A fost odată o pădure
„A fost odată o pădure” („Il était une forêt”), cel mai recent film documentar al lui Luc Jacquet (care a realizat şi „Marşul pinguinilor”), poate fi vizionat în București începând de vineri, 13 iunie 2014, la Cinemateca Union, la Noul Cinematograf al Regizorului Român (NCRR) și la Cinema Elvira Popescu de sâmbătă, 14 iunie 2014, urmând să ajungă şi în alte cinematografe din România.
Realizat de Luc Jacquet în colaborare cu The Walt Disney Company France, cu asociaţia franceză Wild-Touch şi împreună cu botanistul Francis Hallé, „A fost odată o pădure” este întruchiparea unui proiect mai vechi, acela de a face un film de mare amploare pe tema pădurilor virgine.
Pentru prima oară, o pădure tropicală se naşte chiar sub ochii noştri. Filmul introduce spectatorul într-o lume care nu a mai fost văzută niciodată. O lume de o frumuseţe şi o naturaleţe fascinante, aflată într-un echilibru perfect, în care fiecare element – de la cel mai mic la cel mai mare – joacă un rol esenţial.
„Il était une forêt” este o călătorie în adâncurile junglei tropicale, chiar în inima Vieţii de pe Pământ, cel mai mare plămân natural al Terrei. Luc Jacquet ne invită acum să descoperim acest univers incredibil de luxuriant al pădurilor tropicale care, de milenii, evoluează chiar sub ochii noştri, într-o discreţie totală, protejându-şi secretele în spatele aparentei lor imobilităţi.
„Il était une forêt” a fost filmat în două păduri de pe două continente diferite: în Gabon (Africa) şi în Peru (America).
Botanistul Francis Hallé explică:
Aceste două păduri prezintă caracteristici complet diferite. La prima vedere, ele par identice: lumina, sunetele, copacii, umiditatea etc. În ciuda acestui fapt, paradoxul este că nu există un singur copac, un singur animal care să fie la fel în ambele păduri. Totul este diferit. Dacă legi la ochi pe cineva şi-l iei cu tine într-una din aceste două păduri, dacă persoana respectivă nu este un specialist, el va fi incapabil să precizeze în care din cele două locuri de află, pe un continent sau pe celălalt. Şi acest lucru este valabil nu numai în America şi Africa, dar şi în Asia.
Regizorul Luc Jacquet povesteşte:
În călătoriile mele prin întreaga lume am putut fi martor la degradarea planetei. Unele din cele mai frumoase şi bogate locuri sunt pe cale de dispariţie, fără ca noi să putem opri acest fenomen. Am creat Asociaţia Wild-Touch tocmai având convingerea că nu putem filma natura ca şi cum nimic nu s-ar întâmpla, pentru a pune în valoare experienţa mea şi notorietatea venite în urma filmului precedent, Marşul pinguinilor, în slujba marilor cauze ale salvării mediului înconjurător.
Însoţind Marşul pinguinilor pe toate continentele am realizat că, prin intermediul filmului, oamenii au devenit conştienţi de încălzirea globală şi de problema viitorului Antarcticii. Mulţi oameni de ştiinţă mi-au cerut să fac un film care să le susţină cauza. Eu am simţit nevoia să vorbesc într-un mod diferit despre păstrarea naturii, prin implicarea emoţiei cinema-ului şi a unei medieri ştiinţifice de calitate.