Exploratorul
Noul Cinematograf al Regizorului Român împreună cu Fundația Arte Vizuale prezintă marți, 29 octombrie 2013, începând cu orele 19:00, un film să despre un explorator temerar, un mare savant și un incredibil om de spirit: Emil Racoviță. Fotografii stereoscopice realizate acum mai bine de un veac, caricaturi pline de umor și fotografii actuale din Antarctica vor însoți și introduce proiecția în premieră a unui film documentar despre viața și cercetările științifice ale lui Emil Racoviță, „Exploratorul”, realizat de Titus Muntean și Xantus Gabor și produs de Fundația Arte Vizuale.
Producătorul Vivi Drăgan Vasile, împreună cu Cristian Lascu, speolog, Alexandru Marinescu, oceanolog, Helmut Ignat, fotograf și membrii echipei, Nita Chivulescu, Dana Bunescu şi Ana Boariu, se alătură publicului pentru o şedinţă de întrebări şi răspunsuri la finalul proiecţiei. Tot atunci, Ramona Mocanu, director al Muzeului județean Vaslui, și Oana Rusu, muzeograf, vor avea ocazia să introducă colecția Emil Racoviță, din care fac parte negativele fotografiilor stereoscopice.
Filmul documentar urmăreşte firul vieţii lui Emil Racoviţă, pionier al cercetării vieţii din Antarctica, din adâncurile Mediteranei si din peşteri, întemeietor al biospeologiei şi al primului Institut de speologie din lume, de la Cluj.
Punând în valoarea fotografiile realizate de Emil Racoviţă, filmul reda şi povestea expediţiei Belgica (1897-1899), prima expediţie ştiinţifică ce a iernat în Antarctica, printre membrii căreia s-au numărat Roald Amundsen, Frederick Cook şi căpitanul Adrien de Gerlache.
Filmul a avut premiera mondială în iunie 2013, în cadrul TIFF – Festivalul Internațional de film Transilvania. Pelicula este o producţie a Fundației Arte Vizuale, realizată cu sprijinul CNC, în colaborare cu SRTV, finanțatori The Media Partnership si Fundatia Arte Vizuale, coproducator Terra Incognita.
Proiecția este însoțită de o mini-expoziție, realizată de Fundația Arte Vizuale împreună cu Muzeul „Stefan cel Mare” din Vaslui, incluzând prezentarea aparatului fotografic stereoscopic care l-a însoțit pe savant în Antarctica, o scurtă proiecție 3D a fotografiilor savantului și fotografiile semnate de Helmut Ignat, realizate pe urmele Belgicăi în timpul filmărilor. Proiectul expoziției este susținut de Administrația Fondului Cultural Național.
Noul Cinematograf al Regizorului Român se află în incinta Muzeului Ţăranului Român. La NCRR sunt prezentate selecţii ale filmului european de ficţiune şi documentar, cu scopul promovării tinerilor regizori români şi a susţinerii dialogului acestora cu publicul din România.