23 iulie 2020

Din Antarctica la Scărișoara. Pe urmele lui Emil Racoviță

O prezentare a biografiei unuia dintre cei mai mari exploratori și oameni de știință români dublată de un spectaculos jurnal de călătorie, volumul „Din Antarctica la Scărișoara. Pe urmele lui Emil Racoviță” de Cristian Lascu și Helmut Ignat, publicat recent la Editura Humanitas, este lansat marți, 28 iulie 2020, la ora 19:00, în grădina Muzeului Antipa. Alături de cei doi autori ai volumului, speologul Cristian Lascu și fotograful Helmut Ignat, la eveniment participă Dumitru Murariu, directorul Institutului de Biologie al Academiei Române, și Alexandru Mironov, realizator de emisiuni radio-tv de popularizare a științei și senior-editor al revistei Știință & tehnică. Moderatoarea întâlniri este Corina Negrea, realizatoare de emisiuni de știință la Radio România Cultural.



Discuția se oprește asupra extraordinarei vieți a lui Emil Racoviță, asupra cercetărilor lui și a institutului de speologie pe care l-a înființat la Cluj în 1920, dar și asupra unor ecosisteme puțin cunoscute, Antarctica și peșterile explorate pentru prima oară de Racoviță, apoi de alți speologi români.

La 15 august 1897, corabia Belgica a pornit spre Antarctica, într-o expediție științifică finanțată de guvernul belgian, dar cu echipaj internațional. Pentru importanta misiune de biolog a fost ales tânărul oceanograf român Emil Racoviță, proaspăt doctor la Sorbona. După mai bine de o sută de ani, o echipă românească îi aduce un omagiu marelui savant și explorator, refăcându-i traseul. Reportajul lui Cristian Lascu și Helmut Ignat ne poartă în lumea lui Emil Racoviță și a pionierilor de pe Belgica, dar și în Antarctica secolului XXI – o destinație apărută recent pe hărțile turistice. În cartea lor, fiecare pagină este o călătorie în sine.

Cristian Lascu spune:

Răsfoind filele acestui volum veți vedea imagini strălucitoare, cu zăpezi imaculate și ghețuri de cristal, alături de fotografii în care personajul principal este întunericul ce învăluie fantomele minerale ale lumii subterane. Orizontul antarctic nemărginit alternează cu cotloanele cioplite de ape în calcar. Între aceste coordonate s-a împlinit destinul lui Emil Racoviță.

Până la întâlnirea din grădina Muzeului Antipa, puteți vedea online un microinterviu cu cei doi autori și câteva imagini din album.

Accesul este permis în limita locurilor disponibile, printr-o rezervare pe adresa de email: anda.visan@humanitas.ro.

Cei care participă la întâlnirea din grădina Muzeului Antipa sunt rugați să păstreze regulile de prevenție sanitară: purtarea măștii de protecție pe toată durata evenimentului, menținerea distanței fizice de minimum 1,5 m între persoane și evitarea formării de grupuri.

Verificarea temperaturii se face la intrarea în curtea muzeului. În cazul în care temperatura înregistrată depășește 37,3°C, este interzisă participarea la eveniment.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook