13 iulie 2010

Farul singuratic

Începând din data de 16 iulie 2010, New Films Romania aduce şi pe marile ecrane din România filmul „Farul singuratic” („The Lightkeepers”), în regia lui Daniel Adams.



În 1912, Seth Atkins (interpretat de Richard Dreyfuss) este paznicul farului din Eastham Light, aflat pe plaja pustie de la Cape Code. Viaţa îi este solitară şi aspră, dar lui îi place asta. Atunci când asistentul îl părăseşte pe nepusă masă, fiindcă nu mai poate îndura încăpăţânările şi misoginismul lui Seth, bătrânul rămâne să poarte singur de grijă farului.

Situaţia se schimbă însă repede, când un frumos şi misterios tânăr care îşi spune John Brown (interpretat de Tom Wisdom) este aruncat de valuri la ţărm. Pretinzând că nu-şi aminteşte pe ce vas fusese ori în ce port se îmbarcase, John rămâne la far, devenind asistentul neoficial al lui Seth. Şi aflăm că amândoi împărtăşesc acelaşi misoginism, bazat pe nişte experienţe neplăcute cu femeile. Ei jură să nu se mai uite niciodată la vreo femeie şi încep să-şi trăiască viaţa după ritmurile mării şi ale farului, fericiţi că stau departe de civilizaţie şi, mai ales, departe de femei.

Traiul lor mulţumit este însă invadat de vacarm, atunci când două femei din Boston sosesc să-şi petreacă vacanţa de vară într-o căsuţă din apropiere. Simpatica Ruth Graham (interpretată de Mamie Grummer) este o tânără aristocrată distinsă şi cu simţul aventurii. O însoţeşte o menajeră fermecătoare şi dintr-o bucată, doamna Bascom (interpretată de Blythe Danner).

Nu trece mult timp până când cele două femei îi vor cere ajutorul lui John, care este fermecat îndată de Ruth, dar se poartă prudent cu ea. Pe parcursul verii, Ruth şi Tom se cunosc tot mai bine unul pe celălalt şi descoperă că au în comun mai multe decât crezuseră. În acelaşi timp, Seth şi Emmeline găsesc tot mai multe motive să se vadă.

Regizorul Daniel Adams a scris scenariul şi a regizat „The Lightkeepers” ca un al doilea film al trilogiei despre Cape Cod din perioada postindustrială şi de dinaintea Primului Război Mondial („The Golden Boys”, lansat în 2009, este primul din serie).

Cu cele trei filme, Adams doreşte să creeze un nou gen – pe care l-a numit „eastern”. Similar westernului, dintr-o perioadă comparabilă a istoriei Americii, şi înfăţişând personaje singuratice, în căutarea unor relaţii interumane, într-un peisaj vast şi inospitalier, easternul prezintă acţiuni care, în locul vestului american, se petrec pe coastele sălbatice din New England. Iar în locul cowboy-ilor, aici apar căpitani de marină.

În easternurile sale, Adams încearcă să revigoreze un tip de regie de film despre care crede că a intrat în declin în ultimii 30–40 de ani. O regie care se concentrează asupra personajelor şi a poveştii, în locul efectelor speciale, şi care valorizează subiecte pline de maturitate, fără a recurge la controverse, sex şi limbaj grosolan pentru a-şi atinge scopul.

The Lightkeepers este o comedie romantică şi o lecţie de morală despre cum să faci un jurământ şi să-i suporţi consecinţele, spune Adams. E un film la care să-ţi aduci familia, un tip de film tradiţional. Nu am vreo agendă politică sau altceva asemănător. Mi se pare că există o cerere şi o nevoie de filme care nu ofensează sensibilitatea nimănui. Scopul meu este să aduc publicul în sala de cinema, nu să-l dau afară.”

Vedetele filmului, Richard Dreyfuss şi Blythe Danner, au fost entuziasmate să se implice într-un film care le-a satisfăcut dorinţa de a se întoarce la un stil de regie mai simplu. Pentru Dreyfuss a fost şi un prilej de a juca un personaj care iese din cadrul zonei unde actorul se simte confortabil. La rândul ei, Danner a fost atrasă de un rol în care să se poarte romantic.

Richard Dreyfuss (Seth) s-a născut în Brooklyn, NY, în 1947 şi şi-a început cariera de actor la Los Angeles Jewish Community Center, pe când avea numai 8 ani. A jucat în spectacole de televiziune precum „Bewitched”, „The Big Valley” şi altele, timp de circa zece ani, iar din 1963 în teatru, la Los Angeles. De la începutul anilor 70 a căpătat roluri în filme precum „American Graffitti”, „The Aprenticeship of Duddy Kravitz” şi „Jaws”. În 1978, a câştigat Premiul Oscar pentru rolul din „The Goodbye Girl”.

Blythe Danner (Emeline) a câştigat un Premiu Tony pentru debutul pe Broadway în „Butterflies Are Free” şi a fost nominalizată la acelaşi premiu pentru rolurile din „Betrayel”, „A Streetcar Named Desire” şi „Follies”. În televiziune, a câştigat două Premii Emmy pentru rolul din „Huff” şi a fost nominalizată pentru rolurile din „We Were Mulvaneys” şi „Will and Grace”. A mai fost nominalizată la Globul de Aur pentru rolul din „Back When We Were Grownups”. Cariera sa cinematografică include roluri în „The Great Santini”, „Meet the Parents”, „Meet the Fockers”, „Mr. And Mrs. Bridge”, „The Prince of Tides”; a mai apărut în „Sylvia”, împreună cu fiica ei, Gwyneth Paltrow.

Mamie Grummer (Ruth), născută la New York, a absolvit Northwestern University şi a studiat teatrul la British Academy of Dramatic Arts. A debutat, la New York, în 2005, cu un rol în „Mr. Marmalade”, regizat de Michael Greif, pentru care a primit Theatre World Award. A apărut apoi în „The Water’s Edge”, în regia lui Will Frears, pentru care a fost nominalizată la Lucille Lortel Award, ca şi în „The Autumn Garden”, regizat de David Jones, „Les Liaisons Dangereuses”, „Unchiul Vania” ş.a. Cariera sa cinematografică numără roluri în filmele „Taking Woodstock” (r. Ang Lee), „The Hoax” (r. Lasse Hallström), „Evaning” (r. Lajos Koltai), „Stop Loss” (r. Kimberly Peirce).

Tom Wisdom este o tânără vedetă prezentabilă şi talentată, care s-a născut şi a crescut pe lângă baze aeriene de pe cuprinsul Angliei. A urmat Academy Drama School. Şi-a început cariera pe scenă, unde a apărut în „Borders of Paradise” (r. Sharman MacDonald), „The Importance of Being Earnest”, „What’s Wrong with Angry?”, „Journeys End”. De asemenea, a apărut în spectacole şi seriale de televiziune: „The Good King”, „Black Hearts in Battersea”, „Wycliffe”, „Children of New Forest”, „The Brand Spanking New Show”, „The Castle” etc. Cariera cinematografică însumează roluri în filmele „300”, „Sisterhood of the Traveling Pants”, „Pirate Radio”.

Daniel Adams, regizorul şi scenaristul filmului, a crescut la Boston, a urmat The Roxbury Latin School şi Harvard College, luându-şi licenţa în istorie. A lucrat în domeniul politic, inclusiv în două campanii pentru alegerea guvernatorului, chiar şi în una prezidenţială. A dobândit experienţă în producţia de filme regizând reclame comerciale de televiziune pentru o agenţie de publicitate din Boston şi câştigând mai multe premii. În 1989 a fost coscenarist şi regizor al filmulului „A Fool and His Money”, cu Sandra Bullock şi Jonathan Penner (distribuit de Trimark Pictures). Apoi a scris şi regizat al doilea film său film, „Primary Motive”, pentru Twentieth Century Fox, cu Judd Nelson şi Justine Bateman. Al treilea film a fost „The Mouse”, cu Rip Torn şi John Savage. Actualmente lucrează la scenariul şi regia versiunii pentru marele ecran a serialului de televiziune de mare succes „The Big Valley”. Ca romancier, Adams a conceput, a editat şi a contribuit la apariţia romanului „Out of the Fog”, lucrând alături de o duzină de autori de best-seller-uri naţionale. Ca istoric, elaborează în prezent o biografie a luptătorului în Războiul Revoluţionar American, James Otis.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook