21 aprilie 2010

Youssou N’Dour pentru prima dată în concert la Bucureşti

După ce a lansat nu mai puţin de 26 de materiale discografice, 9 compilaţii şi a susţinut timp de 3 decenii turnee în toată lumea, Youssou N’Dour, unul dintre cei mai renumiţi şi talentaţi artişti de pe continentul african şi totodată una dintre cele mai exotice prezenţe de pe scena muzicală internaţională, va susţine vara aceasta pentru prima dată un concert în România.
Spectacolul va avea loc pe 30 iulie 2010, la Arenele Romane din Bucureşti, şi va fi inclus în seria evenimentelor World Music Masters.Youssou N’Dour s-a afirmat la nivel mondial printr-o manieră de interpretare aparte, concretizată într-un stil muzical complet nou, care a fascinat artişti şi fani deopotrivă, transformându-l într-una dintre figurile emblematice ale istoriei muzicale internaţionale. Originar din capitala Senegalului, Dakar, Youssou N’Dour a moştenit talentul muzical de la mama sa. După o copilărie petrecută în afara scenei s-a alăturat în adolescenţă celui mai popular grup din oraşul natal, Star Bând, devenind la puţin timp liderul trupei pe care ceva mai târziu avea să o redenumeasca Super E’toile de Dakar. Capacitatea de a susţine sunete foarte înalte de patru sau chiar cinci octave a fost unul dintre principalele sale atuuri, ajutându-l să-şi dezvolte treptat un stil propriu pornind de la mbalax, muzica tradiţională senegaleza – un melanj de ritmuri africane şi caraibiene, sonorităţi cubaneze şi bogate influenţe pop, jazz, soul sau hip-hop.

În formula Super E’toile de Dakar, Youssou N’Dour a cântat pentru prima dată în Europa în 1984, debutând un an mai târziu pe continentul nord american. Talentul său a fost rapid remarcat de artişti consacraţi, în 1986 având deja două colaborări de succes cu Paul Simon, pentru piesa „Graceland“ şi cu Peter Gabriel pentru „So“. Acesta din urmă a devenit unul dintre cei mai mari admiratori ai lui Youssou N’Dour, oferindu-i tânărului artist şansa de a cânta în deschiderea concertelor sale în numeroase turnee. În 1988, Youssou N‘Dour colabora deja şi cu alte nume celebre, precum Bruce Springsteen, Tracy Chapman sau Sting, în cadrul turneului internaţional Human Rights Now! Organizat de asociaţia Amnesty International. În acelaşi an, Youssou N’Dour a susţinut un concert pe Stadionul Wembley din Londra, dedicat aniversării preşedintelui sud-african Nelson Mandela, artistul fiind de altfel un fervent susţinător al drepturilor omului, militând activ de-a lungul carierei pentru diferite cauze politico-sociale.

Primul album ce a beneficiat de distribuţie internaţională, „Set“, a fost lansat în 1989, pe acesta fiind inclusă şi cunoscuta piesă „Shaking the Tree“, compusă împreună cu bunul său prieten Peter Gabriel. În 1991, Youssou a obţinut şi prima nominalizare la premiile Grammy, cu albumul „Eyes Open“, câţiva ani mai târziu câştigând cu materialul „Egypt“ trofeul pentru cel mai bun album de world music. În 1994, Youssou N’Dour a lansat alături de solista suedeză cu origini africane Neneh Cherry single-ul „7 seconds“, piesă care a făcut înconjurul lumii, rămânând aproape jumătate de an în topurile muzicale din ţări precum Marea Britanie, Franţa, Germania, Australia, Rusia sau Polonia. Piesa a apărut pe materialul „The Quide (Wommat)“, în 1996 fiind inclusă şi pe albumul „Man“ al lui Neneh Cherry.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

One thought on "Youssou N’Dour pentru prima dată în concert la Bucureşti"

  1. Lucian Velea spune:

    Din cauza unor modificari recent aparute in programul concertelor sale din Europa Centrala si de Est, Youssou N’Dour nu va mai putea ajunge vara aceasta in Romania, concertul de la Bucuresti urmand a fi reprogramat la o data ce va fi comunicata ulterior. Biletele achizitionate pentru data de 30 iulie 2010 isi vor pastra valabilitatea si pentru noul spectacol.

    Youssou N’Dour a fost nevoit sa-si anuleze concertele confirmate vara aceasta in Romania, Croatia si Serbia, itinerariul turneului fiind afectat de neconcretizarea tuturor spectacolelor aflate in negocieri pentru jumatatea estica a Europei. In prezent, organizatorii evenimentelor afectate se afla in discutii cu managementul artistului pentru reprogramarea acestora in luna noiembrie a acestui an.

    In cazul in care cei care si-au cumparat bilet nu pot sau nu doresc sa participe la eveniment la data reprogramarii, isi pot recupera banii de la punctul de vanzare de la care s-a achizitionat biletul, incepand de luni, 14 iunie 2010. Rambursarea se va putea face doar pentru biletele intacte si valide, intr-un interval de 10 saptamani de la aceasta data.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook