31 octombrie 2007

Video-poezii la Institutul Cultural Român din Madrid

Institutul Cultural Român din Madrid găzduieşte vineri, 2 noimbrie 2007, la ora 19:30, prezentarea proiectului „Video-poezii” al Fundaţiei Culturale Meta, finanţat de Ministerul Culturii şi Cultelor prin Programul PROMOCULT 2007 şi Institutul Cultural Român prin programul CANTEMIR. Prezintă regizoarea Eva Pervolovici şi scriitoarea Magda Cârneci.

Proiectul Evei Pervolovici este una din primele încercări asumate de a face videopoezie în România şi constă în difuzarea a cinci videoclipuri bazate pe textele câtorva scriitori români contemporani dintre cei mai importanţi, aparţinând generaţiei ”optzeciste”: Mircea Cărtărescu, Magda Cârneci, Gheorghe Crăciun, Florin Iaru şi Simona Popescu. Este o formă de artă video ce redă, după modelul videoclipului muzical, o poezie sau un text literar în proză într-o manieră adecvată acestui gen: imagini sugestive, ritmate, absenţa unei trame narative evidente, informaţie condensată.

Experimentul multimedia cu titlul de ”Video-poezii” reprezintă o abordare interdisciplinară novatoare, ce sudează în mod surprinzător două limbaje independente: textul şi imaginea în mişcare. Întâlnirea dintre două generaţii de creatori de vârste diferite generează toate premisele pentru un demers creativ inedit, bazat pe reinterpretare şi recontextualizare. Cuvântul scris capătă formă vizuală şi se transformă, firesc, în dialog.

Eva Pervolovici era cunoscută până acum mai ales ca o excelentă tânără prozatoare (a participat la scrierea unui roman colectiv, creat pe un forum de tineri care nu se cunoşteau, dar care aveau o pasiune comună: graffiti-ul; romanul se numeşte, de altfel, „Graffiti Files”). Acum, îşi începe cariera cinematografică la fel de provocator: cu videopoezie.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook