3 aprilie 2017

Viaţa şi opera lui Giuseppe Tomasi di Lampedusa

Publicul este aşteptat la Librăria Humanitas de la Cişmigiu miercuri, 5 aprilie 2017, de la ora 19:00, la o seară italiană dedicată operei şi vieţii lui Giuseppe Tomasi di Lampedusa, prilejuită de apariţia în ediţie de colecţie, la 60 de ani de la moartea autorului, a celebrului şi unicului său roman, „Ghepardul”. La întâlnire iau cuvântul Smaranda Bratu-Elian, Oana Boşca Mălin, Radu Paraschivescu şi Vlad Russo.



Despre Giuseppe Tomasi, duce de Palma şi principe de Lampedusa, născut pe 23 decembrie 1896 la Palermo, fiul său adoptiv, Gioacchino Lanza Tomasi, mărturisea că era un „om al tainelor”. Că a fost şi a rămas aşa se poate vedea din faptul că nici azi, la aproape şase decenii de la moartea sa, biografii nu cunosc din viaţa aristocratului sicilian decât foarte puţine lucruri.

În timpul Primului Război Mondial a luptat ca ofiţer de artilerie în armată italiană, a fost prizonier în Ungaria şi, după ce a evadat, s-a întors în Italia pe jos. Nesuportând guvernarea lui Mussolini, a trăit lungi perioade în străinătate, iar după război a revenit la Palermo.

În 1955 a început să scrie „Ghepardul”, al cărui plan îl avea în minte de mulţi ani. A murit la Roma pe 23 iulie 1957, înainte de publicarea romanului („Il Gattopardo”, Feltrinelli, 1958; Humanitas Fiction, 2011, 2017), considerat unul dintre cele mai importante din literatura secolului XX şi ecranizat în 1963, în regia lui Luchino Visconti.

Printre scrierile sale apărute postum se numără „Sirena şi alte povestiri” („I racconti”, 1961; Humanitas Fiction, 2016), pe care le-a conceput în ultimii săi doi ani de viaţă, „Lezioni şu Stendhal” (1977), „Invito alle Lettere francesi del Cinquecento” (1979), „Letteratura inglese”, 2 vol. (1990–1991), „Călător prin Europa. Epistolar 1925–1930” („Viaggio în Europa. Epistolario 1925–1930”, 2006; Humanitas, 2016).

Accesul la eveniment este gratuit şi se face pe baza unei rezervări prelabile prin Eventbook.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook