14 aprilie 2016

Sirena şi alte povestiri

Vineri, 15 aprilie 2016, de la ora 18:30, Librăria Humanitas de la Cişmigiu este gazda unui eveniment dedicat volumului „Sirena şi alte povestiri” de Giuseppe Tomasi di Lampedusa, recent apărut în colecţia „Raftul Denisei”. Evenimentul este organizat în cadrul „Serilor italiene” şi la acesta participă Irina Margareta Nistor, filolog şi critic de film, Teodor Baconschi, scriitor şi publicist, şi Vlad Russo, senior editor Humanitas.

invitatie sirena

Fragmentele de amintiri din copilărie şi cele trei povestiri publicate în acest volum – dintre care „Sirena” este considerată o capodoperă – fac obiectul dezbaterii cu titlul „Împrejurimile capodoperei”.

În ultimii săi doi ani de viaţă, pe lângă romanul „Ghepardul”, Lampedusa a scris o operă secundă apărută în volum postum în 1961: însemnările din „Amintiri din copilărie”, sursă a celor mai multe detalii despre viaţa autorului, şi trei povestiri: „Bucuria şi legea”, „Sirena” şi „Pisoiaşii orbi” atestă pasiunea pentru lectură şi meditaţie care l-a însoţit întreaga viaţă, melancolica dispoziţie din copilărie către singurătate şi darul ieşit din comun al observaţiei. „Gheara leului” se vede limpede din aceste pasionante ficţiuni de mai mici dimensiuni: o plonjare fără ezitări în profunzimea societăţii italiene, personaje creionate în trăsături sigure, alternanţa situaţiilor dramatice şi groteşti, a celor fantastice şi a celor realiste, descrieri de natură răspunzând tainic frământărilor sufleteşti.

Gioacchino Lanza Tomasi subliniază:

Mulţi scriitori au considerat opera lui Tomasi di Lampedusa un moment important în formarea lor. Au subliniat cum, pornind de la Proust, el a pus pe primul plan viziunea subiectivă în defavoarea adevărului. Lampedusa, fără scrupule, cu plăcere şi bucurie, transforma istoria într-o poveste personală. În acest context, „Amintirile din copilărie”, ca laborator al amintirilor, reprezintă o etapă fundamentală. Viaţa poate fi fericită în manieră responsabilă, chiar dacă este melancolică. Amintirile, cu caracterul lor de însemnări, sugerează recuperarea istoriei prin scoaterea la suprafaţă a unor semne indelebile.

Accesul la eveniment se face pe baza unei rezervări la numărul de telefon 021.3114001 sau la adresa de email cismigiu@humanitas.ro, în limita celor 100 de locuri disponibile, până în data de 15 aprilie, ora 18:00.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook