26 iunie 2017

Metamorfoza

Humanitas Fiction invită publicul la Librăria Humanitas de la Cişmigiu miercuri, 28 iunie 2017, de la ora 19:00, la aniversarea a 10 ani de la înfiinţarea editurii. Cu acest prilej este prezentat volumul de colecţie „Metamorfoza” de Franz Kafka (traducere şi note de Mircea Ivănescu), în prezenţa lui Gabriel Liiceanu, a criticului literar Tania Radu, a coordonatorului ediţiei, Cristina Cioabă, şi a directorului general Humanitas Fiction, Denisa Comănescu.



Marea descoperire pe care o poate face cititorul acestui volum – ce cuprinde toate scrierile publicate de Kafka în timpul vieţii – este dimensiunea fundamental poematică a scrisului său. Cel care deschide cartea simte de îndată că scriitorul praghez este, în bună măsură, un poet. Viziuni transcrise cu o rece exactitate, uneori sub forma fragmentului, dar şi în texte cu fluenţa paginii de roman au drept constantă aderenţa la clipă trăită, pe care poemul în proza kafkian o dăruieşte infinitei retrăiri. Această revelaţie o datorăm în bună măsură traducătorului care vine, aici, „în întâmpinarea” operei kafkiene. Doar un poet cum a fost Mircea Ivănescu, călător el însuşi pe tărâmuri asemănătoare, putea simţi şi transpune în limba română, cu o fidelitate de profunzime, lava nestinsă a viziunilor kafkiene.

Thomas Mann spunea despre Franz Kafka:

Era un visător, iar creaţiile sale poetice sunt concepute de cele mai multe ori ca prin vis şi iau forma viselor… Imită cu exactitate lucrurile nebuneşti şi lipsite de orice logică a căror apariţie se petrece în vis, acest joc de umbre al vieţii, făcându-ne să amuţim de spaimă şi până la urmă să râdem.

Accesul la eveniment este gratuit şi se face pe baza unei rezervări prelabile prin Eventbook.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook