31 martie 2009

Viaţa amoroasă

Viaţa amoroasăLa Humanitas Fiction, în colecţia „Raftul Denisei” a apărut cartea „Viaţa amoroasă” de Zeruya Shalev, în traducerea din ebraică a Ioanei Petridean. Romanul a fost distins în Israel, în 1997, cu Premiul de Aur şi Premiul de Platină ale Asociaţiei Editorilor şi Premiul ACUM şi inclus în prestigioasa listă „Cele mai bune douăzeci de romane din ultimii patruzeci de ani” din Der Spiegel.

„Viaţa amoroasă” este o carte senzuală şi reflexivă, torenţială şi purificatoare, ca orice cufundare deplină într-o conştiinţă – pe alocuri străină, pe alocuri familiară – aflată în plin zbucium. Tradusă în peste douăzeci şi cinci de ţări, cartea a fost şi ecranizată în 2007 (Germania), în regia Mariei Schrader, cu Netta Gari şi Rade Serbedzija în rolurile principale.

Yaarah este o tânără căsătorită cu Yoni, un bărbat de încredere, dar insipid, şi îndrăgostită de Arie, un personaj fascinant, plin de magnetism sexual şi de contraste, prieten din tinereţe al tatălui ei. Ruptura interioară se adânceşte zi de zi, sub acţiunea corozivă a minciunii şi vinovăţiei, până când Yaarah pierde contactul cu realitatea. Este complet subjugată voinţei lui Arie, obsesiei sexuale care îi bruiază gândurile, dar şi trecutului – căci acest bărbat are acces la secretele tragice ale familiei ei. În vreme ce Yoni pleacă singur la Istanbul, Yaarah devine prizoniera erotică a lui Arie. Treptat, nuanţând dezvăluirile lui şocante prin propriile descoperiri, ea reface un scenariu de familie marcat de pasiuni distructive. Extrem de subtilă în psihologia personajelor sale, Zeruya Shalev scrie un roman în care sinceritatea şi autoiluzionarea sunt la fel de violente. „Un succes total! Personaje cu care te identifici visceral, scene erotice îndrăzneţe şi picturale, psihologie fină, emoţii delirante.” (New York Times)

Zeruya Shalev s-a născut în 1959, în kibbutzul Kinneret, din Israel. În 1988, îi apare prima carte, un volum de poezie intitulat „Ţinta uşoară pentru lunetist”. În 1993, publică primul roman, „Dansând, încremenind”. Urmează trilogia alcătuita din „Viaţa amoroasă” (1997), roman ce îi aduce recunoaşterea internaţională, „Soţ şi soţie” (2000; nominalizat la Premiul Femina, 2002) şi „Terra” (2005). Zeruya Shalev este şi autoarea unei carţi pentru copii, „Puiul mamei” (2000). În 2004, la Ierusalim, cade victimă unui atentat cu bombă, în urma căruia are nevoie de un an şi jumătate de recuperare. Alte premii pe care autoarea le-a primit de-a lungul carierei sale sunt: Corine (Germania, 2001), Amphi (Franţa, 2003), ACUM (Israel, 2003 şi 2005) şi Wizo (Franţa, 2007).

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

3 thoughts on "Viaţa amoroasă"

  1. Florina spune:

    Bună!Am cautat pe toate site-urile posibile ecranizarea cartii,dar n-am gasit absolut nimic,nici macar o pagina cu Maria Schrader.Imi poti da si mie site-ul unde ai vazut filmul?:)(in cazul in care l-ai vazut):D:D

  2. Vasilescu Anca spune:

    Stie cineva un site de unde o pot cumpara? Va rog!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook