1 septembrie 2008

„Simion liftnicul” tradus în Europa

„Simion liftnicul” tradus în EuropaRomanul „Simion liftnicul” de Petru Cimpoeşu va fi tradus în limba suedeză la editura Bokforlaget Perenn şi în limba italiană de către Castel Vecchi Editore. Versiunea suedeză va apărea în anul 2010, iar versiunea italiană va fi publicată în 2009.

Romanul „Simion liftnicul” a apărut la Editura Polirom, în colecţia Fiction Ltd, în anul 2007, şi a primit Premiul revistei Cuvîntul şi Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România.

Mircea Iorgulescu spune că „romanul Simion liftnicul de Petru Cimpoeşu aduce în proza românească de după 1989 o prospeţime aproape neverosimilă de ton şi viziune.”

Daniel Cristea-Enache spune că „Petru Cimpoeşu face din cele mai mici schimburi de replici ori gesturi ale moldovenilor săi tot atâtea fire şi noduri caracterizante, persistente în memoria cititorului.”

Petru Cimpoeşu a declarat: „Simion liftnicul a fost reeditat la câteva luni după prima ediţie apărută în Cehia, a primit unul din cele mai importante premii şi a fost declarat cartea anului într-o ţară care i-a dat pe Hasek, Kundera, Hrabal sau Havel… Am fost în competiţie cu toţi scriitorii cehi, fiindcă Magnesia Litera nu e un premiu internaţional, în mod normal el se acordă unui autor ceh. S-a făcut o derogare de la regulă, de dragul lui Simion liftnicul, sau al celui care l-a tradus cu multă pricepere, Jiri Nasinec – care declara într-un interviu că ar fi dorit să fi scris el cartea asta. Este elogiul cel mai mare pe care l-am primit vreodată.”

Petru Cimpoeşu s-a născut în anul 1952 şi este unul dintre prozatorii de primă linie ai ultimilor ani, a debutat editorial în 1983, cu volumul „Amintiri din provincie”, distins cu Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Iaşi. Alte volume publicate: „Firesc” (1985), „Erou fără voie” (1994, Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Iaşi), „Un regat pentru o muscă” (1995), „Povestea Marelui Brigand” (ed. I, 2000, Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iaşi), „Christina Domestica” şi „Vânătorii de suflete” (2006, Premiul revistei Observator Cultural, Premiul Naţional de Proză al Uniunii Scriitorilor din România), „Simion liftnicul”, „Roman cu îngeri şi moldoveni” (ed. I, 2001, Premiul revistei Cuvîntul, Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România). La Editura Polirom au mai apărut: „Povestea Marelui Brigand” (ed. a II-a, 2007) şi „Simion liftnicul” (ed. a II-a revăzută, 2007).

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook