22 iulie 2009

Vânzătorul de trecuturi

Vânzătorul de trecuturiLa Editura Leda a apărut recent cartea „Vânzătorul de trecuturi” de Jose Eduardo Aqualusa, traducere din limba portugheză de Anca Milu-Vaideşegan, roman distins cu Independent Foreign Fiction Prize 2007.

Romanul este o satiră politică, cu o abordare originală. Félix Ventura şi-a ales o meserie ciudată: vinde trecuturi false. Clienţii săi, oameni de afaceri prosperi, politicieni, generali, au un viitor asigurat, însă le lipseşte un trecut bun. Félix le confecţionează o genealogie de lux, amintiri fericite, le face rost de fotografiile unor strămoşi iluştri. Viaţa îi merge de minune. Într-o noapte, apare în casa lui un străin misterios, în căutarea unei identităţi angoleze. Şi atunci, ca într-un vârtej, trecutul invadează prezentul şi imposibilul devine real.

În Le Figaro Magazine s-a scris: „Enigmatic şi luminos, romanul lui Agualusa combină râsul şi neliniştea, metafizica şi poezia, cu firescul unui joc de copil. O minunăţie de carte.”

Iar în The Scotsman: „Un roman neobişnuit şi fermecător. Neobişnuit pentru că naratorul mai tuturor capitolelor este o şopârlă. Ceea ce poate părea fantezist, mai ales când afli că a fost om într-o viaţă anterioară. Dar nu vă lăsaţi intimidaţi de asta!…”

Jose Eduardo Aqualusa s-a născut în oraşul Huambo din Angola, în 1960. A trăit pentru o perioadă la Rio de Janeiro, iar apoi la Lisabona şi Luanda, lucrând ca scriitor şi jurnalist. Este autorul romanelor „A Conjura” (1988 — Prémio de Revelaçăo Sonangol), „Estaçăo das Chuvas” (1996), „Naçăo Crioula” (1998 — Grande Prémio Literário RTP 1997), „Um estranho em Goa” (2000), „O Ano em que Zumbi Tomou o Rio” (2002), „O Vendedor de Passados” („Vânzătorul de trecuturi”, 2004 — Independent Foreign Fiction Prize 2007) şi „As Mulheres do meu Pai” (2007).

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook