5 iulie 2011

Urzeala tronurilor – un mare succes

Urzeala tronurilor – un mare succesAşteptat cu nerăbdare de fani, romanul „Urzeala tronurilor” de George R.R. Martin a revoluţionat piaţa cărţii, reuşind să formeze un public care alocă timp cărţilor sale de peste 1000 de pagini şi să aducă genul fantasy în atenţia tuturor.

Ediţia limitată hard cover, publicată de editura Nemira simultan cu lansarea serialului pe HBO, s-a vândut extraordinar de bine. Astfel, „Urzeala tronurilor” a devenit unul dintre cele mai mari succese ale editurii în ultimele şase luni, dar şi cel mai rapid vândut volum de fantasy din toate timpurile.

Newsweek a scris elogios: „Urzeala tronurilor este romanul care marchează fără doar şi poate începutul detronării lui Tolkien.”

Library Journal a rezumat astfel: „Intrigi şi comploturi, tragedii şi trădări, victorii şi teroare în vremurile unor prevestiri sumbre. Soarta personajelor principale, a aliaţilor şi a duşmanilor lor se află într-un echilibru precar, pentru că fiecare doreşte să câştige în jocul cel mai periculos dintre toate: Urzeala tronurilor.”

La rândul său, New York Daily News a adus laude: „Urzeala tronurilor are o grandioasă forţă emoţională şi un ritm alert, care au lipsit din genul fantasy, sufocat de preţiozităţi literare, umor recursiv şi clişee perimate.”

George R.R. Martin s-a născut în 1948 la New Jersey şi a absolvit jurnalismul cu summa cum laude la Northwestern University, Illinois. În anii ’70, Martin a scris o serie de nuvele, printre care şi „Regii nisipurilor” (Nemira, 2010), pentru care i-au fost decernate Premiile Hugo şi Nebula, apoi a continuat cu romane SF, fantasy şi horror. În anii ’80 a fost producător şi scenarist în televiziune, editor al seriei „Twilight Zone” la CBS Television şi producător al filmului „Beauty and the Beast”. Nuvela „Zburătorii nopţii”, care dă şi titlul volumului publicat în anul 1985, a fost ecranizată.

În 1996, George R.R. Martin a început să scrie seria fantasy „Cântec de gheaţă şi foc” (din care la editura Nemira au apărut „Festinul Ciorilor”, „Iureşul săbiilor”, „Încleştarea regilor” şi „Urzeala tronurilor„). Seria este alcătuită din şapte romane, dintre care trei se află încă în stadiul de proiect („A Dance with Dragons”, „The Winds of Winter” şi „A Dream of Spring”). Seria „Cântec de gheaţă şi foc” este considerată o capodoperă a genului, după trilogia „Stăpânul inelelor” de J.R.R. Tolkien. Primul volum al seriei – „Urzeala tronurilor” – a fost ecranizat de HBO, care difuzează în această perioadă serialul. Romanul a apărut în 1996 şi a obţinut Premiul Locus în 1997, iar nuvela „Blood of the Dragon”, care face parte din roman, a obţinut Premiul Hugo în 1997.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook