8 noiembrie 2012

„Ultimii eretici ai Imperiului” de Vasile Ernu a apărut în Italia

Ultimii eretici ai Imperiului” de Vasile Ernu, publicat de Polirom în 2009, nominalizat la Premiul pentru eseu al revistei Observator cultural şi premiat de revista Tiuk!, a apărut la Editura Hacca din Italia, tradus de Anita Bernacchia.



Ultimii eretici ai Imperiului” spune – cu ironie, cinism şi mult umor – povestea a doi eroi din două lumi diferite: un bătrân terorist care a încercat să-l asasineze pe Stalin, disident ce a scandalizat mai multe regimuri politice, şi un tânăr scriitor specialist în tehnici de fraudare a băncilor. Doi eroi din generaţii diferite care îşi împărtăşesc idei, tehnici de luptă şi de subzistenţă, secrete de decodare a diverselor limbaje, precum şi forme de rezistenţă şi virusare a unor mecanisme de control şi represiune. Ce fel de arme, ce fel de substanţe şi ce fel de „vrăji” trebuie să foloseşti în societăţi cu un nivel ridicat de poluare ideologică? Posibile răspunsuri în acest eseu-ficţiune, construit ca un dialog epistolar între protagoniştii săi, Vasiliy Andreevici şi A.I.

Volumul mai este în curs de apariţie la Editura Ad Marginem din Rusia.

Mihai Iovănel punctează: „Vasile Ernu e tare prin relaxarea şi forţa cu care uneşte şi simetrizează Literatura şi Mesajul.”

Gherman Sadulaev nu ezită să îl recomande pe autor: „L-am citit pe Ernu. Acest autor trebuie găsit cu orice preţ şi citit, citit, citit: Must Read! Scrie fără utopism şi ideologii şi mai ales fără ură. Scrie pur şi simplu bine, cu o frumoasă limbă simplă, ironică şi lirică.”

Vasile Ernu este născut în URSS în 1971. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie (Universitatea „Al.I.Cuza”, Iaşi, 1996) şi al masterului de Filosofie (Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff şi redactor asociat al revistei Idea artă+societate. A activat în cadrul Fundaţiei Idea şi Tranzit şi al editurilor Idea şi Polirom. În ultimii ani a ţinut rubrici de opinie în România Liberă, HotNews şi Timpul, precum şi rubrici permanente la revistele Noua Literatură, Suplimentul de Cultură şi Observator Cultural.

A debutat cu volumul „Născut în URSS” (Polirom 2006, ediţia a II-a în 2007, ediţia III-a în 2010), care apare în anul 2007 şi la Editura Ad Marginem din Rusia, în 2009 la Editura KX – Critique & Humanism din Bulgaria, în 2010 la Editura Akal din Spania şi Editura Hacca din Italia, iar în 2011 la Editura L’Harmattan din Ungaria şi la Editura Sulakauri din Georgia. Cartea este în curs de apariţie la Editora Claroscuro din Polonia şi a fost nominalizată la Premiul pentru debut al revistei Cuvântul, Premiul pentru Roman şi Memorialistică al revistei Observator cultural şi Premiul Opera Prima al Fundaţiei Anonimul. Volumul a fost distins cu Premiul pentru debut al României literare şi cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România.

În 2010 publică împreună cu Bogdan-Alexandru Stănescu volumul „Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc” (Editura Polirom).

În 2012 publică volumul „Intelighenţia rusă azi” (Editura Cartier).

Vasile Ernu, alături de Costi Rogozanu, Ciprian Şiulea şi Ovidiu Ţichindeleanu, este coordonatorul volumului „Iluzia anticomunismului. Lecturi critice ale Raportului Tismăneanu” (Editura Cartier).

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook