1 iunie 2017

Spectacolul „De vânzare” elogiat de presa spaniolă

„De vânzare” („For Sale”), „acest spectacol imersiv, în format cinemascopic, situează spectatorul în centrul unei experiențe dramatice revelatoare.” Astfel sintetizează cronica publicată de cotidianul național spaniol El País impactul pe care piesa scrisă și pusă în scenă de Gianina Cărbunariu, în producția Teatrului Odeon din București, l-a avut asupra publicului prezent la Festivalul Internațional de Teatru și Artă de Stradă de la Valladolid.

Compania teatrului bucureștean a revenit pentru a doua oară în Spania, în perioada 25-26 mai 2017, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Madrid, după ce același spectacol fusese prezentat în luna octombrie 2016 la Centrul Dramatic Național din Madrid, principala scenă de repertoriu a Spaniei.

Spectacolul Gianinei Cărbunariu, recompensat cu Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol al anului 2014, abordează problematica exproprierii terenurilor, pornind de la interviuri și discuții avute cu țărani din centrul țării, dar și cu antropologi, sociologi, activiști și jurnaliști ori investitori străini interesați de agricultura la scară mare din România. Dramaturga încearcă să răspundă unor întrebări survenite de-a lungul documentării: de ce, în majoritatea lor, țăranii aleg să-și vândă sau să arendeze pământul, cum se adaptează aceștia la noul context mondial, de ce agricultura este profitabilă pentru marii proprietari și nu pentru micii fermieri, cine ne hrănește, cu ce și cu ce preț?

Cotidianul El País consemnează:

Cărbunariu, cofondatoare a grupului DramAcum, este cea mai proeminentă reprezentantă a unui nou val de dramaturgi care abordează teme actuale relevante cu tehnicile documentării jurnalistice. Teatrul ei pune la îndoială, cu o extraordinară înțelepciune, versiunea oficială a istoriei recente. În „De vânzare” („For sale”), parterul teatrului devine scenă, iar publicul, invitat să se așeze pe baloți albi, este asediat de o distribuție de actori fantastică, asemenea unui regiment de cavalerie luat cu asalt de amerindieni.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 2 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook