8 iunie 2022

Tipografic majuscul

Joi, 9 iunie 2022, la ora 19:00, UNATC inaugurează o serie de evenimente, sub titulatura Dialog Teatru-Film, atunci când, pe Insula UNATC, în sediul din str. Matei Voievod nr. 75-77, are loc o primă întâlnire și dialog deschis cu regizorii Gianina Cărbunariu, Radu Jude și cu actorii Șerban Lazarovici și Silvian Vâlcu, moderată de Andrei Rus. Discuția este urmată la ora 21:00 de o proiecție în aer liber a filmului „Tipografic majuscul”, în regia lui Radu Jude, adaptat după spectacolul semnat de Gianina Cărbunariu, cu Șerban Lazarovici în rolul principal.



Dialogul și proiecția de film din 9 iunie 2022 sunt introduse și pregătite de o reprezentație specială, sâmbătă, 28 mai 2022, de la ora 19:30, la Sala Studio a Teatrului Odeon, a spectacolului „Tipografic majuscul”, regizat de Gianina Cărbunariu, cu Silvian Vâlcu în rolul principal.

În cazul „Tipografic majuscul”, teatrul și filmul constituie două modalități diferite de exprimare artistică, ce chestionează colaborativ același episod din istoria recentă a României: protestul anticomunist din septembrie 1981 al tânărului Mugur Călinescu.

În mai s-au împlinit 101 ani de la înființarea Partidului Comunist Român. Ce valabilitate, relevanță și putere au teatrul și filmul în chestionarea istoriei recente a României, dominată de un unic narativ politic, comunismul?

Joi, 9 iunie 2022, la UNATC, are loc discuția cu autorii și protagoniștii celor două producții artistice despre puterea artei de a interveni rectificator în istorie, dar și despre specificul adaptării unui context particular desprins dintr-o anumită realitate în convenții ce par, la o primă vedere, foarte diferite: în teatru și în cinema.

Spectacolul de teatru „Tipografic majuscul” este o coproducţie dramAcum şi Festivalul Internaţional de Teatru de la Nitra, Slovacia, în parteneriat cu Teatrul Odeon şi face parte din proiectul european Vieţi paralele – Secolul 20 văzut prin ochii Poliţiei secrete.

Regizoarea Gianina Cărbunariu a ales ca material de arhivă dosarul minorului Mugur Călinescu.

Gianina Cărbunariu spune:

Metoda de lucru a fost interogarea documentului prin mijloace teatrale. Scenariul care stă la baza spectacolului „Tipografic majuscul” este un colaj de materiale ready-made (documente și interviuri), însă spectacolul este un exercițiu de imaginație, o ficțiune ce încearcă să chestioneze aceste urme ale unei realități din istoria recentă și felul în care ele ne ajută să înțelegem lumea în care trăim astăzi.

Filmul „Tipografic majuscul”, în regia lui Radu Jude, pune în legătură, prin tehnica montajului, două povești și două istorii. Una este povestea reală a adolescentului Mugur Călinescu, care, în 1981, a scris pe ziduri cu creta o serie de texte împotriva dictaturii lui Nicolae Ceaușescu. Povestea lui e pusă în scenă așa cum a reconstituit-o Gianina Cărbunariu din dosarul lui întocmit de Securitate. A doua este povestea oficială a României cu imagini din arhiva Televiziunii Naționale, exact din aceeaşi perioadă.

Mugur Călinescu (28 mai 1965 – 13 februarie 1985) avea doar 17 ani şi era elev la Liceul A.T. Laurian din Botoşani când, în septembrie 1981, a alertat organele de Securitate timp de o lună pentru că a scris pe ziduri şi panouri inscripții menite să provoace în oameni o reacție față de încălcarea flagrantă a tuturor drepturilor și libertăților cetățenești, față de situația dezastruoasă a economiei din acea perioadă. După ce a fost prins, a fost continuu chemat la Securitate. La doi ani după momentul septembrie 1981, Mugur Călinescu se îmbolnăvește de leucemie și moare în anul 1985.

La discuția și proiecția de joi, 9 iunie 2022 (Insula UNATC, în sediul din Matei Voievod nr. 75-77), intrarea este liberă în limita locurilor disponibile (aproximativ 100 de locuri). Evenimentul este deschis tuturor celor interesați.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook