28 octombrie 2009

Festivalul Naţional de Teatru 2009

Toată lumea ştie că anul 2009 a fost şi este încă un an dificil pe toate planurile. Cu toate că este mai sărac din punct de vedere financiar în acest an, Festivalul Naţional de Teatru, produs de Uniunea Teatrală din România, îşi păstreză statutul de cel mai important eveniment de gen din România, prin calitatea producţiilor invitate şi prin diversitatea secţiunilor sale.

În perioada 31 octombrie – 8 noiembrie 2009, Festivalul Naţional de Teatru propune un program dens, care invită iubitorul de teatru să facă un maraton de nouă zile. Pe lângă prezentarea celor mai bune spectacole din stagiunea 2008–2009, FNT 2009 include şi un invitat special din străinătate – Compania franceză ”Les Intempestifs” cu spectacolul ”Cântăreaţa cheală” de Eugene Ionesco în regia lui Jean Luc Lagarce, spectacol prezentat în deschiderea festivalului, marcând împlinirea a 100 de ani de la naşterea celebrului dramaturg.

Criticul de teatru Cristina Modreanu, seleţionerul şi directorul artistic al FNT, declară: „Ceea ce vă propune evenimentul numit Festivalul Naţional de Teatru, cel mai longeviv eveniment de teatru de după 1990, ajuns azi la cea de a XIX-a ediţie, este o colecţie de creaţii provocatoare, unele neobişnuite, altele la limita riscului estetic. FNT 2009 are şi clasici ai teatrului de la noi, nume pe care le cunoaşteţi şi treziţi din somn – Alexandru Tocilescu, Mihai Măniuţiu, Cătălina Buzoianu, Tompa Gabor, Alexandru Dabija, Alexandru Darie, Dragoş Galgoţiu, Alexander Hausvater, Ion Caramitru – dar şi nume care construiesc teatrul viitorului – Radu Afrim, Gianina Cărbunariu, Vlad Massaci, Cristi Juncu, Ada Lupu, Felix Alexa, Theodor Cristian Popescu, Claudiu Goga, Alexandra Badea, Răzvan Mureşan – precum şi o selecţie de „new entries”, nume pe care poate nu le-aţi auzit niciodată, pentru că sunt ale unor debutanţi – Alexandru Mihăescu, David Schwartz, Bogdan Georgescu, Felix Crainicu – dar care s-ar putea să vă placă cel mai mult, fiindcă spectacolele lor, din teatre de stat sau independente (Green Hours, Arca) sunt cel mai flagrant ”în ton cu vremurile”.

În afară de spectacole, FNT 2009 înseamnă şi o serie de evenimente conexe care întregesc această ediţie şi invită publicul tânăr să fie un participant activ: proiecţii de filme despre personalități din teatru și spectacolele lor, adunate sub titulatura „Filme/Noapte/Teatru = FNT”, de la ora 22.00 la Cinematograful “Elvira Popescu”, lansări de carte şi reviste în fiecare zi de festival, de la ora 16.30, la Librăria Cărtureşti de pe strada Verona, dezbateri şi conferinţe care vor avea loc la UNATC şi la Teatrul ACT, transmisiuni zilnice cu recente producții radiofonice ale pieselor lui Eugene Ionesco.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook