26 august 2021

Secțiunea competițională și Panorama reunesc zece avanpremiere la Central European Film Festival Timișoara

Cea de-a cincea ediție a Festivalului de Film Central European Timișoara/CEFFTM anunță 10 avanpremiere în jurul temei „Noua realitate”. După o pauză de un an pentru secțiunea competițională, ediția cu numărul cinci revine la formula originală cu următoarele categorii: Competiție (filme din ultimii doi ani, central-europene, sud-est europene sau coproducții, premiate la diverse festivaluri, reprezentative pentru țările din care provin), Panorama, Filme studențești, Filme documentare, Filme pentru copii, plus Focus Norvegia.Filmele din competiție se iau la întrecere la Aula Magna a Universității de Vest, iar cele din Panorama pot fi vizionate la Grădina de Vară Capitol. În completarea acestora vin scurtmetrajele studențești și documentarele, de văzut la garnizoana din Piața Libertății.

Povești palpitante despre vremuri asemănătoare cu cele pe care le trăim acum, de dragoste sau despre situații limită mențin vie pasiunea pentru film și fac publicul să revină în fiecare zi, la Aula Magna, în căutarea câștigătorului trofeului CEFFTM2021.

Joi, 2 septembrie 2021

17:00 – „Mere” („Apples”/”Mila”) (Grecia-Polonia-Slovenia, 2020; regia Christos Nikou)
O tragicomedie despre noi începuturi, „Mere” reprezintă debutul regizoral al lui Christos Nikou (fost colaborator al lui Yorgos Lanthimos) și este o poveste emoționantă despre o epidemie din Grecia care provoacă pierderea memoriei.

18:30 – „Din câte știu” („As Far As I Know”/”Legjobb tudomásom szerint”) (Ungaria, 2020; regia Nándor Lörincz, Bálint Nagy)
Un film inspirat din fapte reale, despre cum viața de cuplu poate fi dată peste cap de un eveniment dramatic. Se evidențiază și prin antiteza imagini în culori puternice, intense și caracterul degradant al personajelor.

Vineri, 3 septembrie 2021

17:00 – „Privește către cer” („What Do We See When We Look at the Sky?”/”Ras vkhedavt, rodesac cas vukurebt?”) (Germania-Georgia, 2021; regia Aleksandre Koberidze)
O poveste de dragoste creionată de regizorul Aleksandre Koberidze într-un stil care ne duce cu gândul la basm, mai ales prin atmosfera creată în jurul vechiului oraș Kutaisi. Un film amuzant care iubește câinii, copiii, fotbalul, înghețata, muzica, un film de care sigur o să vă îndrăgostiți.

19:00 – „Rondul de noapte” (România, 2021; regia Iosif Demian)
Cel mai nou film semnat de Iosif Demian surprinde o ultimă repetiție dinaintea premierei unui spectacol care se întinde până foarte târziu în noapte. Un detaliu aparent neimportant tulbură euforia reușitei. Forțați de împrejurări personajele părăsesc clădirea teatrului, ies în stradă purtând costumația lor din spectacol. Cum se vor descurca în necunoscutul nopții?

Sâmbătă, 4 septembrie 2021

17:00 – „Lecții de persană” („Persian Lessons”) (Rusia-Germania-Belarus, 2020; regia Vadim Perelman)
Un tânăr evreu din Belgia este arestat de trupele SS şi trimis într-un lagăr din Germania. Bărbatul evită execuţia ca prin minune: îi minte pe gardieni că nu e evreu, ci iranian. Cum nu știe o boabă de persană, acesta va trebui să inventeze mai multe cuvinte.

18:30 – „Gipsy Queen” (Germania-Austria, 2019; regia Hüseyin Tabak)
Mama singură a doi copii lucrează împreună cu antrenorul și proprietarul unui club de box falimentar pentru a-și întreține familia. Pentru rolul interpretat, Alina Şerban a fost distinsă cu Premiul German pentru Actorie (Deutscher Filmpreis).

Proiecția este urmată de Q&A cu actorii Alina Șerban și Sorin Mihai.

Juriul care decide câștigătorul secțiunii competiționale este format din Laszlo Kantor (producător de film), Mihai Fulger (critic de film), Ana Covalciuc (actriță).

Secțiunea Panorama îmbogățește șirul de avanpremiere de la CEFFTM2021 și ne poartă într-o călătorie seducătoare prin filme de care să îți amintești mult timp, cum ar fi „Un triomphe” („Succes la public”) (Franța, 2020), „Nowhere Special” („Un loc ca oricare altul”) (Anglia-Italia-România, 2020). Două producții românești din 2021 vin să întărească puterea de seducție a selecției din acest an: „Lebensdorf” (regia Valentin Hotea) și „Complet necunoscuți” (regia Octavian Strunilă).

Intrarea la evenimente este gratuită. Rezervări se pot face online, iar bilete cu valoare zero se găsesc pe eventbook și iabilet.ro.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook