12 noiembrie 2014

Scriitorul Bujor Nedelcovici la Festivalul BOOKCITY Milano 2014

În perioada 13–16 noiembrie 2014 are loc Festivalul Internaţional de Literatură „BOOKCITY Milano”, un festival literar tânăr, dar care se bucură de un impresionant succes la public, în presa scrisă şi în mediile de specialitate. Desfăşurându-se la Milano, oraşul care găzduieşte unele dintre cele mai importante edituri italiene, festivalul îşi propune să promoveze pe scară largă unul din simbolurile locale – cartea – şi actanţii direct implicaţi în universul cărţii: scriitorii, editorii, traducătorii, criticii literari şi, nu în cele din urmă, cititorii. Pe durata celor patru zile de festival, în diferite locaţii din oraş, au loc sute de evenimente literare dedicate tuturor vârstelor: întâlniri cu scriitorii, prezentări de carte, lecturi, spectacole, expoziţii, ateliere de lectură sau de creative writing.

La ediţia 2012, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneţia a susținut participarea scriitorului Vasile Ernu, iar la ediția 2013 pe cea a scriitoarei şi poetei Nora Iuga. La ediția din acest an scriitorul Bujor Nedelcovici a fost invitat să participe la mai multe evenimente în cadrul #BCM 2014.

Primul eveniment, dedicat exclusiv scriitorului Bujor Nedelcovici, are loc joi, 13 noiembrie 2014, de la ora 18:30, la Consulatul General al României de la Milano (Via Gignese 2, Milano). Întâlnirea cu Bujor Nedelcovici este moderată de scriitoarea Ingrid Beatrice Coman, traducătoarea romanului „Dimineața unui miracol” de Bujor Nedelcovici („La mattina di un miracolo”, Rediviva 2014), prezentat în acest an la Salonul Internațional de Carte de la Torino. Evenimentul este organizat de Consulatul General al României de la Milano, Insitutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, Centrul Cultural Italo-Român din Milano și Editura Rediviva din Milano. Intrarea este liberă.

Al doilea eveniment are loc vineri, 14 noiembrie 2014, între orele 9:00 şi 16:00, în Sala del Grechetto a Bibliotecii Centrale – Palazzo Sormani (Corso di Porta Vittoria, 6). Este vorba despre simpozionul literar „Europa şi călătoria”, eveniment organizat de Institutul Francez din Milano, în colaborarea cu membrii cluster-ului EUNIC Milano din care face şi Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneţia. În cadrul acestuia, scriitorul Bujor Nedelcovici susţine o comunicare cu titlul „ICAR zboară liber deasupra Europei”. Alături de Bujor Nedelcovici, care este însoţit de traducătoarea sa în limba italiană, Ingrid Beatrice Coman, la simpozion iau parte: Josef Formánek (Cehia), Felicitas Hoppe (Germania), Natalia Sanmartin Fenollera (Spania), Alexandre Blokh zis Jean Blot şi Christian Giudicelli (Franţa) şi Marco Modenesi (Italia). Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

Al treilea eveniment, desfășurat sub patronajul Comisiei Europene, are loc în data de 15 noiembrie 2014, de la ora 12:30, în Sala Viscontea – Castello Sforzesco (Piazza Castello, Milano). Este vorba despre întâlnirea cu scriitorii și jurnaliștii dizidenți din Republica Cehă, Polonia și România, eveniment organizat de Centrul Ceh din Milano, în parteneriat cu Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția și Consulatul General al Poloniei la Milano, cu ocazia aniversării celor 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului și a comunismului în țările din Europa Centrală și Răsăriteană. În cadrul acestuia, scriitorul Bujor Nedelcovici susţine o comunicare cu titlul „De la Ian Palah la Vàclav Havel și implozia comunismului”. Alături de Bujor Nedelcovici, care este însoţit de traducătoarea sa în limba italiană, Ingrid Beatrice Coman, la eveniment iau parte: Martin Machovec (Cehia), Barbara Torunczyk (Polonia), Francesco M. Cataluccio şi Maria Serena Natale (Italia). Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

Bujor Nedelcovici (născut la 16 martie la Bârlad) este romancier și eseist român, stabilit din 1987 la Paris, Franţa. A absolvit în 1959 Facultatea de Drept din Bucureşti. A fost avocat în Baroul de Avocați din Ploieşti, de unde a fost radiat din motive politice (după arestarea tatălui), fiind obligat să muncească timp de 12 ani pe diverse șantiere și uzine din țară. Din anul 1987 alege calea exilului, trăiește la Paris, unde continuă să scrie. Susține un ciclu de conferințe în Statele Unite şi publică în Canada (La Revue Cité Libre) eseul „Întâlnirea cu secolul al XXI-lea”. Din 1987 face parte din colegiul de redacție al revistei Esprit, unde publică articole și eseuri. Publicații: „Ultimii”, roman, 1970; „Fără vâsle”, roman, 1972; „Noaptea”, roman, 1974; „Grădina Icoanei”, roman, 1977; „Zile de nisip”, roman, 1979; „Somnul Vameșului”, roman, 1981; „Îmblânzitorul de lupi”, roman, 1991; „Oratoriu pentru imprudenţă”, nuvele, 1992; „Noaptea de solstițiu”, piesă de teatru, 1992; „Aici și acum, publicistică”, 1996; „Jurnal infidel. Ieșirea din exil 1992-1997”, jurnal de exil, 1998; „Iarba zeilor”, nuvele, 1998.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook