12 octombrie 2015

Profesorul şi menajera

Marţi, 13 octombrie 2015, de la ora 19:00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu aşteaptă publicul la o seară dedicată romanului „Profesorul şi menajera” de Yoko Ogawa, recent apărut la editura Humanitas Fiction în colecţia „Raftul Denisei”. Sunt invitaţi dl. Nobumitsu Takamatsu, ataşat cultural al Ambasadei Japoniei, conf. dr. Serenela Ghiteanu, prof. dr. Anca Focşeneanu, traducătoarea romanului, şi Dana Jenaru, critic literar. Moderator este Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction. Seara se încheie cu o demonstraţie de furoshiki, arta împachetării în pânză. Evenimentul este realizat în colaborare cu Secţia de Limba şi Literatura Japoneză a Universităţii din Bucureşti, cu sprijinul Ambasadei Japoniei.

seara japoneza

Romancieră, autoare a numeroase volume de proză scurtă şi eseistă, recompensată cu cele mai importante premii literare din Japonia, tradusă în peste 20 de limbi, Yoko Ogawa este mai cu seamă cunoscută datorită romanului „Profesorul şi menajera„, ecranizat în 2006 de regizorul Takashi Koizumi.

Când o tânără menajeră ajunge în casa Profesorului, un matematician ilustru care îşi poate folosi memoria doar 80 de minute pe zi, descoperă cu mirare că unicul mod al acestuia de privi lumea este prin intermediul numerelor şi al matematicii. Relaţia dintre ei se transformă pe nesimţite într-una de înţelegere reciprocă şi empatie. Când menajera îi mărturiseşte că are un fiu de zece ani care o aşteaptă singur acasă, Profesorul îi cere să-l aducă în fiecare zi, după şcoală. Treptat, Profesorul îi iniţiază în jocurile matematice, reprezentând pentru el adevărurile supreme pe care se sprijină lumea, iar acest mod inedit şi emoţionant de comunicare reuşeşte să creeze o legătură puternică între cei trei.
Menajera, Profesorul şi micul Radical vor descoperi că sentimentele pe care le nutresc unii faţă de alţii sunt atât de puternice, încât ecuaţia propriilor vieţi s-a schimbat definitiv.

Profesorul şi menajera” este al doilea roman al scriitoarei contemporane japoneze Yoko Ogawa publicat în colecţia „Raftul Denisei”, după apariţia în 2014 a romanului „Hotel Iris”, una dintre cele mai traduse cărţi autoarei, despre care s-a spus că poate fi interpretat ca o replică strălucită la „Lolita” lui Nabokov.

Autoare a peste 20 de opere de ficţiune (romane şi volume de nuvele şi povestiri) şi eseistă, scriitoarea japoneză Yoko Ogawa s-a născut la 30 martie 1962 în Okayama. A absolvit cursurile Universităţii Waseda, studiind literatura anglo-americană şi scrierea creativă, iar în prezent trăieşte în Ashiya, Hyogo.

Debutează în 1988 cu romanul „Agehacho ga kowareru toki” („Fluturele strivit”), pentru care primeşte Premiul Kaien. Nuvela „Ninshin karenda” („Calendarul sarcinii”, 1990) este recompensată cu Premiul Akutagawa. Nuvela sa din 1994 „Kusuriyubi no hyohon” („Inelarul”) este ecranizată în 2005 de regizoarea Diane Bertrand sub titlul „L’Annulaire”, cu Olga Kurylenko în rolul principal.

În 1996 publică romanul „Hotel Iris” („Hoteru Airisu”). În 2010 versiunea în engleză este nominalizată pe listă scurtă la Man Asian Literary Prize. „Profesorul şi menajera” („Hakase no aishita sushiki”, 2003), vândut în Japonia în peste două milioane de exemplare şi ecranizat în 2006 de regizorul Takashi Koizumi, este distins cu Premiul Yomiuri şi Premiul Librarilor Japonezi. În 2004 Yoko Ogawa primeşte Premiul Izumi Kyoka pentru „Burafuman no maiso” („Înmormântarea brahmanului”), iar în 2006, Premiul Tanizaki pentru romanul „Mina no koshin” („Marşul lui Mina”). În 2009 publică romanul „Neko wo daite zo to oyogu” („Ţinând în braţe pisica înot cu elefantul”) şi în 2012, „Kotori” („Păsări mici”).

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook