5 martie 2009

Premiile Gopo 2009

„Restul e tăcere”, filmul lui Nae Caranfil, şi-a adjudecat în cadrul Galei decernării Premiilor Gopo 2009, care a avut loc în seara de 2 martie la Fratelli Studios, nu mai puţin de 9 statuete, printre care se numără premiul pentru Cel mai bun film – înmânat producătorului Cristian Comeagă – şi premiul pentru Cel mai bun scenariu – primit de Nae Caranfil. Compozitorul francez Laurent Couson, autorul coloanei sonore, a cucerit trofeul pentru Cea mai bună muzică originală. Couson este primul francez care cucereşte un trofeu Gopo la o categorie competitivă.


„Boogie”, un alt mare favorit, a cucerit 4 Premii Gopo la categorii importante: actorii Anamaria Marinca (Cea mai bună actriţă într-un rol principal) şi Mimi Brănescu (Cel mai bun actor într-un rol secundar), împreună cu regizorul Radu Muntean (Cea mai bună regie) au urcat pe scenă pentru a-şi primi trofeele. Dragoş Bucur, absent de la decernare, a fost câştigătorul Premiului Gopo pentru Cel mai bun actor într-un rol principal.

Momentele dedicate Elisabetei Bostan, premiată cu Gopo pentru întreaga activitate, şi lui Marin Moraru, distins cu Premiul Gopo pentru întreaga carieră, au fost dintre cele mai emoţionante. Elisabeta Bostan a mulţumit tuturor generaţiilor de actori şi studenţi, dar şi profesorilor săi, şi a subliniat importanţa supravieţuirii filmului românesc pentru copii. Actriţa Oana Pellea l-a prezentat pe Marin Moraru, vorbind despre primele amintiri care o leagă de marele actor, coleg de generaţie şi bun prieten cu Amza Pellea.

Un alt moment emoţionant a fost cel al Premiului Special acordat unui tehnician, inginerul de sunet Andrei Pap fiind cel răsplătit cu trofeul Gopo la această ediţie. Într-un scurt montaj, actorul Mircea Diaconu şi regizorii Titus Muntean şi Nicolae Mărgineanu au vorbit despre colaborarea cu Andrei Pap şi personalitatea cu totul distinctă a acestuia.

Momentul cu cea mai mare încărcătură emoţională din cadrul Galei a fost, fără îndoială, cel dedicat profesioniştilor pe care lumea filmului i-a pierdut în 2009, apariţia numelui lui Ştefan Iordache pe ecrane fiind aclamată minute în şir în sala de la Fratelli Studios.

Nici „Nunta mută”, nici „Cocoşul decapitat” nu au plecat cu mâna goală de la Premiile Gopo: Dana Roşeanu şi Ioana Ioniţă („Nunta mută”) au fost votate de profesioniştii din industria de film din România performerele anului la categoria machiaj şi coafură, în vreme ce regizorul Radu Gabrea („Cocoşul decapitat”), absent de la decernare, a primit Premiul Special Cotidianul pentru cea mai bună ecranizare.

Premiul Publicului, pentru filmul românesc cu cel mai mare succes la box office în 2008, a fost acordat peliculei „Supravieţuitorul”, regizorul Sergiu Nicolaescu declarându-se „onorat” de distincţia primită din partea spectatorilor români şi regretând că, deşi a fost prezent la mai bine de jumătate din Gală, a fost nevoit să părăsească sala din motive de sănătate înainte de înmânarea premiului.

Pentru a doua oară în istoria de trei ediţii a Galei Premiilor Gopo, premiul pentru Cel mai bun scurt metraj a mers la Radu Jude: producţia HiFilm „Alexandra” a fost filmul care i-a convins pe majoritatea votanţilor că merită să fie răsplătit cu o statuetă Gopo. Deşi nu a ajuns la Gală, Thomas Ciulei şi-a adjudecat primul Gopo din carieră, filmul său multi-premiat „Podul de flori” fiind ales Cel mai bun documentar românesc lansat în 2008.

Jiri Menzel se află şi el în palmaresul Premiilor Gopo, pelicula „În slujba regelui Angliei”/”I Served the King of England” (Cehia-Slovacia, 2006) fiind aleasă Cel mai bun film european distribuit pe marile ecrane din România în 2008. Ca de obicei, trofeul a fost înmânat distribuitorului român al lung metrajului, MediaPro Distribution.

Cei prezenţi în sală au putut urmări secvenţe în premieră din filmele româneşti programate pentru lansare pe ecrane în 2009, printre care se numără mult-aşteptatele „Cea mai fericită fată din lume” (regia Radu Jude), „Katalin Varga” (regia Peter Strickland), „Felicia înainte de toate” (regia Răzvan Rădulescu), „Weekend cu mama” (regia Stere Gulea), „Pac eşti mort!” (regia Dan Chişu) sau „Tatăl fantomă” (regia Lucian Georgescu).

La fel ca în fiecare an, statuetele au fost realizate de sculptorul Adrian Ilfoveanu, muzica şi montajul Galei au fost concepute de Mihai Dobre – DJ Haute Coulture, iar textele Mariei Dinulescu, ale înmânătorilor şi ale „vocii” Galei, Johann Pohrib, au fost scrise de Iulia Rugină şi Ana Agopian. Scenografia Galei a fost realizată de Dragoş Buhagiar, Multimedia Film şi Umber Cinema, iar secvenţele de grafică şi animaţie au fost concepute de Studioset.

Gala Premiilor Gopo (premiile industriei cinematografice româneşti) este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Fratelli Studios.

Într-o enumerare succintă, cele mai importante premii sunt:

  • Cel mai bun lungmetraj – „Restul e tăcere”, de Nae Caranfil
  • Cea mai bună regie – Radu Muntean, pentru „Boogie”
  • Cel mai bun scenariu – Nae Caranfil, pentru „Restul e tăcere”
  • Cel mai bun actor în rol principal – Dragoş Bucur, în „Boogie”
  • Cea mai bună actriţă în rol principal – Anamaria Marinca, în „Boogie”
  • Cel mai bun actor în rol secundar – Mimi Brănescu, în „Boogie”
  • Cea mai bună actriţă într-un rol secundar – Ioana Bulcă, în „Restul e tăcere”
  • Cea mai bună muzică originală – Laurent Couson („Restul e tăcere”)
  • Cea mai bună scenografie – Călin Papură, Ruxandra Ionică („Restul e tăcere”)
  • Cel mai bun scurtmetraj – „Alexandra”, de Radu Jude
  • Cel mai bun documentar – „Podul de flori”, de Thomas Ciulei
  • Premiul publicului (pentru filmul cu cel mai mare succes de box-office în anul 2008) – „Supravieţuitorul”, de Sergiu Nicolaescu
  • Premiul special pentru întreaga activitate: regizoarea Elisabeta Bostan
  • Premiul pentru întreaga carieră: actorul Marin Moraru
SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

One thought on "Premiile Gopo 2009"

  1. Dan Nanoveanu spune:

    Buna ziua, dupa cum am mai spus si la gala MONTAJUL NU SE VEDE, ceea ce mi se confirma inca odata,va multumim, in numele monteurilor din Romania,
    Dan Nanoveanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook