11 martie 2008

Planeta domnului Sammler

Planeta domnului SammlerDupă „Henderson, regele ploii„, Polirom propune cititorilor o nouă traducere în premieră din opera lui Saul Bellow, „cel mai important scriitor de limbă engleză din cea de-a doua jumătate a secolului XX”, după cum scrie „Sunday Times”. Este vorba despre „Planeta domnului Sammler„, cartea pentru care Bellow a câştigat prestigiosul National Book Award pentru a treia oară, după „Aventurile lui Augie March” (în curs de apariţie în colectia „Biblioteca Polirom”) şi „Herzog”.

Traducerea din limba engleză a volumului „Planeta domnului Sammler” şi notele sunt semnate de Ruxandra Drăgan şi Călin Cotoiu.

Planeta domnului Sammler” este un roman de un intelectualism feroce, lipsit de orice sentimentalisme, o chintesenţă a prozei lui Bellow: lumea văzută de o conştiinţă lucidă şi rafinată, lipsită de menajamente, dar nu şi de compasiune. Personajul central al cărţii, Artur Sammler – trecut de şaptezeci de ani, supravieţuitor al Holocaustului, obosit de existenţă, dar studiind curios şi intens lumea cu „ochiu-i stufos” –, meditează incisiv asupra civilizaţiei, condiţiei umane şi culturii de masă a timpului său. Intelectual polonezo-oxfordian, subtilul Sammler îşi resimte ironic inutilitatea şi fragilitatea, prins cum e între oameni înnebuniţi de promisiunile viitorului. Ochiul său de ciclop observă în profunzime degradarea condiţiei umane, dar şi suferinţa ce se perpetuează dincolo de luxul şi confortul prosperităţii.

Saul Bellow s-a născut în 1915 la Montreal, într-o familie de emigranţi evrei ruşi. A urmat cursurile Universităţii din Chicago, ale Universităţii Northwestern şi ale Universităţii din Wisconsin, luându-şi licenţa în sociologie şi antropologie. A fost membru al National Institute of Arts and Letters. Este primul romancier care a câştigat National Book Award de trei ori (1954, 1965, 1971). În 1975, a cucerit Premiul Pulitzer pentru „Darul lui Humboldt„, iar în 1976, a primit Premiul Nobel pentru Literatură. În 1984, e numit Comandor al Legiunii de Onoare de către preşedintele francez Francois Mitterand. Dată fiind contribuţia sa extraordinară la dezvoltarea literelor americane, în anul 1988 i-a fost conferit cel mai înalt titlu pe care guvernul american îl acordă artiştilor – National Medal of Arts.

Saul Bellow a debutat în 1941 cu o nuvelă aparută în paginile revistei „Partisan Review”. I-au urmat romanele „Hoinarul” (1944), „Victima” (1947), „Aventurile lui Augie March” (1953; în pregătire la Polirom), „Trăieşte-ţi clipa” (1956; Polirom, 2003), „Henderson, regele ploii” (1959; Polirom, 2007), „Herzog” (1964; Polirom, 2004), „Planeta domnului Sammler” (1970; Polirom, 2008), „Darul lui Humboldt” (1975; Polirom, 2003), „Iarna decanului” (1982; Polirom, 2005), „Ravelstein” (2000; Polirom, 2002).

Prozatorul a încetat din viaţă pe 5 aprilie 2005, în Brookline, Massachusetts.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook