1 august 2011

Bărbatul făcut din bucăţi

Bărbatul făcut din bucăţiEditura Polirom a publicat recent o traducere în premieră din opera lui David Lodge, cartea „Bărbatul făcut din bucăţi„, traducere din limba engleză şi note de Ona Frantz.

Bărbatul făcut din bucăţi” este o reconstituire, în egală măsură romanţată şi minuţios documentată, a existenţei şi per­sonalităţii lui H.G. Wells, scriitorul vizionar care a pus bazele literaturii science-fiction şi a influenţat conştiinţa socială a sfâr­şitului de secol XIX şi a începutului de secolul XX. Ţintuit la pat de un cancer în fază terminală în casa lui din Regent’s Park, scriitorul în vârstă de şaptezeci şi opt de ani îşi rememorează întreaga viaţă, întrebându-se dacă aceasta a fost un succes sau un eşec. David Lodge schiţează cu veridicitate şi naturaleţe inegalabile copilăria şi adoles­cenţa lui H.G. Wells în sânul unei familii care nu-i înţelege aspira­ţiile, începuturile carierei sale scriitoriceşti pline de succes, care îl propulsează în scurt timp în cele mai înalte cercuri literare şi politice, dar şi viaţa sa amoroasă tumultuoasă, marcată de cele două căsnicii şi de numeroasele sale legături extraconjugale. Cartea surprinde admirabil faţetele multiple ale personalităţii lui H.G. Wells, înfăţişându-ne portretul unui om sfâşiat de contradicţii pe cât de stranii, pe atât de profund umane.

În Sunday Express s-a scris: „H.G. Wells-ul lui David Lodge este deopotrivă un vizionar şi un oportunist, un om pe cât de arogant, pe atât de nesigur, cu tot atâtea ţeluri nobile câte instincte josnice: un amestec de contradicţii mai apropiat de umanitate nu se putea.”

Times Literary Review a elogiat talentul scriitoricesc al autorului: „Virtuozitatea cu care a fost scris Bărbatul făcut din bucăţi e impresionantă… stilul este clar, lipsit de ambiguităţi şi fermecător; totuşi, în spatele scenelor se ascunde un adevărat travaliu, prin care Lodge inventează scene întregi ce par transplantate din realitate.”

Şi în Daily Express s-a subliniat reuşita: „Lodge trebuie felicitat pentru felul în care a completat legăturile amoroase ale lui Wells cu detalii romaneşti relevante. Faptul că până şi unui cititor familiarizat cu secretele biografiei lui Wells îi este greu să distingă scenele fictive ale romanului este o mărturie a talentului său literar.”

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook