4 iunie 2014

Pisica verde – la Berlin

România, Franța și Italia: o întâlnire inedită a trei ţări în sala ultramodernă Box din cadrul istoricului Deutsches Theater. Cei cinci autori, Elise Wilk din România, Lucie Dapauw, Pauline Sales şi Frederic Sonntag din Franţa, Magdalena Barile din Italia, îşi însoţesc la Berlin piesele proaspăt traduse în limba germană. Aceste piese sunt prezentate sub forma unor lecturi scenice interpretate de studenţi la actorie ai Universităţii de Arte din Berlin (UDK Berlin).

Pe data de 7 iunie 2014, autoarea dramatică Elise Wilk, invitată de Institutul Cultural Român din Berlin, este prezentă la Deutsches Theater în cadrul Festivalului Autorilor de Teatru (Autorentheatertage) la lectura scenică a piesei sale „Pisica verde”, în traducerea lui Ciprian Marinescu. ICR Berlin sprijină nu doar punerea în scenă, ci şi traducerea în limba germană a piesei, care urmează a fi publicată în prestigioasa revistă de teatru Theater der Zeit.

„Fabulamundi. Playwriting Europe“ este un program european dedicat autorilor de teatru, care își propune să creeze un teritoriu comun pentru construirea unei dramaturgii europene. Traducerea textelor şi răspândirea lor este primul pas necesar pentru începerea procesului de cunoaştere şi aprofundare reciprocă între ţările europene participante. Autorii îşi însoţesc peste hotare propriile opere, care sunt citite şi interpretate pe scenele diverselor teatre europene. Proiectele Fabulamundi 2014 au loc în 5 țări europene: Italia, Spania, România, Germania și Franța, alcătuind o agendă variată de evenimente, ce cuprinde nu doar piese de teatru și lecturi scenice, ci și ateliere de teatru și scriere creativă, traduceri de texte, dezbateri și discuții între autori și public.

„Pisica verde” de Elise Wilk spune povestea a cinci adolescenţi dintr-un oraş de provincie din România post-comunistă. Ei îşi relatează primele iubiri, povestesc despre nopțile intense petrecute în clubul President, despre pastilele colorate pe care le înghiți ca să uiți și o pisică verde, apărută pe neașteptate la intersecție. Trăind într-o lume ciudată, din care părinții și perspectivele de viitor lipsesc, acești adolescenți se refugiază în lumi paralele.

Cu prima ei piesă de teatru, „S-a întâmplat într-o joi” (2008), Elise Wilk s-a numărat printre câştigătorii concursului dramAcum, un proiect care îşi propunea să descopere cele mai importante texte de dramaturgie contemporană. De atunci, piesele ei de teatru au fost puse în scenă la teatre din Bucureşti, Târgu Mureş, Petroşani şi Iaşi. În 2012, Elise Wilk a primit o bursă de 3 luni la „Theater 89” din Berlin, unde a făcut asistenţă de regie şi dramaturgie.

România va mai fi reprezentată anul acesta în cadrul programului Fabulamundi şi de dramaturgul român Ştefan Peca. Acesta va participa la proiectul experimental Ballo Literario, organizat, de asemenea, în cadrul Zilelor Autorilor de Teatru, şi va realiza în decursul celor patru zile petrecute la Berlin, alături de alţi patru scriitori de teatru din Spania, Italia, Franţa şi Germania, un text dramatic original, citit în premieră în cadrul unei lecturi scenice la Deutsches Theater, pe data de 6 iunie.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook