Modă şi identitate socială la început de epocă modernă (Ţările Române, sec. 18-19)
În continuarea seriei de evenimente academice organizate anual de Institutul Cultural Român din Berlin, pe 13 iulie 2016, de la ora 19:30, are loc o prelegere susținută de cercetătoarea Constanța Vintilă-Ghițulescu. Evenimentul, organizat în colaborare cu renumita instituție de cercetare Wissenschaftskolleg zu Berlin (Institute for Advanced Study Berlin), se desfășoară la sediul ICR Berlin. Prezentarea are loc în limba română, cu traducere în germană.
Ţările Române se află la începutul secolului al XIX-lea la periferia a trei mari imperii: Imperiul Rus, Imperiul Habsburgic şi Imperiul Otoman. Într-o epocă a construirii naţiunilor, drumul lor printre cele trei imperii este unul interesant şi oferă informaţii importante despre alegerile făcute în procesul de modernizare. Paris, Berlin, Viena sau Sankt Petersburg devin locuri de „pelerinaj” pentru elita politică şi nu numai.
Dar nu asupra relaţiilor internaţionale şi diplomatice își îndreaptă atenția istoricul Constanța Vintilă-Ghițulescu în cadrul prelegerii sale, ci asupra aspectelor ludice ale vieţii de zi cu zi, analizând modul cum acestea au contribuit la progresul românilor în drumul lor spre modernitate. Haine, bijuterii, cărţi, mobile, trăsuri, piane, precum şi profesori de tot felul, aduc cu ei un bagaj important de informaţii, participând la construirea unei noi societăţi şi la afirmarea unei noi identităţi.