26 mai 2021

Oscar Han (1891–1976)

Muzeul Naţional de Artă al României invită publicul, începând cu data de 28 mai 2021, la Muzeul Colecţiilor de Artă să viziteze expoziția „Oscar Han (1891–1976)” curatoriată de Liliana Chiriac și dedicată împlinirii a 130 de ani de la naşterea artistului.Expoziţia prezintă opera sculpturală a unui „modelator desăvârşit”, „sculptor de largă şi înaltă ţinută”, după cum spunea prietenul său pictorul Nicolae Tonitza, considerat un novator în concepţii şi formule plastice.

Oscar Han face parte din generaţia artiștilor care debutează la începutul secolului al XX-lea şi se afirmă în perioada interbelică, alături de sculptorii Dimitrie Paciurea, Constantin Brâncuşi, Frederic Storck, Ion Jalea, Cornel Medrea și pictorii Camil Ressu, Iosif Iser, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza, Gheorghe Dimitrescu, Francisc Şirato, Ştefan Popescu, Nicolae Dărăscu, Jean Al. Steriadi.

Din complexitatea operei lui Oscar Han, expoziția prezintă 50 de sculpturi din patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României, al Muzeului Krikor H. Zambaccian, al Muzeului de Artă Constanţa şi din colecţiile private Anca Vlad, Mihai Astratinei și Damian Florea.

Lucrările descriu diverse etape, fiind realizate în materiale diferite (gips, bronz și marmură de Carrara), dispuse cronologic şi structurate tematic. Fișele explicative cuprind și texte realizate de regretatul istoric şi critic de artă Doina Păuleanu și prezentate în volumul „Oscar Han: un artist şi epoca sa”, semnat de aceasta, fiind completate cu materiale documentare puse la dispoziţie de nepotul sculptorului, Alexandru Mavrocordat.

Astfel, vizitatorii pot vedea buletinul de naștere al sculptorului, diploma absolvirii Școlii de Arte Frumoase din București, pașaportul și cartea de identitate, fotografii cu artistul în atelier sau cu operele sale.

Deschisă până pe 12 septembire 2021, expoziția este însoțită de o serie de evenimente conexe, ce sunt anunțate ulterior publicului.

Programul de vizitare este miercuri – duminică, în intervalul 10:00 – 18:00. Ultima intrare se face la ora 17:00.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook