14 mai 2018

Pictori comentaţi de Petre Oprea

Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Colecțiilor de Artă în colaborare cu Federaţia Română a Asociaţiilor, Centrelor şi Cluburilor UNESCO invită publicul în expoziția „Pictori comentaţi de Petre Oprea”, deschisă în perioadă 15 mai – 13 iunie 2018 la Muzeul Colecțiilor de Artă (Calea Victoriei 111).



Cunoscut pentru preocupările sale privind valorificarea colecțiilor particulare (volumul „Colecţionari de artă bucureşteni” apăruse deja în 1976), Petre Oprea era desemnat în iulie 1978 să conducă Muzeul Colecţiilor de Artă. În această calitate consemnează în „Jurnalul anilor 1976-1980” diferite elemente anecdotice legate de zilele premergătoare deschiderii muzeului pentru public în urmă cu 40 de ani. În monografii, studii, articole, memorii despre un număr impresionant de mare de artişti, Petre Oprea surprinde detalii trecute adesea cu vederea de alți autori, scrierile sale constituind astăzi o prețioasă sursă de informații ce contribuie la cunoașterea unui fenomen pe care-l numea uneori „Şcoala de pictură de la Bucureşti”.

Printre lucrările din colecții particulare prezentate cu acest prilej se numără „Pădure la Cassis” de Lucian Grigorescu, „Femeie în rochie neagră” de Theodor Pallady, „Pescari în barcă” de Nicolae Dărăscu, „Femeie citind” de Alexandru Ciucurencu, „Natură statică cu floare” de Francisc Șirato și „Interior” de Gheorghe Petrașcu.

Expoziția se înscrie în suita de manifestări dedicate împlinirii a 40 de ani de la înființarea Muzeului Colecțiilor de Artă ca secție a MNAR. Ea omagiază rolul istoricului și criticului de artă Petre Oprea (1928 – 2011) în susținerea și dezvoltarea instituției dar și a colecționismului autohton.

Programul de vizitare este de sâmbătă până miercuri în intervalul 10:00-18:00 și prețul biletului de acces este 10 lei, iar în prima miercuri din fiecare lună este gratuit.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook