20 septembrie 2018

Portretul colecţionarului

Muzeul Naţional de Artă al României (Muzeul Colecţiilor de Artă, Calea Victoriei 111) organizează vineri, 21 septembrie 2018, ora 17:00, vernisajul expoziției „Portretul colecționarului”, dedicată aniversării a 40 de ani de la inaugurarea Muzeului Colecțiilor de Artă. Expoziţia aduce în centrul atenției pasionați iubitori de frumos care și-au încununat cariera de colecționari de artă prin donațiile făcute statului român pe parcursul secolului XX și la începutul secolului XXI. Curatorul expoziției este Liliana Chiriac, şef secţie MCA. Expoziția este deschisă în perioada 22 septembrie 2018 – 31 ianuarie 2019.



Grupaje reunind lucrări favorite ale colecționarilor, portretele acestora și ale unor membri ai familiei, obiecte de artă decorativă, fotografii și documente evocă personalitatea și preocupările diferiților colecționari, relația lor cu artiștii preferați, creionând un întreg univers cotidian devenit astăzi pagină din istoria unui fenomen încă prea puțin explorat – colecționismului românesc.

Urmărind un parcurs cronologic, expoziția pune accent pe cele 16 donații făcute muzeului din 1990 până în prezent. În spatele unora dintre donații se află povești de viață emoționante. Este cazul colecţiei avocatului Hurmuz Aznavorian formată în perioada interbelică și donată în anul 2000 de Rodica Aznavorian Sfinţescu, fiica sa, pentru a împlini dorinţa tatălui dispărut în 1954, sau al colecţiei dr. Emanoil Romulus Anca şi Ortansa Dinulescu Anca, donată de aceasta din urmă pentru a împlini ultima dorință a soțului.

Expoziția marchează contribuția colecţionarilor la păstrarea dar și la încurajarea artei plastice româneşti și susținerea unor artiști prea adesea supuși constrângerilor materiale sau ideologice.

Organizatori expoziției sunt Liliana Chiriac, Ilinca Damian, Gabriela Vasiliu și Marina Iliescu, iar conservatorii pasionați: Nela Mihai, Mihaela Murelatos și Lidia Marinescu.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook