10 martie 2022

Orașele României, Miercurea-Ciuc

Romfilatelia introduce în circulație joi, 10 martie 2022, o nouă emisiune de mărci poștale dedicată tezaurului arhitectonic urban al României, „Orașele României, Miercurea-Ciuc”.Emisiunea este alcătuită din patru timbre, patru minicoli și un plic „prima zi”.

Cele patru timbre ale seriei ilustrează edificii reprezentative ale orașului: Biserica franciscană din Șumuleu Ciuc și statuia Maicii Domnului (pe timbrul cu valoarea nominală de 2 lei), Gimnaziul Romano-Catolic (pe timbrul cu valoarea nominală de 3 lei), Cetatea Mikό (pe timbrul cu valoarea nominală de 10 lei), Patinoarul „VÁKÁR LAJOS” (pe timbrul cu valoarea nominală de 16 lei).

Biserica franciscană din Șumuleu Ciuc. Călugării franciscani stabiliți în Șumuleu Ciuc în prima jumătate a anilor 1400 au construit biserica și mănăstirea între anii 1442–1448. Construcția actualei biserici în stil baroc a început în anul 1804 și a fost terminată în anul 1876, fiind realizată pe baza proiectelor arhitectului Schmidt Konstantin.

Statuia Maicii Domnului este cea mai valoroasă comoară a Bisericii franciscane din Șumuleu Ciuc, fiind așezată în spatele altarului principal. Statuia a fost sculptată în lemn de tei la începutul secolului al XVI-lea (1510–1515) în stil renascentist.

Gimnaziul Romano-Catolic a fost întemeiat la mijlocul secolului al XVII-lea sub patronajul călugărilor franciscani din Șumuleu-Ciuc. Ideea mutării instituției de învățământ în orașul Miercurea-Ciuc s-a ivit la sfârșitul secolului al XIX-lea. În clădire funcționează astăzi două licee prestigioase, ambele cu predare în limba maghiară: Liceul Teologic Romano-Catolic „Segítő Mária” (din 1991) și actualul Colegiu Național „Márton Áron”, purtând numele renumitului episcop de Alba Iulia.

Cetatea „Mikó” sau Castelul-fortăreață a intrat în conștiința publică cu denumirea de cetate fiind cea mai veche clădire a orașului Miercurea-Ciuc. Acest edificiu cu bastioane în stil renascentist a fost construit în anul 1611.

Centrul hocheiului pe gheață este astăzi patinoarul „Vákár Lajos”, purtând numele sportivului care a introdus și a practicat hocheiul pe gheață și căruia i se datorează faptul că acest sport s-a putut înrădăcina pe aceste meleaguri.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook