1 noiembrie 2018

„Operas Primeras” – Filme spaniole de debut: femei cineaste

Institutul Cervantes din Bucureşti, în colaborare cu Fundaţia SGAE (Societatea Generală a Autorilor şi Editorilor) organizează în zilele de 5, 12, 19 și 26 noiembrie 2018 la sediul Institutului Cervantes (Bd. Regina Elisabeta, 38), Sala Auditorium, desfăşurarea programului „Operas primeras” („Opere prime”) care, în acest an, este marcat de tendința de aducere în prim-plan a agendei feminine actuale.



Programul „Opere prime”, subintitulat în 2018 „Femei cineaste”, are ca scop promovarea operelor acelor cineaste spaniole aflate la primele etape ale carierei lor artistice sau a unor cineaste consacrate puse în legătură cu diverse debuturi. În general, „Operas primeras” este un program ambiţios care pune în valoare operele artistice ale cineaştilor emergenţi, un program care îi încurajează pe tinerii artişti şi care pune în valoare particularităţile tematice şi formale ale noii cinematografii spaniole contemporane. În anul mișcării „Rezist”, care a pornit de la denunțarea unor abuzuri sexuale, mișcarea cinematografică spaniolă a adus o serie de noi modalitați de expresie, dar și reaccentuarea rupturii cu ideea că ar exista meserii exclusiv masculine.

Cele patru filme alese pentru această ocazie – două filme artistice și două scurtmetraje – rulează, la sediul Institutului Cervantes (Bd. Regina Elisabeta, 38), după cum urmează:

5 noiembrie 2018, ora 19:00
Discuție între regizoarea Marta Verheyen și Ozana Nicolau, urmată de o sesiune Q&A

„Prietenii Agatei” („Les amigues de l’Àgata”) – regia: Laia Alabart, Alba Cros, Laura Rius și Marta Verheyen (2016). Durată: 72 min. (versiune originală în catalană, cu subtitrare în limba română)

Este lungmetrajul cu care au încheiat masterul în studii cinematografice cele patru regizoare: Laia Alabart, Alba Cros, Laura Rius și Marta Verheyen. Povestea unui rit de trecere de la liceu spre universitate a patru tinere: Elena Martín, Carla Linares, Marta Cañas și Victòria Serra. E un film bine susținut de scenarii, în care timpii morți ai adolescenței, conversațiile neîncheiate, dorința de a fi împreună conturează o nouă etapă de viață.

12 noiembrie 2018, ora 19:00
„Smochinul” („La higuera de los bastardos”) – regia: Ana Murugarren, 2016. Durată: 111 min, (film în limba spaniolă cu subtitrare în engleză)

Lungmetrajul este o recuperare a memoriei istorice, a Răzvoiului Civil Spaniol, făcută de către o tînără regizoare, lucru puțin obișnuit. Filmul îmbină, cu măiestrie, mai multe genuri cinematografice pentru a povesti o istorie în care se întîlnesc mai multe posibilități de a explica trauma și împărțirea lumii în învingători și învinși. A fost considerat a fi o comedie neagră cu accente fantastice. Scenariul se bazează pe romanul „La higuera” („Smochinul”) al scriitorului spaniol Ramiro Pinilla.

19 noiembrie 2018, ora 19:00
„Esquece Monelos” – regia Ángeles Huerta. Durată: 76 min. Film documentar (în limba spaniolă cu subtitrare în engleză)

Un film documentar la persoana întâi despre râul Monelos din La Coruña îngropat de diverse reforme urbanistice. Autoarea încearcă să refacă o hartă emoțională persoanlă în momentul în care tatăl ei se îmbolnăvește de Alzheimer, pornind de la viața îngropată a râului care traversează, totuși, historia și memoria orașului. Secolul XX apare astfel ca un corp care străbate orașul, ascunzând trecutul sau reinventându-l.

26 noiembrie 2018, ora 19:00
„Dancing Beethoven” – regia Arantxa Aguirre. Durată: 80 min (film în limba spaniolă cu subtitrare în engleză)

Film documentar realizat de o cineasta consacrată în care protagonistul este dansul, locul de expresie și de căutare a esenței procesului creativ. Elaborând o nouă versiune a a coregrafiei lui Maurice Béjart la Simfonia a Noua de Beethoven, o tânără dansatoare, fiica celor doi responsabili ai Fundației Béjart Ballet din Lausanne, devine firul conductor, prin intermediul propriei corporalități, al descoperirii propriei sensibilități și al realei umanități.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile. Cei interesați sunt rugați să rezerve un loc printr-un mesaj pe adresa cultbuc@cervantes.es

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook