Istorii şi Cântece – filme spaniole de debut
În perioada 20 noiembrie – 11 decembrie 2017, Institutul Cervantes din Bucureşti, în colaborare cu Fundaţia SGAE („Societatea Generală a Autorilor şi Editorilor”) organizează la sediul Institutului Cervantes (Bd. Regina Elisabeta, 38) desfăşurarea programului „Operas primeras” („Opere prime”), alcătuit din patru proiecţii de filme în care muzica are un rol cheie în subiectul abordat sau pentru înţelegerea situaţiilor de viaţă ale personajelor. Cele patru filme cuprinse în programul „Opere Prime” rulează, în versiune originală, cu subtitrare în limba engleză.
La deschiderea seriei de proiecţii de film, luni, 20 noiembrie 2017, ora 19:00, cu pelicula „La Muerte en La Alcarria”, este prezent regizorul filmului, Fernando Pomares. La finalul proiecţiei, invitatul spaniol participă la un Q&A alături de criticul de film Boglarka Nagy, programator de filme pentru Cinema Elvire Popesco.
Programul „Opere prime“, subintitulat în 2017 „Istorii şi Cântece“, are ca scop promovarea operelor acelor cineaşti spanioli aflaţi în primele etape ale carierei lor artistice sau care colaborează artistic cu regizori sau regizoare aflate la debut. Este un program ambiţios care pune în valoare operele artistice ale cineaştilor emergenţi, un program care îi încurajează pe tinerii artişti şi care pune în valoare particularităţile tematice şi formale ale noii cinematografii spaniole contemporane.
Programul filmelor
- 20 noiembrie 2017, ora 19:00
„La muerte en La Alcarria” („Moartea în La Alcarria”) – regia: Fernando Pomares, muzica: Los Hermanos Cubero (Enrique Ruiz Cubero, Roberto Ruiz Cubero), 2015. 83 min; gen: ficţiune, musical, western
Doi fraţi muzicanţi călătoresc împreună spre ţinuturile natale din Alcarria. În timpul acestei călătorii îşi cîntă propriile origini, rădăcinile spre care se îndreaptă, dar care nu mai există. Moartea în La Alcarria este un poem nostalgic despre arta duetului Los Hermanos Cubero şi lumea pe are o refac propriile lor cântece. Un film apreciat, muzical şi western deopotrivă, plin de emoţie şi de muzică autentică, intensă şi personală. A primit Premiul pentru cel mai bun documentar naţional (2015).
- 27 noiembrie 2017, ora 19:00
„La pols” („Cenuşa”) – regia: Llàtzer Garcia Spania , muzica: Ramón Rodríguez Quintana (The New Raemon), Spania, 2016, 85 min. Gen: dramă
După moartea tatălui său, Jacob începe să uite tot, iar relaţia cu sora sa Ruth, sau cu prietena lui, Alba, se va schimba cu totul, la fel felul său d ea se raporta la cei din jur, iar asta îl duce mult dincolo de convenţiile sociale. Filmul a primit Premiul Juriului şi Premiul Publicului la Festivalui „Nuovo Cinema Europa“ de la Genova în octombrie 2017.
- 4 decembrie 2017, ora 19:00
„La puerta abierta” („Uşa deschisă”) – regia: Marina Seresevsky, muzica: Mariano Marín España, 2016, 84 min. Gen: ficţiune, comedie dramatică
Rosa este prostituată, la fel ca mama ei, Antonia, care se crede Sara Montiel şi îi transformă viaţa Rosei într-un adevărat infern. Rosa nu ştie să fie fericită, nu poate găsi vreun motiv pentru asta, însă apariţia unui nou membru al familiei ei neobişţnuite îi dă o unică şi neaşteptată ocazie să înţeleagă mai mult despre viaţă. Este filmul spaniol care a primit cele mai multe premii în ultimul an: Premiul pentru cel mai bun Film şi Premiul Criticii, Premiul pentru cel mai bun actor (lui Asier Etxeandía) la Festivalul Internaţional de la Aswan (Egipt). A primit şi Premiul Publicului la Festivalul Transilvania şi diverse alte premii la festivaluri de film de la Alicante, Sofia, Amsterdam sau Shanghai.
- 11 decembrie 2017, ora 19:00
„María (y los demás)” („Maria (şi ceilalţi)”) – regia: Nely Reguera, muzica: Nico Casal, Spania, 2016. 92 min. Gen: ficţiune, comedie dramatică
După moartea mamei sale, Maria, o tânără responsabilă şi echilibrată, a avut mereu grijă de tatăl şi de fraţii ei. Maria îşi găseste în familie raţiunea de a trăi, e principala preocupare, iar când tatăl ei anunţă că se va căsători cu Cachita, o soră medicală simpatică, lumea Mariei se prăbuşeşte. A venit momentul să-şi trăiască propria viaţă. O comedie dramatică actuală foarte bine primită de presa culturală din Spania, nominalizată la Premiile Goya, Premiile Feroz şi Premiile Fénix.
Intrarea este libera in limita locurilor disponibile, rezervări la: cultbuc@cervantes.es.