5 decembrie 2012

Motoare sfinte

„Motoare sfinte” („Holy Motors”) este un film greu de catalogat, ca mai toate filmele semnate Léos Carax. Site-urile de specialitate l-au trecut drept “dramă SF”. Însă n-am greşi cu nimic dacă l-am caracteriza drept hibrid între film noir, comedie, melodramă, SF, crime thriler, musical romance. O adevărată scrisoare de dragoste la adresa cinematografului. Filmul are premiera vineri, 7 decembrie 2012, la Cinema Studio (Bd. Magheru, 24), distribuit în România de Independența Film. Rulează în prima săptămână în București, la Cinema Studio, Movieplex Cinema Plaza, Cinema City Cotroceni, Grand Cinema Digiplex (Băneasa), Hollywood Multiplex, Cinema Union, și la Cluj, la Cinema City. Din 14 decembrie intră și în cinematografele Cityplex din Constanța și din Brașov.



În film îi puteţi vedea pe Denis Levant (personajul principal), Eva Mendez, Kylie Minogue, Michel Piccoli şi pe Léos Carax însuşi, interpretînd propriul rol, în deschiderea filmului.

Filmul prezintă o zi, de la răsărit şi până la miezul nopţii, din viaţa unui personaj ciudat numit Monsieur Oscar (interpretat de Denis Levant). Oscar pare a fi un fel de hitman, cu diferenţa că misiunile sale nu sunt chiar asasinate, ci mai degrabă roluri. Însoţit peste tot de limuzina sa albă care-i serveşte totodată drept birou şi studio de machiaj, bizarul domn Oscar plonjează cu toată fiinţa sa dintr-un rol în altul, devenind, pe rând cerşetoare, bancher, asasin plătit, lăutar ţigan, tată de adolescentă ajunsă la problematică vârstă a pubertăţii, monstru din subteranele Parisului, ninja, bătrân muribund etc.

Léos Carax nu este numele real al regizorului francez, ci doar o anagramă a prenumelor sale: Alex şi Oscar. Numele său complet este Alex Oscar Dupont. Personajul Monsieur Oscar din „Holy Motors” pare să fie, de fapt, un alter ego al regizorului. Această idee este susţinută şi de faptul că, în preambulul filmului, un bărbat se trezeşte din somn şi descoperă în dormitorul său o uşă secretă care dă într-o sală de cinematograf. În sală rulează un film, aşa că bărbatul are ocazia să studieze neobservat expresiile şi reacţiile publicului. “Somnambulul” respectiv este jucat de însuşi Léos Carax, regizorul.

Regizorul Léos Carax îşi descrie filmul pe scurt într-un interviu: “Holy Motors poate fi un fel de SF în care oamenii, animalele şi maşinăriile sunt pe cale de dispariţie. Sfintele motoare, toate solidare în faţa aceleiaşi soarte comune: să devină toţi sclavii unei lumi virtuale în continuă expansiune. O lume din care maşinăriile mari, vizibile cu ochiul liber, precum şi acţiunile şi experienţele reale dispar încetul cu încetul.”

Despre Kylie Minogue, care are un rol însemnat în acest film, regizorul mărturiseşte:
“Până nu demult, tot ce ştiam despre Kylie erau numele ei şi duetul cu Nick Cave de prin anii ‘90. Asta până când Claire Denis mi-a vorbit de ea pentru un proiect pe care trebuia să-l filmez în Londra. Kylie este puritatea întruchipată. Să lucrez cu ea a fost una dintre cele mai delicate experienţe pe care le-am avut vreodată pe vreun platou de filmare.”

Una din “misiunile” lui Oscar în film este de a răpi un model numit Key M. de la un shooting dintr-un cimitir parizian. Key M. este jucată în film de actriţa Eva Mendez, însă regizorul a recunoscut că iniţial s-a gîndit la manechinul Kate Moss.

La un moment dat, în „Holy Motors” apare patronul personajului principal, un fel jucat de producător, boss-ul din spatele camerelor de filmat invizibile. Într-o primă fază, acest rol trebuia să fie jucat tot de regizorul Léos Carax, însă ulterior şi-a dat seama că acest ar fi putut fi o manevră derutantă pentru public. Aşa că i-a oferit rolul lui Michel Piccoli, cu intenţia de a-l face de nerecunoscut şi, ulterior, a-l trece în distribuţie sub un pseudonim. Însă, oricât de amuzant i s-ar fi părut acest artificiu regizorului Léos Carax, secretul a răsuflat, lumea a aflat şi planul i-a fost dat peste cap. Aşadar, în film îl veţi recunoaşte, totuşi, pe Michel Piccoli, iar numele real i-l veţi regăsi pe afiş.

Filmul face parte din selecţia oficială a Festivalului de la Cannes 2012, unde a câştigat Prix de la Jeunesse.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

One thought on "Motoare sfinte"

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook