6 martie 2009

Metamorfoza

MetamorfozaLa Humanitas Multimedia a apărut în versiune audio „Metamorfoza” lui Franz Kafka, în excelenta lectură a lui Răzvan Vasilescu.

Actorul Răzvan Vasilescu spune: „Povestea aceasta îţi rămâne în suflet. Pentru totdeauna. Kafka este unul dintre acei rari scriitori care a ştiut să vorbească atât de splendid şi emoţionant despre om. Cu frumuseţea şi urâţenia lui, cu bunătatea şi răutatea lui, cu nobleţea şi ticăloşia lui, cu măreţia şi josnicia lui, cu generozitatea şi egoismul lui, toate fără margini, desigur. Nu mi-e ruşine să-mi şterg lacrimile, de bucurie şi suferinţă, în faţa acestui înger păcătos, omul.”

Începutul:



Gabriel Garcia Márquez scria în 1977, în El Manifiesto:

„Metamorfoza” lui Kafka a fost probabil o revelaţie… Era în 1947… Aveam 19 ani… Eram în primul an la Drept… Îmi amintesc şi acum fraza de început: Într-o bună dimineaţă, când Gregor Samsa se trezi în patul lui, după o noapte de vise zbuciumate, se pomeni metamorfozat într-o gânganie înspăimântătoare… Măi să fie! mi-am spus. Nu se poate!… Nimeni nu mi-a spus că e voie să scrii aşa!… Dar uite că se scrie!… Deci aş putea şi eu!… La naiba! Aşa spunea bunica mea poveştile… Cele mai incredibile întâmplări cu tonul cel mai firesc din lume.

Vladimir Nabokov spunea în Cursul de Literatură Europeană de la Cornell University

Să privim mai atent această metamorfoză. Schimbarea, deşi şocantă şi năucitoare, nu este atât de ciudată pe cât ar părea la prima vedere. O observaţie de bun simţ ar fi că atunci când mergem la culcare în locuri mai puţin familiare, putem avea un moment de confuzie în clipa în care ne trezim, un scurt moment de ireal, şi aceasta experienţă poate apărea de mai multe ori în existenţa unui comis voiajor care are un mod de viaţă ce face imposibil orice simţ al continuităţii. Percepţia realităţii depinde de continuitate, de durată. La urma urmei, să te trezeşti insectă nu e foarte diferit de a te trezi Napoleon sau George Washington. Pe de altă parte izolarea, bizarul aşa-zisei realităţi – acestea sunt, la urma urmei, lucruri ce caracterizează constant viaţa artistului, geniului, inventatorului. Familia Samsa care traieşte în preajma fantasticei insecte nu este altceva decât mediocritatea în mijlocul căreia traieşte geniul.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook