Măritiş sau meserie?
Muzeul Naţional de Artă al României organizează miercuri, 24 martie 2016, ora 16:30, conferinţa „Măritiș sau meserie? Femeile, familia și afirmarea în spațiul public al României moderne”, susţinută de Nicoleta Roman.
Conferința își propune să prezinte o incursiune în istoria femeii din România modernă, punând accent pe opțiunile de viață și modalitățile de afirmare ale acesteia în spațiul public. De la primii pași ai unei formări profesionale până la recunoașterea publică a valorii ei: femei de rând, femei cu nume, femei cu talent. Toate suprinse într-o luptă pentru familie, supraviețuire financiară și statut.
Nicoleta Roman este cercetătoare în cadrul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga„, istoric, specialist în istoria secolului al XIX-lea și în domenii ale istoriei sociale și a mentalităților precum istoria femeii, istoria familiei și a copilăriei, istoria educației și a asistenței sociale. Ultima sa lucrare, „Deznădăjduită muiere n-au fost ca mine. Femei, onoare și păcat în Valahia secolului al XIX-lea” a apărut recent la editura Humanitas.
Expoziţia „EGAL. Artă şi feminism în România modernă” propune o lectură nouă şi complexă a artei feminine. Creaţiei primelor artiste din România i se alătură activitatea militantă pentru emancipare pe care acestea au desfăşurat-o ca parte complementară a unui întreg insuficient explorat până astăzi. Expoziţia reuneşte piese semnate de 21 de artiste, printre care Cecilia Cuţescu-Storck, Nina Arbore, Nadia Bulighin, Maria Ciurdea Steurer, Irina Codreanu, Miliţa Petraşcu, Merica Râmniceanu, Magdalena Rădulescu etc.
Invitând la abandonarea oricăror prejudecăţi, demersul expoziţional este o incursiune spectaculoasă şi revelatoare în universul necunoscut al unor creatoare al căror parcurs artistic este strâns legat de mişcarea feministă. Expoziţia „EGAL. Artă şi feminism în România modernă” poate fi vizitată pană pe data de 17 aprilie 2016, la parterul Galeriei Naţionale de pe Calea Victoriei, nr. 49 – 53. Curatorul expoziţiei este Valentina Iancu, coordonator Monica Enache, specialiste în cadrul Secţiei de Artă Românească Modernă a MNAR.
Participarea la conferinţă se face pe bază de programare la telefon 021.314.81.19 sau prin e-mail la programari@art.museum.ro. Se plăteşte biletul de acces în expoziţie în valoare de 10 lei.