Imaginea din oglindă
Muzeul Naţional de Artă al României organizează miercuri, 24 februarie 2016, de la ora 16:30, conferinţa „Imaginea din oglindă”, susţinută de prof. univ. dr. Adina Nanu în expoziţia „EGAL. Artă şi feminism în România modernă”.
Participarea se face pe bază de programare la telefon 021.314.81.19 sau prin e-mail la programari@art.museum.ro. Se plăteşte biletul de acces în expoziţie (10 lei).
Conferinţa îşi propune să prezinte câteva dintre pictoriţele şi sculptoriţele prezente în expoziţia „EGAL. Artă şi feminism în România modernă”, analizând mai puţin operele create de acestea, cât mai ales propria lor înfăţişare compusă în oglindă. În perioada când emanciparea femeilor s-a manifestat cel mai vizibil, cu precădere între cele două războaie mondiale, aceste artiste au făcut parte din prima generaţie care a studiat, a lucrat şi a expus în domeniul artelor majore, domeniu rezervat până atunci în exclusivitate bărbaţilor.
Adina Nanu este doctor în istoria artei şi estetică, având o îndelungată activitate ca profesor la Universitatea Naţională de Arte şi la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti. Totodată, este prima şi singura autoare din România a unui volum despre istoria costumului universal.
Expoziţia „EGAL. Artă şi feminism în România modernă” propune o lectură nouă şi complexă a artei feminine. Creaţiei primelor artiste din România i se alătură activitatea militantă pentru emancipare pe care acestea au desfăşurat-o ca parte complementară a unui întreg insuficient explorat până astăzi. Expoziţia reuneşte piese semnate de 21 de artiste, printre care Cecilia Cuţescu-Storck, Nina Arbore, Nadia Bulighin, Maria Ciurdea Steurer, Irina Codreanu, Miliţa Petraşcu, Merica Râmniceanu, Magdalena Rădulescu etc.
Invitând la abandonarea oricăror prejudecăţi, demersul expoziţional este o incursiune spectaculoasă şi revelatoare în universul necunoscut al unor creatoare al căror parcurs artistic este strâns legat de mişcarea feministă. Expoziţia poate fi vizitată pană pe data de 17 aprilie 2016, la parterul Galeriei Naţionale (Calea Victoriei 49 – 53). Curatorul expoziţiei este Valentina Iancu, coordonator Monica Enache, specialiste în cadrul Secţiei de Artă Românească Modernă a MNAR.