Venus tolănită. De la Giorgione la Manet
Muzeul Naţional de Artă al României organizează sâmbătă, 21 februarie 2015, de la ora 11:00, conferinţa „Venus tolănită. De la Giorgione la Manet”, prilejuită de expoziţia „Ars Amandi. Tema iubirii în arta europeană a secolelor XVI – XIX”. Conferinţa este susţinută de Cosmin Ungureanu, curatorul expoziţiei şi specialist în cadrul Biroului de Artă Europeană şi Arte Decorative al MNAR.
Întâlnirea are loc în sala de proiecţii din corpul central al muzeului (intrarea A2). Accesul se face pe baza unei rezervări prealabile prin e-mail la programari@art.museum.ro sau la telefon 021.3148119. Tarif: 10 lei (nu include vizitarea expoziţiei).
Conferinţa tratează un subiect frecvent abordat în arta europeană, începând din ultimele decenii ale secolului al XV-lea şi până în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Prezentarea punctează câteva lucrări celebre precum „Venus dormind” (Giorgione, 1510), „Venus din Urbino” (Tiţian, 1538) sau „Olympia” (Edouard Manet, 1864) şi abordează o temă recontextualizată şi complicată cu varii interpretări şi aluzii. „Venus tolănită” este la origine o imagine literară, invocată în imnurile matrimoniale ale Antichităţii târzii şi preluată ca atare în cultura Renaşterii italiene. Această temă generează o nesfârşită serie de nuduri senzuale, înfăţişate fie cu un aer absent, fie adâncite în somn fie, dimpotrivă, privind insistent sau insinuant către spectator.