4 octombrie 2012

Looper: Asasin în viitor

Din 5 octombrie 2012, SF-ul de acţiune „Looper: Asasin în viitor” intră şi în cinematografele din România. Filmul regizat de Rian Johnson îi are în rolurile principale pe Joseph Gordon Levitt, Bruce Willis şi Emily Blunt.



Un ucigaş plătit pe nume Joe (interpretat de Joseph Gordon-Levitt) descoperă ca următoarea lui ţintă este chiar el, cel din viitor (interpretat de Bruce Willis). „Looper: Asasin in viitor”, scris şi regizat de Rian Johnson, este un thriller care sparge limitele de timp şi spaţiu. Acţiunea filmului se petrece în 2044, când călătoriile în timp nu sunt posibile încă, dar treizeci de ani în viitor da, şi sunt controlate de mafie cu un singur scop. Aşa cum explică Gordon-Levitt, “gangsterii folosesc călătoriile în timp pentru a ucide oameni – îşi trimit victima înapoi în trecut unde un ucigaş plătit angajat de gangsterul din viitor o asasinează şi scapă de cadavru”.

Problemele apar atunci când Joe nu ucide ţinta, spune Bruce Willis. ”Atunci când nu închizi cercul înseamncă că vii la serviciu, varianta ta mai în vârstă este în faţa ta şi, din diferite motive, îl laşi să scape. Asta nu se întâmplă prea des, pentru că dacă totul merge cum trebuie, personajul în vârstă este legat şi are capul acoperit. Astfel că tu, varianta tânără, îl împuşti fără ca măcar să stii pe cine împuşti. Dar personajul meu ajunge în faţa sinelui său mai tânăr fără să fie legat şi fără a avea capul acoperit, aşa că reuşeste să scape.”

Rian Johnson şi Joe Gordon-Levitt s-au întâlnit pentru prima dată acum 10 ani, când Rian lucra la „Codul morţii”. „A fost una dintre cele mai bune experienţe pe care le-am avut ca actor, mai ales în relaţia cu regizorul”, îşi aminteşte Joe despre prima data când a lucrat cu regizorul Rian Johnson. „La scurt timp după ce am filmat Codul morţii, a început să-mi povestească despre ideea lui pentru Looper şi în final a scris personajul principal pentru mine. E prima dată când mi s-a întâmplat ca cineva să scrie un scenariu şi să creeze un personaj special pentru a fi jucat de mine. Este o mare onoare.”

”Atunci când eu şi Joe am vorbit prima dată despre Looper, imediat după ce terminasem filmările la Culoarul Morţii, am discutat doar depre ideea principală a filmului,” spune regizorul. ”Ce mi-a plăcut cel mai mult a fost situaţia în care se găseşte Joe – el ştie ce îi rezervă viitorul şi trebuie să ia o decizie morala legată de direcţia în care să meargă.”

Personajul lui Willis este motivat de cât de prost merg lucrurile în viitor. Dacă anii 2040 reprezintă un viitor unde lucrurile nu merg tocmai bine, anii 2070 stau şi mai prost, pentru că mafia şi corupţia au inundat societatea. ”Totul este sub controlul unui tip numit The Rainmaker (cel care aduce ploaia),” spune Willis. ”El a instaurat un regim de teroare, de execuţii în masă. Dar personajul meu ştie unde locuieşte acest cap mafiot în timpul tânărului Joe. Când se întoarce în timp, el este de fapt într-o misiune de a-l găsi pe acesta şi de a îndrepta lucrurile în viitor. Desigur, nimic nu este atât de uşor pe cât pare.”

Producătorul Ram Bergman – care a produs şi primele două filme ale lui Johnson, „Culoarul morţii” şi „Fraţii Bloom” – spune că este o adevărată experinţă să lucrezi cu Johnson. ”Este atât de talentat, original şi simpatic”, spune Bergman. ”Lucrurile funcţionează foarte uşor: el îmi spune ce idee are, apoi merge şi o dezvoltă. Analizăm mai multe variante şi apoi, când simiţim că una dintre ele este gata, ne gândim cum să o transformăm în film astfel încât să iasă aşa cum îşi doreşte Rian. Treaba noastră este să îl ajutăm să-şi transforme ideea în realitate.”

Producătorul James D. Stern face şi el din nou echipă cu Johnson, după ce a produs împreună cu Bergman „Fraţii Bloom”. “Rian are o viziune unică. Asta îl face special. Are mereu o abordare originală asupra lumii pe care o imaginează şi nu se abate de la ce îşi doreşte” spune James D. Stern. “Oamenii îşi pot da seama atunci când văd un lucru extraordinar, iar dialogul între artist şi public este crucial. Atunci când am citit prima data scenariul la Looper, nu numai că am fost foarte încântat de ideea de lucra din nou cu Rian (şi cu Ram), dar am fost şi foarte atras de toate schimbările de situaţie din film, de toate planurile şi înţelesurile sale.

Johnson păstrează lucrurile simple în această poveste de călătorie în timp. ”Te urci în maşina timpului în anii 2070 şi te duci înapoi cu treizeci de ani, în locul în care doreşti,” explică el. ”Maşina timpului este setată pentru un anumit interval, nu poţi alege anul în care vrei să te întorci”, mai spune Johnson. ”Aşa că pe măsură ce timpul trece în anul 2074 şi momentul în care cineva este trimis înapoi în timp, se mută.”

Johnson a creat o lume în care călătoriile în timp au fost scoase în afara legii, aşa că nu este domeniu pe deplin înţeles sau cercetat – singurul lucru pe care îl ştiu mafioţii este că funcţionează. De fapt,”cei mai deştepţi oameni din viitor ştiu un singur lucru: că trebuie să se teamă de călătoriile în timp”, spune Johnson. ”Acesta este, de fapt, unul dintre motivele pentru care ele au fost declarate ilegale – nimeni nu poate controla efectele unei călătorii în timp. Tot ce ştiu oamenii este că este foarte periculos să întreprinzi aşa ceva, aşa că nu prea vor să aibă de-a face cu asta. Nici chiar mafia nu face uz de călătoria în timp decât într-o anumită situaţie. De aceea este foarte important ca atunci când mafioţii decid să închidă un cerc, misiunea sa fie dusa la bun sfarsit: de data asta o persoană venită din viitor a scăpat într-o lume din trecut. Cine ştie ce efecte va avea asta.”

”Rian are toate detaliile filmului în minte”, spun Stern. ”Ştie exact cum vrea să facă filmul, cum vrea să arate produsul final. Are în minte fiecare dublă, în fiecare zi. Atunci când am venit la New Orleans, locul în care au avut loc filmările, fiecare persoană din echipa de producţie avea un dosar cu toate scenele din film. Fiecare persoană implicată ştia fiecare scenă. Era extraordinar şi totul i se datora lui Rian.”

În centrul acestui film se află ucigaşii plătiţi (denumiţi Loopers) care trebuie să facă treaba murdară a mafiei din viitor şi să îi scape de probleme. ”Loopers nu sunt tocmai nişte tipi care să analizeze prea bine situaţiile”, spune Gordon-Levitt. “Victima apare de nicăieri, legată fedeleş şi ei trebuie doar să o împuşte. Tot ce fac de fapt este să-şi rişte viaţa pentru că, mai devreme sau mai târziu, mafioţii vor dori să închidă cercul şi îl vor trimite înapoi în timp chiar pe viitorul eu al ucigaşului.

Arma folosită de loopers se numşete Blunderbuss. “Este creată exact pentru ceea ce este folosită: pentru a împuşca un tip legat, de la 3 metri distanţă” spune Gordon-Levitt. “Nu are niciun fel de acurateţe – nu poţi nimeri nimic aflat la distanţă mai mare, dar nici nu poţi fi sigur că nimereşti la distanţă mică.”

“Blunderbuss este o armă foarte proastă,” spune Johnson. “Practic, este o ţeavă de metal din care ţâşnesc gloanţe. Dar dacă ţinta ta este mereu o persoană legată şi cu un sac pe cap, atunci nu ai nevoie de mai mult.”

”Loopers nu sunt tocmai criminali de elită – sunt mai degrabă niste tehnicieni,” spune Paul Dano, care îl joacă pe unul dintre ucigaşi. ”Mafia a încercat să simplifice foarte mult lucrurile – e ca şi cum ai lucra într-o fabrică, pe o linie de producţie, unde tot ce trebuie să faci este să acţionezi un buton.”

Este foarte greu să faci o comparaţie între loopers şi o altă categorie de ucigaşi plătiţi: Gat Men. Aceştia sunt mult mai bine pregătiţi şi au arme mai bune.”Ei sunt ucigaşii plătiţi ai mafiei din prezent”, spune Johnson. ”Daca am considera că loopers sunt cei care fac treburile cele mai mizere, cei din categoria Gat Men sunt cei care conduc de fapt oraşul. Ei au şi nişte arme foarte evoluate, de mare precizie. Sunt înfricoşătoare si nu vrei sa ai de-a face cu ele.”

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook