5 ianuarie 2009

Întâlnire cu scriitorul Attila Bartis

Întâlnire cu scriitorul Attila BartisLibrăria Cărtureşti din Iulius Mall, Cluj-Napoca, organizează luni, 5 ianuarie 2009, de la ora 19:00, o întâlnire cu unul dintre cei mai apreciaţi scriitori maghiari ai prezentului şi cu un roman ca o bomba cu ceas – al cărei ticăit te tensionează până la a te ucide înainte de explozie: „Plimbarea„.

Attila Bartis spune: “Eu nu scriu la comandă. Dacă încep să scriu la o carte pentru succes sau pentru bani, îmi pierd libertatea. Libertatea este sensul scrisului şi al oricărei forme de artă.”

Romanul „Plimbarea” este povestea unui copil abandonat al revoluţiei, un orfan al Estului la intersecţia conflictelor ideologice. Este relatarea maturizării sale într-o lume tensionată de –isme, populată de ostili ciudaţi şi de oameni dragi care pier unul după altul. El este cel care spune povestea: copilul care încărunţeşte în somn, copilul ce învaţă că oamenii mor. Iar povestea creşterii lui e într-atât de stranie încât începe să pară familiară.

István Kemény punctează: “În afara personajului principal, toţi sunt ceilalţi sunt oameni bătrâni. Nişte flăcăi tomnatici trăind într-o pasivitate înţeleaptă, retraşi la băi, sau înţelepţi trebăluind cu obiecte şi scule îmbătrânite de vreme. «Plimbarea» este şi povestea lor tristă, dar minunată. Numai că, văzută de aproape, decadenţa e putrefacţie. Hainele se zdrenţuiesc, bărcile putrezesc, revoluţionarii vin şi ucid. Iar scriitorii sunt obligaţi să descrie toată această mizerie. Secretul romanului lui Attila Bartis este că e frumos.”

Filip Florian îşi exprimă impresiile: “O lucrătură miniaturală demnă de vechii maeştri orientali aduce laolaltă deşertăciunea, revoluţia, pustiirea, iubirea, frământarea, fuga şi neputinţa. Mai cred că «Plimbarea» reuşeşte unul din marile paradoxuri posibile: splendoarea iese deasupra, ca o spumă, dintr-o tristeţe sfâşietoare.”

Attila Bartis s-a născut la Târgu-Mureş. În 1984 s-a mutat în Ungaria, iar în prezent locuieşte la Budapesta. Unul dintre cei mai apreciaţi scriitori maghiari ai momentului, Attila Bartis a debutat în 1995 cu romanul “Plimbarea”, urmat de volumul de povestiri “Ceaţa albăstruie” (1998) şi de romanele “Tihna” (2001), adaptat pentru scenă şi marele ecran, şi “Apocrifele lui Lazăr” (2005). Attila Bartis a fost distins cu premiile Déry Tibor (1997), Márai Sándor (2002) şi József Attila (2005).

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook