12 septembrie 2019

Atilla Bartis. Pe insule

Muzeul Naţional de Artă al României și Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București organizează o nouă expoziție de fotografie contemporană maghiară, aceasta fiind cea de-a doua manifestație înscrisă în parteneriatul dintre cele două instituții. Expoziţia „Atilla Bartis. Pe insule” este vernisată marţi, 17 septembrie 2019, la ora 19:00, în Rotonda Auditoriumului Muzeului Naţional de Artă al României, iar la eveniment sunt prezenți domnul arhitect Liviu Constantinescu, directorul muzeului, domnul Kósa András László, director al Institutului Balassi – Institutul Maghiar din București, doamna Brendus Réka, director în cadrul Oficiului Primului Ministru al Ungariei, precum şi istoricul de artă Petrányi Zsolt, curatorul expoziţiei.



În anul 2018, publicul bucureștean a avut ocazia să admire operele artistului Korniss Péter, care a prezentat în special fotografii documentare inspirate de activități din viața satului de astăzi. În 2019, vizitatorii cunosc un alt fotograf care fascinează pe de o parte prin tematică, dar și prin forța de expresie a imaginilor, Bartis Attila. Acesta aduce în prim-plan experiențele de viață și poveștile din spatele imaginilor.

Privind fotografiile sale, ajungem să înțelegem ceea ce mărturisește curatorul expoziției, istoricul de artă Petrányi Zsolt, anume, cum artistul

crede în puterea de abstractizare a alb-negrului, în transcendența luminii, în sensul metaforic al umbrelor.

Bartis Attila este mai bine cunoscut din ipostaza de scriitor, în ultimele trei decenii dedicându-se cu predilecţie scrisului, însă activitatea sa fotografică a început înainte de cariera literară. A studiat fotografia, iar portretele sale au atras atenţia criticilor încă din anii ’90.

Petrányi Zsolt scrie:

operele se leagă de Insula Java, de acel mediu unde artistul trăiește și creează (ca și la Budapesta) într-o mare parte a timpului său, dar nu sunt fotografii documentariste. Lumea acestei insule îndepărtate nu este pentru Bartis un loc exotic, pe care-l prezintă celor de-acasă ca pe o curiozitate, ci un teren al purelor experiențe de viață. Este locul unei existențe și al unui mod de gândire dispărute din Europa deja de ani buni, unde apropierea dintre om și natură profită încă de puterea elementară, originală a miticului.

Expoziția poate fi vizitată până pe 17 octombrie 2019, de miercuri până duminică, în intervalul 10:00-18:00. Accesul permis până la ora 17:00. Pentru detalii suplimentare scrieți la adresa de e-mail: comunicare@art.museum.ro.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook