7 martie 2011

Inception – cel mai bun film fără fumuri

Tinerii critici de film din Sacramento, California, s-au confruntat cu o provocare dificilă în alegerea filmului anului 2010, cu cele mai multe scene în care personajele fumează. În cele din urmă au ajuns la concluzia că drama romantică „Aminteşte-ţi de mine” („Remember Me”) este un dezastru în ceea ce priveşte conştientizarea consecinţelor nefaste ale fumatului în rândul tinerilor, una din principalele cauze de deces în multe părţi ale lumii. Această neglijenţă i-a adus filmului premiul nedorit Thumbs Down! la festivitatea anuală în cadrul căreia se decernează Hackadeny Awards, organizată de organizaţia nonprofit Breath California din Sacramento.

Conform declaraţiilor unuia dintre criticii pentru acordarea premiilor Thumbs Up! Thumbs Down!, actorul principal al filmului, Robert Pattinson, „a fost văzut pe ecran aproape tot timpul cu o ţigară în mână şi un nor de fum înconjurându-i faţa.” Şi deşi filmul conţine câteva mesaje anti-tutun, acestea se pierd atunci când personajul lui Pattinson fumează în faţa surorii sale de 11 ani sau îşi aprinde ţigara într-o zonă desemnată nefumătorilor. Una peste alta, filmul este un alt exemplu în care Hollywood-ul conferă consumului de tutun un aspect fermecător. Şi acest lucru în ciuda atâtor ani de dovezi concludente privind faptul că industria filmului poate juca un rol semnificativ în privinţa consumului de tutun printre tineri, 52% dintre tinerii americani fiind influenţaţi să-ţi aprindă prima ţigară de scenele în care actorii consumă tutun.

Există totuşi şi veşti bune: premiul Thumbs Up! a fost atribuit filmului „Începutul” („Inception”), pentru un vis devenit realitate şi anume un film fără nicio scenă în care se consumă tutun şi în care demodatul obicei de asociere a fumatului cu genul film noir este complet ignorat. Filmul, cu Leonardo DiCaprio în rolul principal, a rulat şi pe ecranele româneşti, premiera lui fiind pe 30 iulie 2010.

În cadrul categoriilor de premii Thumbs Up! Thumbs Down! pentru actorii care au arătat în mod realist efectele negative ale fumatului, tinerii critici de film au sortat o listă cu mai mult de două duzini de celebrităţi de la Hollywood şi au ales astfel:
• Jason Bateman – Thumbs Up! Actor: în „Schimbul” („The Switch”), personajul lui Bateman îi smulge ţigara personajului interpretat de Jennifer Aniston şi i-o aruncă.
• Ellen Page – Thumbs Up! Actress: pentru rolul jucat în filmul „Începutul” („Inception”).
• Michael Cera – Thumbs Down! Actor: filmul „Youth in Revolt” pare dedicat mitului revoltător conform căruia fumatul este oarecum ceva grozav, cool.
• Mila Kunis – Thumbs Down! Actress: în filmul „Lebăda neagră” („Black Swan”), Kunis foloseşte ţigările ca suport inutil pentru rolul întunecat al personajului ei.

Hackademy Awards, apărute acum 16 ani, urmăresc să atragă atenţia asupra impactului pe care îl au filmele în care se fumează în rândul adolescenţilor şi tinerilor. Studiile au stabilit o legătură directă între scenele de film în care se fumează şi dorinţa crescândă a adolescenţilor de a fuma. Pentru mai multe informaţii despre Hackademy Awards, puteţi vizita www.scenesmoking.org.

Articol scris de Anca Iancu (masterand MTTLC)

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook