În afara legii
Începand de vineri, 7 septembrie 2012, Shia LaBeouf, Tom Hardy, Jessica Chastain, Mia Wasikowska, Guy Pearce si Gary Oldman vor descinde in cinematografele din România. În regia lui John Hillcoat, filmul „În afara legii” („Lawless”) are la bază povestea adevărată a faimoşilor răufăcători Bondurant – trei fraţi care fac contrabandă cu băuturi alcoolice şi care îşi încearcă norocul în statul Virginia, în era Prohibiţiei. Filmul va rula la cinematografele bucureştene Hollywood Multiplex Bucureşti Mall, Movieplex, Cinema City Cotroceni şi Sun Plaza, Grand Cinema Digiplex şi The Light Cinema, precum şi în ţară, la Hollywood Multiplex Lotus Oradea, Cortina Cinema Digiplex Oradea, la Cityplex Constanţa şi Braşov, la Odeon Cineplex Cluj-Napoca şi în reţeaua Cinema City din Arad, Brăila, Cluj- Napoca, Timişoara, Târgu Mureş şi Constanţa, precum şi la Grand Mall Cinema – Satu Mare.
„În afara legii” este un gangster-movie în care bine-cunoscutul regizor John Hillcoat oferă publicului o felie din tumultoasa istorie a fărădelegilor din America. Filmul este povestea adevărată a faimoşilor răufăcători Bondurant, pe baza relatării ficţionalizate a lui Matt Bondurant despre familia sa.
În munţii din Franklin County, Virginia, fraţii Bondurant sunt nişte personaje notorii. Cel mai mare dintre aceştia, Howard (Jason Clarke), a reuşit să supravieţuiască Primului Război Mondial, dar s-a întors acasă complet cutremurat de experienţele de pe front. Fratele său Forrest (Tom Hardy) a fost la un pas de a-şi pierde viaţa din cauza gripei spaniole, după ce această boală necruţătoare le-a ucis părinţii. El a reuşit să înfrângă boala datorită forţei tăcute şi a invincibilităţii viscerale şi feroce care au ajuns să-l definească. Jack (Shia LaBeouf), mezinul, este impresionabil, sensibil, inteligent. Cei trei trăiesc vremurile grele dar au spirit de antreprenori şi reuşesc să pună pe picioare o afacere înfloritoare, fabricând băuturi alcoolice în mod ilegal. Dar se pare că zilele de contrabandă cu băutură din ţinutulul Franklin sunt pe sfârşite atunci când în oraş soseşte un nou şerif, Charlie Rakes (Guy Pearce), venit tocmai de la Chicago. Legea adusă de acesta este letală şi coruptă şi va pune în pericol tot ce au reşit să construiască fraţii Bondurant, precum şi tot ce reprezintă ei. Dar în timp ce restul lumii cedează sub presiunea exercitată de Rakes, cei trei fraţi nu sunt gata să se predea.
Pe măsură ce familia îşi adună puterile pentru a se lupta cu Rakes, dinamica fraternă se schimbă. Odată ajuns la maturitate, ambiţiile şi încercările lui Jack afectează echilibrul de putere dintre cei trei. Visând la costume scumpe, maşini puternice şi femei frumoase, Jack pune la cale propria afacere de contrabandă, împreună cu prietenul său Cricket (Dane DeHaan) care îl ajută să construiască alambice mai mari şi mai puternice, în ciuda împotrivirii lui Forrest. Jack începe să aibă din ce în ce mai mult succes, vânzându-şi marfa lui Floyd Banner (Gary Oldman), un gangster pe care acesta îl idolatrizează. Vieţile celor trei fraţi sunt pe cale să se schimbe radical odată cu apariţia frumoasei Maggie (Jessica Chastain), care ascunde un secret şi care îi captează atenţia precautului Forrest, şi a pioasei Bertha (Mia Wasikowska), care ajunge încet-încet în braţele lui Jack.
Curând, Jack devine neglijent, iar consecinţele vor duce la o serie de evenimente ce vor pune sub semnul întrebării loialitatea dintre cei trei fraţi, periclitându-le totodată şi vieţile. Hotărâţi să lupte pentru ceea ce le aparţine, fraţii Bondurant se înarmează şi pornesc la luptă cu forţele corupte ale legii într-o înfruntare care va stabili cine conduce ţinutul cu cel mai mare trafic de băutură din lume.
Despre film
Faimosul gangster Al Capone spunea că ”Prohibiţia nu a adus decât probleme” şi că ”Eu sunt ca oricare alt om. Nu fac decât să îndeplinesc o cerere a pieţei.” Cu toate că afacerile sale se desfăşurau în Chicago, cei trei fraţi Bondurant din Virgina ar fi fost complet de acord cu Al Capone. Fraţii de alamă, aşa cum fuseseră numiţi Howard, Forrest şi Jack conduceau o afacere cu băutură contrafăcută în Franklin County, Virginia, unde se zice că dealurile erau arămii de la culoare numeroaselor alambicuri ilegale.
Cartea scrisă de Matt Bondurant a pornit de la dorinţa acestuia de a povesti uimitoarele aventuri ale bunicului său Jack şi a fraţilor acestuia Forrest şi Howard. Deşi romanul este inspirat de evenimente reale, el este totuşi o operă de ficţiune şi nu toate evenimentele relatate sunt reale. Aşa cum recunoaşte însuşi autorul, ”Această poveste este înspirată din anecdotele şi poveştile de familie, din titlurile din ziarele vremii şi înscrisuri judecătoreşti… Cu toate acestea, informaţiile istorice nu ne pot ajuta să înţelegem complet personajele principale ale poveştii, din punctul de vedere al situaţiei în care se află şi a gândurilor care îi năpădesc; toţi cei implicaţi au încetat de mult din viaţă şi există puţine izvoare scrise referitoare la existenţa lor. Nu există scrisori, iar bunicul meu nu a ţinut niciun jurnal. Principala mea sarcină în scrierea acestei cărţi a fost să umplu golurile din informaţiile existente. Am avut de-a face şi cu relatări ale familiei, dar acestea sunt vagi şi de cele mai multe ori amăgitoare, amestecate cu zvonuri, bârfe şi mituri… Intenţia mea a fost să ajung la adevărul din spatele acestor poveşti”.
Cartea, publicată în 2008, a fost foarte bine primită de critici şi public şi a reuşit să-i cucerească şi pe producătorii Douglas Wick şi Lucy Fisher. Wick spune: “ Cartea vorbeşte despre bărbaţi duri şi tandreţea lor; despre comportamente violente, feroce împletite cu momente de dorinţă şi dor; despre durere fizică amestecată cu legende despre indistructibilitate. Nu ai putea să citeşti acestă carte fără să-ţi imaginezi personajele.” Rachel Shane, vice-preşedinta Red Wagon Entertainment le-a atras atenţia şefilor ei cu privire la această carte înainte ca ea să fie publicată, astfel că cei de la Red Wagon au cumpărat drepturile de ecranizare a cărţii. Bondurant a fost foarte încântat; povestea lui era deja ”o reimaginare dramatică”, iar ideea ca povestea lui să fie mai departe transformată într-un film îl entuziasma.
”Nu erau prea multe informaţii pe care să le pot folosi într-o carte din categoria non-ficţiune aşa că am luat o serie de evenimente verificate ca fiind reale şi le-am pus laolaltă, ca o constelaţie, folosind unele lucruri pe care le cunoşteam despre cei trei fraţi, alături de câteva documente şi poze pentru le recrea viaţa. Ştiam poveşti din tinereţea bunicului meu, dar nu ştiam nimic despre el când avea 18 ani, aşa că mi-am acordat destulă liberate în inventarea anumitor părţi ale cărţii. Ştiam că filmul va duce asta şi mai departe şi asta mi s-a părut natural”, explică Bondurant.
Între timp, Rachel Shane l-a abordat pe regizorul John Hillcoat. ”Ultimul film al lui John, Propunerea, a fost incredibil de visceral şi avea o violenţă dramatizată, aşa cum nu mi-a mai fost dat să văd. Se vedea atenţia cu care îi îndruma pe actori în rolul lor şi atracţia pentru crearea de lumi asemănătoare cu lumea noastră dar totuşi atât de bizare. Eram sigură că John va reuşi să transforme cartea în film şi că rezultatul va fi extraordinar.” spune Shane.
Hillcoat şi-a dat seama că romanul despre fraţii Bondurant îi oferea oportunitatea de a lucra cu două dintre genurile lui favorite, într-un mod inovativ şi întreprinzător.
”Mi-a plăcut la nebunie lumea descrisă în carte. Îmi plac western-urile şi chiar căutam un film cu gangsteri. M-am chinuit în ultimii ani pentru că s-au făcut atâtea filme bune cu gangsteri încât e greu să vii cu ceva nou. Dar cartea asta aducea ceva nou. Era o combinaţie ciudată între un film cu gangsteri şi un western. Nu mai văzusem un film cu gangsteri într-un decor rural de la Bonnie şi Clyde încoace. Iar problema băuturii contrafăcute nu mai fusese tratată decât în comedii precum Smockey şi Bandit. Iar cartea avea la bază o poveste reală, ceea ce era incredibil. Era vie şi avea ceva unic. A fost tot ce mi-a trebuit”, povesteşte Hillcoat.
Hillcoat l-a cooptat pe vechiul său prieten şi colaborator Nick Cave să scrie scenariul şi coloana sonoră, cei doi lucrând împreună şi la „Propunerea”. Într-o producţie semnată de cei doi scenariul şi muzica se întrepătrund încă de la naşterea proiectului şi evoluează împreună. Pentru că acţiunea din „Lawless” are loc în Virginia, discursul personajelor principale are o muzicalitate aparte pe care Nick Cave a introdus-o în dialoguri, ca o partitură muzicală.
”Cântecele lui Nick sunt de fapt nişte naraţiuni, influenţând scenariul dar, mai mult decât atât, cred că toate filmele au o muzicalitate proprie” spune Hillcoat. Felul în care scrie Nick, dialogurile sale , modul în care se desfăşoară povestea, toate au un ritm anume. Este un detaliu foarte subtil, dar este vizibil. În Lawless am vorbit despre adaptarea romanului – este prima dată când el a lucrat la ecranizarea unei cărţi – dar am vorbit şi despre partitură, despre ce fel de muzică vom avea pentru coloana sonoră. Scrierea scenariului şi compunerea coloanei sonore sunt procese organice. Mai întâi muzica, apoi scenariul, apoi din nou muzica”.
Bondurant a fost încântat de faptul că John Hillcoat şi Nick Cave au fost aleşi pentru a-i ecraniza cartea. ”Sunt fan Hillcoat; mi-au plăcut la nebunie Propunerea şi Drumul. Şi sunt fan şi al muzicii lui Nick Cave, aşa că am fost foarte entuziasmat atunci când am aflat că el scrie scenariul. Nick a făcut minuni şi sunt flatat că a păstrat destul de mult din limbajul folosit de mine. Este o onoare pentru mine că cei doi au lucrat la adaptarea romanului meu ” spune Bondurant.
Shia LaBeouf s-a alăturat echipei imediat după Hillcoat şi Cave, pentru a juca rolul celui mai tânăr dintre fraţii Bondurant – inteligentul, sensibilul şi entuziastul Jack. Cei doi ani care au urmat s-au dovedit plini de suişuri şi coborâşuri, cu multe obstacole şi paşi mici înainte, dar LaBeouf nu a renunţat la acest proiect în ciuda succesului fenomenal avut cu franciza „Transformers”.
LaBeouf a fost atras de proiect dintr-un milion de motive, printre care şi faptul că regizorul era John Hillcoat. ”Sunt fan al filmelor lui, aş face orice film cu el”, se entuziasmează actorul. ”Filmele lui John sunt toate viscerale şi sincere. El caută adevărul, este foarte inteligent şi are un stil fabulos. Lasă cadrele să respire, este pe stil vechi, ca John Ford. Ştie cum să pună povestea într-un cadru şi să lase cadrul să-şi facă treaba. Este un mod de a lucra pe care nu l-am mai experimentat până acum, aşa că am fost interesat şi încântat să-l încerc”.
LaBeouf a fost atras şi de romanul lui Bondurant şi de perioada istorică explorată în el. S-a lăsat captivat de istoria contrabandei cu băutură, de relaţia dintre contrabandă şi minerit din zona Virginiei, de economia regiunii, de rupturile religioase şi rasiale. Dar cel mai mult l-a intrigat personajul său, Jack. Acest tânăr întreprinzător şi dornic de aventură trebuie să-şi găsească drumul, nu doar ca contrabandist, dar ca poziţie în clanul Bondurant, pe măsură ce relaţia dintre cei trei fraţi începe să se schimbe. Jack se maturizează şi trece printr-o gamă largă de emoţii pe parcursul filmului.
”Nu am mai jucat un astfel de rol până acum. Este povestea unui băiat care devine bărbat. Are parte de prima gură de băutură contrafăcută, de primul sărut”, povesteşte Shia. ”De asemenea, filmul spune povestea unui familii care se dezintegrează. Cei trei trec printr-o mulţime de necazuri, timp în care balanţa puterii se înclină dinspre Forrest şi Howard către Jack. Atunci când îl vezi prima dată pe Jack, el este foarte emotiv şi inocent; trăieşte la fermă şi nu poate nici să să uite la fraţii lui când aceştia sacrifică un porc. Această empatie stă în calea carierei sale de răufăcător, iar adevărul e că el face parte dintr-o familie de criminali. În această perioadă fabricarea ilegală a băuturii era singura posibilitate pentru cei săraci şi fără viitor. Nu aveau altceva decât talentul lor. Iar talentul fraţilor Bondurant era să facă băutură.”
Jack este, de asemenea, fascinat de băutura contrafăcută şi mai ales de gangsterii din Chicago, personajul fiind puternic influenţat de această admiraţie. ”Jack face parte dintr-o nouă generaţie. El le-a văzut pe toate aceste personaje tip Robin Hood luptând împotriva autorităţilor, mai ales împotriva Prohibiţiei, şi câştigând. Aceştia au fost noii americani. Oameni care au venit din jos şi care, prin propriile forţe, s-au ridicat reuşind să-şi întreţină astfel nu doar familia, ci întreaga comunitate. Familia Bondurant se afla în fruntea revoluţiei de la acea vreme. Fabricantul de băutură era un fel de super-erou al vremii, mai ales pentru cineva de 20 de ani, ca Jack”, mai spune LaBeouf.
LaBeouf nu avea încă anvergura unui star internaţional atunci când Hillcoat l-a văzut jucând în „Cum să-ţi recunoşti sfinţii”, în 2006. Regizorul îşi aminteşte: ”M-am întrebat, cine naiba e puştiul ăsta? Apoi l-am văzut în Suspiciunea şi din nou mi-am zis că jocul lui este fantastic. Apoi a venit seria Transformers şi chiar şi atunci când este înconjurat de efecte speciale şi roboţi, Shia reuşeşte să dea viaţă unui personaj convingător şi complet. Shia avea ce trebuie pentru a juca personajul lui Jack care ajunge să experimenteze fiecare emoţie de la furie şi disperare la fericire supremă. Mi-a fost uşor să mi-l imaginez ca fiind un tânăr în era Prohibiţiei. La rândul lui, Shia a fost foarte interesat de proiect atunci când l-am cunoscut şi nu şi-a pierdut deloc din interes pe parcurs, aşa că am ştiut că el este tipul potrivit. Şi eu sunt destul de pretenţios când vine vorba de ales actorii pentru un film.”
LaBeouf mai încercase şi în alte dăţi să găsească oportunităţi de a juca alături de bine-cunoscutul actor britanic Tom Hardy. Cei doi s-au împrietenit după ce LaBeouf i-a trimis lui Hardy un email în care îl felicita pentru rolul din „Bronson”. După aceea au început să facă schimb de scenarii. LaBeouf i-a trimis lui Hardy romanul lui Bondurant, apoi scenariul scris de Nick Cave. Hardy a fost impresionat de ambele şi s-a dovedit un candidat foarte bun pentru rolul tăcutului, neînfricatului şi teribilului Forrest Bondurant.
Hillcoat a fost de asemenea încântat să lucreze cu Hardy despre care auzise că este un actor serios şi talentat. ”Tot auzeam despre tipul ăsta extraordinar, Tom Hardy. Am început să urmăresc rolurile sale şi am fost uimit – era minunat. Mi-i imaginam deja pe Shia şi pe Tom jucând rolul fraţilor Bondurant. Iar abordarea personajului de către Tom a fost foarte curajoasă – el l-a văzut pe Forrest drept capul familiei, preluând atât rolul de mamă cât şi de tată după moartea părinţilor. Tom a vrut să exploreze partea sensibilă a lui Forrest şi să-l joace într-un mod mai liniştit, mai reţinut. Abordarea lui consta în exploatarea diferitelor faţete ale personajului, a modului controlat şi calculat în care acţiona el. Mi s-a părut o atitudine fascinantă şi neobişnuită faţă de acest personaj”, spune Hillcoat.
Avându-i deja pe LaBeouf şi Hardy în echipă, procesul de selecţie a actorilor a început sub auspicii bune. Problema a fost însă aceea a finanţării, spune producătorul Lucy Fisher “ materialul nostru era original şi deosebit. Era povestea a trei fraţi aflaţi în afara legii, cruzi şi violenţi, cu puternice legături de familie; în acelaşi timp povestea era romantică şi plină de aspecte lirice. Nu era uşor să o categoriseşti.”
În final, a durat doi ani de muncă asiduă înainte ca cei de la Red Wagon să găsească o companie care să le împărtăşească entuziasmul şi să le ofere suţinerea de care aveau nevoie. În 2011, Annapurna Pictures, o companie de producţie nouă, condusă Megan Ellison şi Benaroya Pictures, condusă de Michael Benaroya, au semnat contractul de finanţare pentru „În afara legii”.
Găsirea echipei de actori a fost un proces îndelungat şi complicat dar regizorul Hillcoat şi producătorii Fisher and Wick au decis că, în final, fiecare actor în parte era alegerea perfectă pentru rolul interpretat.
”Există un aspect mai ciudat când vine vorba de film, este un fel de alchimie”, explică Hillcoat. ”Te joci cu toate ingredientele pe care le ai la îndemână şi uneori combinaţia finală este perfectă. Am avut şi combinaţii anterioare care ar fi dus la un rezultat final diferit, la un film diferit şi care ar fi fost probabil extraordinare şi ele. Dar sunt convins că în cele din urmă am reuşit să găsim grupul perfect. Partea dificilă atunci când ai o astfel de combinaţie de actori este că se creează un echilibru fragil, care este afectat dacă unul dintre actori renunţă. S-ar putea să nu fie doar o problemă de găsire a unui înlocuitor. Este vorba despre combinaţia de oameni, despre cum lucrează ei împreună, despre energiile lor şi calităţile pe care le aduc pentru a fi puse laolaltă.”
Actorul australian Jason Clarke completează trio-ul fraţilor Bondurant, interpretându-l pe Howard, cel mai mare dintre fraţi. Aflat în stare de ebrietate de cele mai multe ori şi complet iresponsabil, Howard este depăşit mereu de situaţie, probabil o reacţie la tumultul interior căruia el nu îi poate face faţă.
”Când vine vorba de violenţa care se ascunde în el, cu Howard totul este proiectat în afară, ca un tsun ami; în timp ce Forrest este controlat şi calculat, Howard este exploziv. Ei sunt personaje perfect opuse, iar Jason a reuşit să puncteze toate aceste aspecte ale personajului pe care îl interpretează. Într-una dintre etapele scrierii scenariului Forrest era menţionat ca fiind cel mai mare dintre fraţi, şi nu Howard, dar Jason a ţinut morţiş ca această schimbare să nu se facă. Era legat de sentimentul de ruşine şi vinovăţie încercate de Howard. În acele vremuri, la moartea părinţilor, rolul de cap de familie era preluat de cel mai mare dintre copii. Dar Howard era un tip care nu se poate ridica la înălţimea acestei poziţii, iar asta este dureros pentru el, faptul că nu poate să-şi ajute fraţii. Iar cei trei se iubesc şi ar face orice unul pentru celălalt. Am vrut să explorăm dinamica relaţiei dintre cei trei, astfel că am schimbat scenariul special pentru cele spuse de Jason, oferindu-i lui rolul lui Howard”, explică Hillcoat.
Ca australian, Clarke cunoştea foarte bine munca lui Hillcoat cât şi pe cea al lui Cave şi era dornic să lucreze cu cei doi, fiind un fan al ambilor.
”Scenariul era grozav. Şi, ca australian, sunt un mare fan al lui Nick Cave, iar producţiile lui John îmi sunt foarte cunoscute, nu doar Propunerea, ci chiar şi proiectele lui mai vechi. Mereu am considerat că el are o viziune deosebită. După ce am citit scenariul m-am gândit, da, tipii ăştia o să facă lucrurile cum trebuie. Este o poveste complexă şi fascinantă şi ei sunt oamenii potriviţi să o transforme în film. Mai apoi, când am aflat ce oameni sunt implicaţi în film mi-am dat seama că rezultatul va fi unul de excepţie”, spune Clarke.
Aşteptările actorului cu privire la stilul şi modalitatea de lucru ale lui Hillcoat s-au dovedit a fi împlinite.
”Simţul lui vizual este într-adevăr aparte, iar el este un om deschis care caută constant modalităţi deosebite de a face filme. În plus Propunerea a fost filmat chiar în oraşul meu natal, Winton. Nu mulţi oameni au fost acolo, ca să nu mai zicem de a filma acolo. De fapt, Clarke s-a inspirat din viaţa lui în Winton pentru a se pregăti pentru interpretarea personajului său.”
”Jason vine de la ţară. A crescut într-un mediu mai sălbatic şi violent, folosindu-se de acest lucru pentru personajul său… a purtat chiar si nişte greutăţi legate de picioare care să-i confere lui Howard o anumită greutate la deplasare. A băut alcool contrafăcut aşa cum au făcut, de altfel, toţi mai puţin Tom. Tom este mai controlat, rămânând fidel personajului său,” observă Hillcoat.
Clarke consideră că Howard vede relaţia cu fraţii săi ca fiind singurul lucru de valoare din viaţa sa; iubirea pentru fraţii săi este singura calitate a acestui personaj zdruncinat. Actorul le mulţumeşte fraţilor săi pe ecran, LaBeouf şi Hardy pentru că i-au uşurat munca în a face relaţia dintre cei trei fraţi cât mai reală.
”Howard are o poveste şi un conflict care nu pot fi prezentate decât într-un film, nu printr-un singur mare eveniment, ci prin descrierea întâmplărilor prin care trec el şi fraţii săi,” explică Clarke. ”Iar relaţia mea din timpul filmărilor cu Shia şi Tom, atât în timpul scenelor cât şi in afara platourilor a fost foarte bună încă din prima zi. Suntem toţi genul de actori care dezvoltă personajele în funcţie de interacţiunea cu ceilalţi actori implicaţi în film. Încă de la început Shia a fost foarte relaxat, trimitea mesaje şi poze, şi mie îmi place să lucrez aşa. Tom este un actor feroce în ceea ce priveşte modul în care urmăreşte personajul şi esenţa acestuia, este foarte hotărât şi atent la alegerile pe care le face. Ambii au atâtea calităţi şi sunt actori foarte buni, ceea ce îţi face munca mai uşoară.”
Iubirea este şi ea parte din povestea din „În afara legii”, unul dintre planurile acestui film exploatând sentimente de tandreţe şi dor, care fac parte din lumea celor trei fraţi la fel de mult ca şi violenţa şi cruzimea. Jessica Chastain joacă rolul enigmaticei Maggie care se strecoară în lumea fraţilor Bondurant ca o pasăre exotică ce încearcă să-şi găsească un loc al ei. Dar Maggie fuge de propriul ei trecut întunecat care o va urmări în noua ei viaţă.
Găsirea actriţei protrivite pentru rolul lui Maggie nu a fost un proces deloc uşor; ca şi Forrest, ea este un observator fin şi alege ce şi cât doreşte să lase la iveală din personalitatea şi povestea ei. Hillcoat povesteşte: ”Aveam nevoie să găsim o Maggie care era într-adevăr matură, o femeie adevărată şi complicată. Pentru că ea are o poveste despre care nu ştim prea multe – vine din Chicago, este afectată de anumite probleme, la fel ca şi Forrest, de aceea se simt atraşi unul de celălalt. Deci trebuia să găsim o actriţă capabilă de o astfel de adâncime emoţională ca să poată să transmită anumite lucruri fără ca acestea să fie spuse efectiv. Trebuia, totodată, să fie o persoană foarte puternică pentru că de fapt Maggie este cel mai puternic personaj din film – este mai puternică decât oricare dintre cei trei fraţi. Deci aveam nevoie de cineva care să le poată face faţă acestor bărbaţi alfa, dar care să fie în acelaşi timp atrăgătoare şi caldă”. Benoit Delhomme, i-a sugerat lui Hillcoat să se întâlnească cu Jessica Chastain, care la acea vreme era cunoscută mai mult pentru rolurile sale din teatru. O singură întâlnire a fost de ajuns pentru a-l convinge pe regizor că a găsit-o pe Maggie. După ce a urmărit unele dintre filmele în care jucat Jessica, Hillcoat şi-a dat seama că a dat peste o comoară.
Chastain îl admira de mult pe Hillcoat şi a fost atrasă imediat de povestea din „În afara legii”. ”M-am gândit că scenariul este dinamic şi şocant şi extraordinar”, remarcă ea. ”Ceea ce m-a atras într-adevăr la personaj a fost povestea de dragoste dintre Maggie şi Forrest. Mi-a plăcut ideea că ei sunt doi oameni foarte afectaţi de trecutul lor şi care au o singură şansă la fericire. Asta m-a emoţionat.” După ce a primit rolul, Chastain a început să se documenteze despre perioada Prohibiţiei, a Marii Crize şi a gangsterilor.
Chastain a petrecut foarte mult timp pe platourile de filmare cu interpreţii celor trei fraţi şi s-a distrat de minunte. ”Toţi au fost minunaţi. Mi se părea chiar că cei trei arată şi se poartă ca nişte fraţi adevăraţi. Făceau glume de băieţi şi râdeau unii de alţii, aşa cum fac de obicei fraţii, era foarte interesant să priveşti dinamica dintre ei. Shia erau mereu pregătit, un profesionist adevărat, era fascinant să-l priveşti. Cu Jason am mai lucrat şi este fantastic în rolul lui Howard. Este o schimbare uriaşă, nu l-am mai văzut făcând ceva de genul ăsta. Cu Tom, cu care am filmat majoritatea scenelor, am ajuns la un alt nivel actoricesc.”
Mia Wasikowska joacă rolul Bertha, membră a grupului Dunkard, o sectă creştină. Tânăra reuşeşte să atragă atenţia şi afecţiunea lui Jack Bondurant. În final ea ajunge să-i împărtăşească sentimentele, sfidându-şi familia şi comunitatea.
”Mi-a plăcut Bertha pentru ca este un spirit independent şi am admirat călătoria pe care a urmat-o. De asemenea, echipa care a lucrat la acest proiect a fost minunată, de la John la ceilalţi actori şi la echipa de producţie. John este un regizor extraordinar. Colaborează foarte bine cu toată lumea şi este deschis la ideile şi propunerile cu care vii”, spune Wasikowska. Pe lângă documentarea făcută referitor la sectele Dunkard şi Menonită, actriţa a luat lecţii de mandolină pentru a se pregăti pentru rol.
Hillcoat o mai întâlnise pe tânăra actriţă prin intermediul unor prieteni şi era impresionat de talentul şi de maturitatea acesteia. I s-a părut că ea are atât talentul cât şi fizicul potrivit pentru acest rol. ”Mia are o înfăţişare perfectă pentru a interpreta pe cineva care face parte dintr-o sectă. Ea a făcut balet o perioadă îndelungată astfel că are acea postură elegantă, dreaptă. Este o actriţă talentată cu posibilităţi imense,” mai spune Hillcoat.
Influenţa celor două personaje feminine, Maggie şi Bertha, şi relaţia lor cu fraţii Bondurant era un aspect important în roman, dar a devenit o temă principală în film. ”Îmi place contrastul adus de două personaje feminine puternice într-un film cu gangsteri; nu este ceva prea des întâlnit în cinematografia contemporană”, notează Hillcoat. ”Relaţiile din poveste sunt speciale şi inedite. Relaţia dintre cei trei fraţi, relaţia dintre Forrest şi Maggie care este foarte complicată, neobişnuită şi foarte modernă. În timp ce aceea dintre Jack şi Bertha este una nemuritoare, despre inocenţă şi tinereţe. Iar faptul că Bertha, care vine dintr-un mediu foarte strict şi religios, se încurcă cu contrabandişti sălbatici este fascinant”, explică Hillcoat.
Pe măsură ce Jack încearcă să se afirme în lumea băuturii contrafăcute, el se bazează pe inocenţa mecanică a prietenului său din copilărie, Cricket. Jucat de tânăra speranţă Dane DeHaan, Cricket este un suflet blând care de fapt este un al patrulea frate Bondurant. Ca şi prietenul său Jack, Cricket are spirit de antreprenor şi o atitudine progresistă legată de traficul cu băuturi alcoolice.
Entuziasmul şi ingenuitatea lui sunt cu atât mai impresionante cu cât el este desfigurat de o boală din copilărie, rahitismul, care i-a afectat ambele picioare. Pentru a înţelege mai bine durerea şi umilinţa cu care trăieşte personajul său, DeHaan a vorbit cu un doctor despre rahitism şi a decis să se pună la propriu în situaţia personajului său. ”Am simţit nevoia să port pantofi speciali care făceau să pară că picioarele mele erau drepte când, de fapt, erau îndoite. Aşa că a fost nevoie să adaptăm costumele la aceste cizme speciale. Când le purtam, labele picioarelor mele erau îndoite, deşi pe ecran nu se vede asta, iar când mergeam simţeam destul de multă durere. La finalul zilei de filmări eram destul de obosit şi mă dureau picioarele îngrozitor. Cu siguranţă simţeam durerea pe care ar fi simţit-o şi Cricket.”
Hillcoat îi este recunoscător lui Francine Maisler, directorul lui de casting, pentru că i-a făcut cunoştinţă cu DeHaan şi îi mulţumeşte actorului că a reuşit să ridice personajul peste imaginea caricaturală. ”Dane a fost extraordinar la audiţii. Reacţia mea a fost: A, uite-l pe Cricket. Iar rolul acesta nu este deloc uşor. Tipul ăsta de personaj, băiatul de la ţară, este atât de bine împământenit în cultura americană încât este foarte greu să-i conferi alte nuanţe. Dane a avut o misiune grea. Pe de-o parte era problema fizică a personajului, apoi faptul că personajul este un tip cu un suflet mare şi foarte inteligent. Îmi amintesc de Appalachia, o zonă foarte săracă şi izolată de restul lumii unde cineva spunea că, dacă ar fi avut educaţia potrivită şi anumite oportunităţi, există oameni care ar fi putut face lucruri extraordinare. Dar adevărul e că există oameni care chiar au făcut lucruri extraordinare, în cadrul lumii lor. Iar Cricket este unul dintre acel gen de oameni; el este cel care inventează Nascar. De fapt, Nascar s-a născut din traficul cu băutură contrafăcută şi nevoia de a fugi de lege. La o primă privire Cricket poate părea neinteresant şi cam prostuţ, dar Dane a reuşit să transmită inteligenţa şi adevăratul spirit al lui Cricket,” spune Hillcoat.
„În afara legii” marchează a treia colaborare între Hillcoat, Cave şi prietenul lor australian Guy Pearce, după „Propunerea” şi „Drumul”. Pearce a fost încântat să li se alăture prietenilor săi, mai ales într-un rol aşa de captivant cum este cel al lui Charlie Rakes, un şerif corupt şi sadic venit de la Chicago pentru a-i distruge pe fraţii Bondurant.
Actorul a apreciat flerul de care a dat dovadă Cave atunci când a creat personajul lui Rakes. ”Este tipic pentru Nick Cave. Rakes este un personaj plin de nuanţe şi ciudăţenii. Este foarte dur când vine vorba de oameni, lucru care se vede chiar din prima clipă când ajunge în oraş. A fost o provocare să evidenţiez dispreţul pe care îl are faţă de fraţii Bondurant. El emană dispreţ pur atât pentru ei ca oameni, cât şi pentru existenţa lor”, explică Pearce.
Rakes este un tip dificil şi narcisist şi felul în care arată reflectă toate acestea. Hainele sale sunt mereu imaculate, are parul negru şi lucios despărţit de o cărare perfectă şi lipsa sprâncenelor îi conferă o înfăţişare aparte. Înfăţişarea aceasta ciudată este mărturie şi pentru relaţia dintre Hillcoat şi Pearce. ”Am avut multe de spus când s-a stabilit felul în care să arate Rakes”, recunoaşte Pearce. ”Evident, a fost o muncă de colaborare. John este interesat să facă personaje memorabile şi are o imaginaţie foarte bogată, aşa că mi-a plăcut să lucrez cu el la acest personaj. Cred că frizura, sprâncenele rase şi părul foarte negru sunt moduri foarte bune de a exprima vanitatea acestui personaj. Rakes dispreţuieşte toate lucrurile murdare (la propriu), dar el însuşi este un tip cu o personalitate murdară.”
Atât Hillcoat cât şi Pearce au fost încântaţi ca Pearce să joace aşa un personaj dezgustător şi complicat. ”Mi-a plăcut ideea ca Guy să joace un personaj negativ şi nu m-am îndoit că va face o treabă minunată – în această etapă a carierei sale este capabil să joace orice rol.”
Undeva între bine şi rău se află şi gangsterul Floyd Benner care este atât un prieten cât şi un duşman al fraţilor Bondurant. Dat fiind faptul că Banner este un personaj pasager în film, Hillcoat şi-a dat seama că are nevoie de un actor care să poată reda cu uşurinţă carisma şi sentimentul de bravadă care să-l impresioneze pe tânărul Jack, aşa că s-a considerat foarte norocos atunci când Gary Oldman a acceptat să se alăture producţiei.
”Gary Oldman este unul dintre cei mai mari actori ai generaţiei sale. Este un actor incredibil de precis şi are o forţă de netăgăduit. Am încercat să îmi imaginez un gangster din Chicago care să aibă aceste calităţi dar care să exercite şi o anumită atracţie, ceea ce Gary cu siguranţă face. Nu îl mai văzusem interpretând un astfel de personaj până atunci, dar mie îmi place să gasesc actori care să fie perfecţi pentru rol dar care să aducă şi ceva nou. Gary s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor mele şi cu toţii am fost foarte încântaţi să lucrăm cu el”, spune Hillcoat.
Fanii lui Hillcoat şi Cave îl vor observa probabil şi pe locotenentul Gummy Walsh, jucat de Noah Taylor care a lucrat cu cei doi şi la „Propunerea”. Cave apare şi el în film în rolul unui gangster. Din păcate zilele lui de ilegalitate de pe ecran au fost numărate – mai precis nu a fost vorba decât de o singură zi.
„În afara legii” s-a filmat şi în Peachtree City, Georgia, o suburbie a Atlantei, timp de 43 de zile. Acest loc s-a dovedit a fi o alegere bună din mai multe motive, printre care şi un număr mare de clădiri construite în perioada Prohibiţiei, sau chiar mai devreme. Producătorul executiv Dany Wolf povesteşte: ” Din păcate nu a prea existat o revenire economică în aceste mici orăşele din Georgia, aşa că ne-a fost uşor să găsim clădiri din anii 1920-1930. Multe dintre ele erau în condiţie destul de bună, dar multe dintre ele erau abandonate. Am avut de unde alege”. O zonă din Gay, Georgia, a devenit un fel de al doilea studio, mai ales că aveam acolo o mulţime de clădiri nerenovate din acea perioadă.
Un alt loc în care s-a filmat a fost Podul Red Oak Creek, cel mai lung pod acoperit din statul Georgia. Construit în anii 1840, de către un fost sclav, Horace King, podul este folosit şi astăzi şi a fost folosit pentru una dintre scenele de înfruntare din film. Scenele ce au loc in Rocky Mountain, Virigina au fost de fapt filmate în Haralson, Georgia unde Jack îl întâlneşte pentru prima dată pe idolul său, Floyd Banner. Casa mătuşii lui Cricket, Winnie, ce se poate vedea în film este o casă adevărată din acea perioadă, unde chiar s-a găsit un cufăr cu haine din anii 20-30. Designerul Margot Wilson a reuşit să salveze hainele şi le-e folosit în film.
Directorul de producţie, Chris Kennedy, a construit platoul principal, Blackwater Station, o clădire de lemn unde fraţii Bondurant locuiesc şi îşi conduc afacerea, legal şi mai puţin legal. El şi-a bazat modelul pe o poză făcută în Munţii din Virgina ce înfăţişa un hambar vechi ce fusese transformat într-o benzinărie. ”Am fost atras de această trecere de la vechea la noua lume”, explică Kennedy. El şi-a imaginat cum dezvoltarea din perioada secolelor 19 şi 20 a schimbat utilitatea Blackwater Station. ”Eu mi-am imaginat situaţia în felul următor: familia locuieşte aici de peste 100. La început, regiunea era foarte izolată, dar treptat s-a construit drumul, iar ei au făcut un atelier de fierărie, apoi un mic han pentru că traficul se intensifica. Apoi numărul automobilelor a crescut, aşa că vechea clădire s-a transformat într-o staţie de benzină şi un magazin. Toate aceste afaceri legale ascund contrabanda cu alcool pe care o fac cei trei fraţi Bondurant.”
La nivel de culori, Kennedy a folosit mai mult nuanţe de maro, cu câte un strop de culoare pe ici, pe colo. Scopul a fost acela de a reda cât mai real acea perioadă. ”Am folosit numai lemn şi culori pământii; ziarele cu care sunt acoperiţi pereţii dau un pic de culoare. Ideea era să simţi într-adevăr că eşti într-o lume construită de ei, din lemn şi alte materiale pe care le aveau la îndemână. Culorile mai puternice pe care le vedem, fie sub forma unui semn roşu sau a unor pagini colorate de revistă lipite pe perete, reprezintă de fapt lumea exterioară universului celor trei fraţi”, mai spune Kennedy.
Fotografiile au fost sursa de inspiraţie pentru modul în care urma să arăte platoul şi, în final, filmul. Acţiunea filmului se petrece în timpul Marii Crize aşa că s-au folosit pozele Administraţiei de Monitorizarea a Muncii. Dar nu a fost vorba despre cunoscutele poze alb-negru semnate de Walker Evans sau Dorothea Lange, după cum recunoaşte Hillcoat. ”Influenţa majoră a venit prin intermediul unei cărţi intitulate Născut pentru Glorie: America în culori, care conţine o serie de fotografii color din timpul Marii Crize. Un alt punct de referinţă a fost reprezentat de către lucrările fotografului William Eggleston şi de culori pe care le folosea – a fost un maestru al fotografiei color. Per total, filmul datorează mai mult fotografiilor.
Cei din echipa de producţie au fost atenţi la culorile folosite în acea perioadă, fie în îmbrăcăminte, în reclame sau zugrăveala caselor. ”Era o paletă mai limitată din simplu motiv că pe vremea aceea capacitatea de producţie era mai mică”, explică Hillcoat. ”Aşadar, există un motiv tehnic pentru care anumite culori erau mai folosite. Nu se foloseau la fel de multe culori ca azi, pentru că nu se puteau produce la fel de multe.”
Multe dintre culorile folosite în anumite scene, vin de fapt de la Maggie, personajul interpretat de Jessica Chastain. Ea se îmbracă în culori tari: roşu, turcoaz, violet care contrastează cu pielea ei albă şi părul roşcat. Ea este pasărea exotică din lumea fraţilor Bondurant. Designerul Margot Wilson spune: ”Maggie este floarea din poveste, care aduce o altă lume în vieţile celor trei fraţi. Costumele purtate de Jessica ies în evidenţă, am ales culori complet diferite de cele din hainele personajelor masculine. Personajul lui Maggie a devenit o pânză de tablou.”
Wilson a creat o imagine diferită pentru fiecare dintre fraţi. ”Am vrut să îi aşez pe fraţii Bondurant într-o lume a lor, opusă celei a gangsterilor sau a altor traficanţi de alcool. Aşa că am folosit nuanţe pământii, culori palide care să se potrivească cu decorul şi peisajul în care se petrece acţiunea. Hainele lor au fost inspirate de cele ale anilor 1920 deşi filmul se petrece în anii 1930 pentru că ei locuiesc în mediul rural şi nu prea sunt genul care să ţină pasul cu moda. Jack porneşte de jos, dar el vrea să facă mulţi bani să să se autodepăşească. Aşa că hainele lui se schimbă pe măsură ce se apropie de imaginea gangsterilor din acele vremuri. Howard este pur şi simplu Howard. Este beat mai mereu şi rămâne la fel pe tot parcursul filmului. Pe Forrest l-am îmbrăcat în cardigan; are o tăcere anume şi parcă o bătrâneţe care-l caracterizează.”
Şeriful interpretat de Guy Pearce iese în evidenţă datorită costumelor sale impecabile. Wilson spune: ”Rakes este foarte atent la ce poartă şi la felul în care arată. Am vrut să îi confer o siluetă dreaptă, ca să îl separ clar de celelalte personaje. Nu este din lumea lor, ci a venit să o distrugă.”
Pentru rolul Bertha, Wasikowska a fost îmbrăcată în rochii şterse, cu bonete şi şorţuri tipice pentru secta din care face parte. Asta se schimbă doar atunci când Jack, personajului lui Shia LaBeouf, îi oferă o rochie galbenă.
Actriţa remarcă: ”Margot este minunată. Mereu spun că designerii de costume pentru film sunt ultima piesă care să finalizeze puzzle-ul fiecărui personaj. Ea m-a ajutat să-mi dau mai bine seama ce fel de oameni sunt cei din secta Dunkard, cum trăiau ei. Iar rochia galbenă este minunată, am iubit-o. Aş purta rochia aceea şi în realitate.”
Hillcoat şi Benoit Delhomme au filmat pelicula digital, cu o cameră Alexa, ceea ce a fost o premieră pentru amândoi. ”Benoit şi cu mine am păşit împreună în necunoscut în privinţa asta, pentru că nu mai filmasem cu Arri Alexa. A fost o schimbare rapidă şi am avut de ales între a fi printre ultimii care să filmeze pe peliculă sau printre primii care să folosească acest tip nou de cameră de filmat”, spune Hillcoat. ”Marea cotitură a fost atunci când a trebuit să filmăm multe scene de noapte şi aveam foarte puţin timp la dispoziţie pentru asta. Nu am vrut să luminăm platoul, dar voiam să vedem anumite detalii în pădure. Un lucru uimitor legat de această cameră este că poţi filma chiar mai departe decât poţi vedea efectiv. În plus, are o calitate a filmării pe care nu o găseşti la alte camere digitale.”
Deşi acţiunea filmului se petrece în anii 1930, Hillcoat vede paralele între acea perioadă şi vremurile noastre, mai ales din perspectiva independenţei fraţilor Bondurant şi a neîncrederii acestora în autorităţi, reprezentate de şeriful Rakes. ”Sunt multe legături – ca şi acum, atunci era o perioadă de mare nelinişte. Atunci era Marea Criză, ceea ce avem şi noi acum. Aveau şi ei schimbări climatice, furtuni devastatoare …Era un dezechilibru incredibil între cei bogaţi şi cei săraci. Aş spune că azi corupţia şi imposibilitatea celor care vor sa facă lucrurile aşa cum trebuie dar care sunt călcaţi în picioare de alţii mai puternici sunt mai pronunţate decât atunci. Introducerea tehnologiei moderne a schimbat puţin lucrurile, acum avem parte de internet si tehnologie digitală dar atunci aveau mitraliere şi maşini. Era începutul erei moderne, cu radioul a cărui influenţă începea să se simtă. Atunci ei aveau legea asta a prohibiţiei, care nu este foarte departe de ce se petrece în Mexic, cu cartelurile – în termeni de cine beneficiază de trecerea în ilegalitate a anumitor substanţe, despre cine deţine de fapt controlul şi cine face bani”, mai spune Hillcoat.
Una dintre modalităţile în care Hillcoat şi Cave au subliniat asemănările dintre acea epocă şi timpurile noastre este prin intermediul muzicii. Eu combinat genurile muzicale şi artiştii perioadei şi au creat o coloană sonoră aparte pentru acest film.
”Dealurile Virginiei erau pline de oameni săraci, atât albi cât şi de culoare. De aceea cred ca muzica din acea vreme era atât de bogată – este un amestec interesant între blues şi gospel pe de-o parte şi muzică country pe de altă parte”, remarcă Hillcoat. ”Aşadar, îl avem pe Ralph Stanley, un cântăreţ de muzică country care cântă ‘White Light, White Heat’ (Lumină albă, căldură albă) care este un cântec despre droguri. Băutura contrafăcută era pe vremea aia cum este metadona azi. Îl avem pe Emmylou Harris cu ‘The Snake Song’ (Cântecul şarpelui) , care cred că este un cântec potrivit pentru Forrest. El este ca un şarpe, dar de fapt cântecul este unul de dragoste, iar el are acest contrast. Am lucrat în mod intenţionat cu muzicieni ca Ralph Stanley şi Emmylou Harris pentru a cânta astfel de cântece care nu sunt tipice pentru avea vreme dar care amintesc de acea perioadă. Este o dinamică, un amestec eclectic – oameni din Nashville şi punkeri. Se creează astfel o energie pură, dinamică. Cam ca fraţii Bondurant.”
Distribuţia
Shia LaBeouf (care îl interpretat de Jack) a devenit rapid unul dintre cei mai căutaţi actori de la Hollywood. Talentul şi energia de care dă dovadă i-au asigurat locul în topul reprezentanţilor tinerei generaţii.
LaBeouf a jucat în „Transformers: Partea întunecată a lunii”, care a marcat cel de-al treila film al seriei în care el îl interpretează pe Sam Witwicky, un personaj foarte îndrăgit de public. De la primul film lansat în 2007 (care a avut încasări de peste 700 de milioane de dolari în întreaga lume şi care a înregistrat cel mai mare număr de DVD-uri vândute în acel an), la cel de-al doilea film lansat în 2009 „Transformers: Răzbunarea celor învinşi” (care a încasat 836 de milioane de dolari la nivel mondial), Sam este mereu prins în lupta pe viaţă şi pe moarte dintre mega roboţi.
Recent actorul a încheiat filmările la pelicula „The Company You Keep”, alături de Robert Redford, care este şi regizor. Thriller-ul spune povestea unui fost activist de la Wather Underground care fuge de un jurnalist ce a reuşit să-i descopere identitatea. În prezent LaBeouf se află în România pentru filmările la „The Necessary Death of Charlie Countryman”, alături de Evan Rachel Wood.
LaBeouf a jucat alături de Michael Douglas în „Wall Street: Banii sunt făcuţi să circule”, regizat de Oliver Stone, unde LaBeouf a jucat rolul unui tânăr bancher care încheie o alianţă cu cunosctutul Gordon Gekko, pentru a încerca să oprească o preluarea ostilă. În 2008, actorul a jucat în cel de-al patrulea film al seriei „Indiana Jones: Indiana Jones Şi Regatul Craniului de Cristal” , alături de Harrison Ford; în acelaşi an s-a alăturat echipei lui D.J. Caruso pentru thriller-ul „Ochi de vultur” alături de Michelle Monaghan, Rosario Dawson şi Michael Chiklis; şi a apărut cu Julie Christie şi John Hurt în antologia romantică „New York I Love You”.
Printre alte filme în care a mai jucat se numără „Suspiciunea”, pelicula nominalizată la „Cu toţii la surf”, „Cum să-ţi recunoşti sfinţii”, care a câştigat la categoria cea mai bună echipă de actori la Festivalul de Film Sundance; drama regizată de Emilio Estevez „Bobby”, „Cel mai faimos joc”, „Eu, robotul”, „Constantine”, „Îngerii lui Charlie: În goana mare” şi producţia HBO’s „Project Greenlight: The Battle Of Shaker Heights”, produsă de Matt Damon şi Ben Affleck. În 2003 şi-a făcut debutul în filmele de comedie cu „Găurile”, peliculă bazată pe o carte semnată Louis Sacher.
În 2007, a fost declarat un star în ascensiune la National Association of Theater Owners, şi în Februarie 2008, a fost nominalizat la BAFTA la categoria star în ascensiune, categorie votată de către public. În plus, a fost nominalizat la Teen Choice Awards pentru „Transformers”, câştigând şi premiul pentru Debut „Suspiciunea”. În 2004, a fost nominalizat la Young Artists Award la categoria Tineri actori şi la Debut la Premiile MTV pentru filmul „Găurile”.
În televiziune, LaBeouf a avut parte de critici foarte bune datorită rolului său din serialul de televiziune pentru tineri Steven contra Steven, unde îl interpreta pe Lousi Stevens. În 2003 a câştigat un premiu Daytime Emmy.
Tom Hardy (care îl interpretează pe Forrest) a intrat repede pe lista celor mai solicitaţi actori de la Hollywood. Recent, a apărut în filmul lui Christopher Nolan, „Începutul” alături de Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Cillian Murphy, Tom Berenger, Ken Watanabe, Michael Caine, Marion Cotillard şi Ellen Page. Filmul lansat în 2010 a intrat pe locul 24 în topul filmelor cu cele mai mari încasări din istorie.
Hardy i s-a alăturat din nou lui Nolan pentru „Cavalerul negru: Legenda renaşte”. El joacă rolul răufăcătorului Bane în filmul unde apare alături de Christian Bale, Anne Hathaway, Joseph Gordon-Levitt şi Gary Oldman.
Printre alte filme în care a jucat se numără şi „Războinicul”, alături de Joel Edgerton, povestea a doi fraţi care trebuie să facă faţă unor încercări majore. Drama este regizată de Gavin O’Connor („Miracoulu”); „Să fie război”, regizat de McG. Povestea se concentrează pe doi agenţi CIA, care sunt şi prieteni foarte (Hardy şi Chris Pine) şi care ajung să se lupte pentru afecţiunea personajului interpretat de Reese Witherspoon. În plus, Hardy a jucat şi în thrillerul „Un spion care ştia prea multe”, cu Colin Firth şi Gary Oldman.
În 2009, Hardy a câştigat un premiul la British Independent Film Award pentru Cel mai bun actor pentru rolul din thrillerul din 2008 „Bronson”. Hardy a mai jucat şi în filmul lui Guy Ritchie „Rocknrolla”, cu Gerard Butler, Thandie Newton, Idris Elba, Mark Strong şi Tom Wilkinson; în pelicula semnată Sofia Coppola „Marie Antoinette” şi în „Prins la înghesuială”, cu Daniel Craig.
Hardy s-a născut în Anglia şi şi-a început cariera atunci când a fost ales de HBO pentru mini seria ”Camarazi de război”, produs de Tom Hanks şi Steven Spielberg. A continuat cu „Elicopter la pământ”, regizat de Ridley Scott, „Star Trek: Nemesis”, filmul lui Paul McGuigan „Calea spre mântuire”, alături de Willem Dafoe şi Paul Bettany şi „Punctul pe I”, regizat şi scris de Matthew Parkhill.
În televiziune Hardy câştigat o nominalizare la Premiile Bafta pentru Cel mai Bun Actor pentru rolul din producţia HBO ”Stuart: O viaţă spusă invers”. L-a interpretat pe Heathcliff în ecranizarea din 2009 a romanului ”La răscruce de vânturi” şi a mai jucat în filme precum „Oliver Twist”, „A For Andromeda”, „Sweeney Todd”, „Gideon’s Daughter” şi „Colditz”, precum şi în miniseria produsă de BBC “Regina fecioară,” unde joacă rolul iubitului reginei Elisabeta, Robert Dudley.
Hardy a apărut de multe ori şi pe scena teatrelor Londoneze, inclusiv în piese precum “Blood” şi “In Arabia We’d All Be Kings,” câştigând un premiu pentru debut în 2003 la Evening Standard Theatre Awards.
Jason Clarke (care îl interpretează pe Howard) a jucat atât în filme de televiziune cât şi pe marele ecran, cel mai recent rol fiind în ecranizarea semnată de Baz Luhrmann pentru „Marele Gatsby”. Clarke va juca alături de Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire, Carey Mulligan, şi Isla Fisher şi îl va interpreta pe George Wilson, soţul lui Myrtle (Fisher) şi omul care duce povestea la punctul maxim. Filmul este programat să apară în noiembrie anul acesta.
Clarke va putea fi văzut şi în pelicula „Câmpuri ucigaşe” în septembrie când filmul va avea premiera la Festivalul de Film de la Veneţia.
Clarke a intrat în atenţia publicului din America datorită serialului ”Frăţia” unde îl interpreta pe Tommy Caffee, un politican ambiţios din Rhode Island care este implicat în lumea periculoasă a politicii şi crimei organizate. Recent, a jucat în serialul regizat de Shawn Ryan (“Lege şi fărădelege”), în “The Chicago Code” produs de FOX. În acest serial actorul joacă rolul unui poliţist cu experienţă din Chicago, Jarek Wysocki, care conduce departamentul de luptă împotriva corupţiei.
Clarke a mai jucat în câteva filme de succes precum pelicula regizată de Michael Mann „Inamicii publici” alături de Johnny Depp, „Wall Street: Banii sunt făcuţi să circule”, regizat de Oliver Stone, alături de Shia Labeouf şi Michael Douglas şi în filmul lui Paul W.S. Anderson „Cursă mortală”.
În lumea filmelor independente, Clarke a jucat în primul film regizat de Jada Pinkett Smith, „Contractul uman”, „Încredere” (regizat de David Schwimmer), alături de Clive Owen şi Catherine Keener, „Yelling To The Sky”, regizat de Victoria Mahoney şi „Swerve”, regizat de Craig Lahiff.
În ţara sa de baştină, Australia, Clarke a jucat în filmul lui Phillip Noyce, „Rabbit Proof Fence”, precum şi în „Better Than Sex” şi „Park Street”. În televiziune, Clarke a lucrat alături de Geoffrey Rush pentru serialul “Mercury.”
Clarke a absolvit cursurile Victorian College of the Arts in Melbourne şi este recunoscut pentru meritele sale atât ca actor de film, cât şi pe scenele de teatru.
Jessica Chastain (care o interpretează pe Maggie) este una dintre cele mai bune actriţe din generaţia sa. Născută şi crescută în Nordul Californiei, Chastain a urmat cursurile cunoscutei scoli de arte Julliard, în New York. În perioada studiilor a jucat în “Romeo şi Julieta” şi a continuat cu o serie de interpretări magistrale în ”Livada cu vişini” alături de Michelle Williams; şi în piesa lui Richard Nelson “Rodney’s Wife,” alături de David Strathairn la Playwright’s Horizons.
Anul acesta şi-a împrumutat vocea pentru animaţia produsă de DreamWorks Animation „Madagascar 3: Fugăriţi prin Europa”, care a fost lansat pe 12 iunie. Ea dă viaţă jaguarului Gia.
Chastain a apărut alături de Brad Pitt şi Sean Penn in drama „Copacul vieţii”, scris şi regizat de Terrence Malick pentru River Road Productions. Povestea se abordează problema pierderii inocenţei văzută prin ochii personajulor interpretate de Chastain şi Pitt. Filmările au avut loc în Texas în 2008, iar lansarea în 2011.
Chastain a apărut şi în „Datorie de onoare”, alături de Helen Mirren şi Sam Worthington. În acest film Chastain interpretează un agent al Mossad care trebuie să îl prindă un medic dintr-un lagăr de concentrare care a torturat deţinuţii israeli. Filmările au avut loc în Budapesta şi Tel Aviv.
Chastain poate fi urmărită şi în filmul lui Ami Mann, „Câmpurile ucigaşe”. Acest thriller psihologic este bazat pe evenimente reale care au avut loc într-un mic orăşel din Pennsylvania în 1973. În film mai apar şi Worthington şi Chloe Moretz.
Cel mai cunoscut rol la lui Chastain este probabil cel din „Culoarea sentimentelor” unde o interpretează pe Celia Foote, o doamnă din Sud care încearcă din răsputeri să se integreze în societatea înaltă. Povestea tratează povestea menajerelor de culoare care lucrau în casele albilor înstăriţi în anii 1960. În film apar şi Viola Davis, Emma Stone, Bryce Dallas Howard şi Octavia Spencer .
Chastain poate fi văzută şi in adaptarea pentru ecran a tragediei lui W. Shakespeare, „Coriolanus”, unde o joacă pe Virigilia. Filmul a fost filmat în Serbia, la Belgrad în 2010 şi îi are în distribuţie şi pe Gerard Butler şi Ralph Fiennes.
In 2009, Chastain a jucat rolul Desdemonei în “Othello,” alături de Phillip Seymour Hoffman. Regizat de Peter Sellars, proiectul s-a jucat în Viena, apoi în mai multe oraşe din Germania şi la New York.
Chastain a lucrat şi cu producătărul şi scenaristul John Wells, care are în palmares producţii de televiziune precum ”Spitalul de urgenţ㔺i “Viaţa la Casa Albă”. Apoi Chastain s-a întors pe scenea teatrului Wadsworth din Los Angeles unde a jucat în “Salome,” pentru care a fost aleasă chiar de către regizoarea Estelle Parsons (câştigătoare a premiului Oscar) şi de Al Pacino, care are rolul principal.
Jessica Chastain a primit foarte multe recenzii pozitive pentru rolul din „Salome” şi ca urmare a primit şi rolul principal în „Jolene”, regizat de Dan Irland, unde joacă alături de Rupert Friend, Frances Fisher, Dermot Mulroney şi Michael Vartan. “Jolene” spune povestea unei tinere şi a relaţiiolor amoroase ale acesteia timp de zece ani. Pentru acest rol actriţa a câştigat premiul pentru Cea mai bună actrită la Festivalul de Film de la Seattle, în 2008.
În 2011, Chastain a primit mai multe nominalizări şi premii pentru rolul său din „Culoarea sentimentelor”, „Take Shelter”, „Copacul vieţii”, „Datorie şi onoare”, „Coriolanus” şi „Câmpurile ucigaşe”. Printre acestea se numără nominalizări la LA Film Critics, BAFTA, Critics Choice, Golden Globe, Screen Actors Guild şi o nominalizare la Oscar pentru Rol Feminin Secundar pentru „Culoarea sentimentelor”.
Mia Wasikowska (care o interpretează pe Bertha) a reuşit să se impună ca actriţă într-un timp foarte scurt. Wasikowska este pe scenă încă de la vârsta de 9 ani, când a început să se pregătească pentru a deveni balerină. Între timp a renunţat la balet în favoarea actoriei.
Wasikowska a debutat în SUA în serialul HBO ”In Treatment”. (Serialul are şi o variantă românească, „În derivă”, cu Marcel Iureş). Regizat de Rodrigo Garcia, “In Treatment” spune povestea relaţiei dintre un terapeut (Gabriel Byrne) şi pacienţii lui. Pentru rolul ei din acest serial Wasikowska a primit premiul pentru Debut din partea Asociaţiei Actorilor Australieni din Los Angeles (printre membrii căreia se numără nume mari precum Cate Blanchett, Naomi Watts, Nicole Kidman şi Hugh Jackman). Serialul a fost nominalizat şi la Premiile Golden Globe.
În ianuarie 2009, Wasikowska a putut fi urmărită într-un rol secundar în „Sfidarea”. Bazat pe o poveste reală, filmul este despre trei fraţi evrei (Daniel Craig, Liev Schrieber şi Jamie Bell) care reuşesc să scape din Polonia ocupată de nazişti, fugind în pădurile din Belarus unde întâlnesc o grupare de rezistenţă rusă. Wasikowska joacă rolul lui Chaya, o tânără care se îndrăgosteşte de unul dintre fraţi. Filmul este regizat de Ed Zwick şi distribuit de Paramount Vantage.
În Octombrie 2009, Wasikowska a apărut în „Amelia”, cu Hilary Swank şi Richard Gere. Filmul este regizat de Mira Nair. Wasikowska o interpretează pe Elinor, o tânără admiratoare a Ameliei Earhart. În aceeaşi lună Wasikowska a apărut alături de Hal Holbrook în producţia „Soarele în asfinţit”, regizată de Scott Teems. Wasikowska a câştigat o nominalizare la Independent Spirit Award pentru Rol Secundar pentru rolul său.
În 2010, Wasikowska a apărut în rolul principal din „Alice în Ţara Minunilor”, ecranizarea după romanul lui Lewis Caroll semnată de Tim Burton. Din distrbuţie au făcut parte şi Johnny Depp, Anne Hathaway, Michael Sheen şi Alan Rickman. În aceeaşi vară Wasikowska a apărut în filmul nominalizat la „Copiii sunt bine-mersi” cu Annette Bening, Julianne Moore şi Mark Ruffalo. Filmul regizat de Lisa Cholodenko a fost premiat pentru Cel mai bun film la Independent Spirit Award şi Golden Globe Award.
În Septembrie 2011, Wasikowska a jucat rolul principal în „Jane Eyre”, regizat de Cary Fukunaga. Filmul a fost foarte bine primit, mai ales datorită performanţei lui Wasikowska şi Michael Fassbender (care îl interpretează pe Rochester).
În May 2011, Wasikowska a apărut intr-un alt rol principal în filmul regizat de Gus Van San, „Suflet neliniştit” alături de Henry Hopper. Filmul este produs de Imagine Entertainment cu Bryce Dallas Howard, iar Wasikowska este Annabel, o fată aflată pe moarte şi care se îndrăgosteşte de un adolescent obsedat de moarte. Scenariul a fost scris de Jason Lew. Filmul a fost prezentat la Cannes în 2011.
Wasikowska a încheiat anul alături de Glenn Close şi Janet McTeer în drama „Albert Nobbs”. Aici Wasikowska a avut ocazia să lucreze din nou cu regizorul Rodrigo Garcia.
Guy Pearce (care îl interpretează pe Charlie Rakes) a fost atras de actorie încă de la o vârstă fragedă. A învăţat meserie de la diferite trupe de teatru din oraşul său natal, Geelong, în regiunea Victoria in Australia. La doar câteva zile de la absolvirea şcolii el a primit primul său rol într-un popular serial de TV din Australia. A durat ceva timp şi câteva roluri până când a intrat în atenţia publicului şi a criticilor cu producţia „Priscilla, Regina Deşertului”.
De atunci Pearce a arătat că este un actor talentat şi versatil. Recent a apărut în fimul lui Ridley Scott „Prometheus”, cu Michael Fassbender, Charlize Theron şi Noomi Rapace. Pe lista lui Pearce se numără multe film de succes precum „L.A. Confidential”, „Memento”, „Contele de Monte Cristo”, „Maşina timpului”, „Trădător”, „Propunerea”, „Prima zăpadă” şi „Factory Girl”.
De curând a apărut în producţii de Oscar: „Misiuni periculoase” şi „Discursul regelui”, precum şi „Nu-ţi fie frică de întuneric”, „Misiune pe MS ONE” şi „Împărăţia fiarelor”.
În 2011 Pearce a câştigat un premiu Emmy pentru rolul lui Monte Beragon in filmul regizat de Todd Haynes „Mildred Pierce” pentru HBO. El a mai lucrat cu regizorul John Hillcoat la „Propunerea” şi „Drumul”. Alte filme ce îl au în distribuţie pe Guy Pearce: „Poveşti de adormit copiii”, cu Adam Sandler, „Houdini, ultimul magician”, cu Catherine Zeta Jones, „Justiţie pe cont propriu”, cu Nicholas Cage, „33 Postcards” şi „În locul ei”, alături de Sam Neill şi Miranda Otto.
Gary Oldman (care îl interpretează pe Floyd Banner) este cunoscut de milioane de oameni ca Sirius Black (naşul lui Harry Potter), ca Jim Gordon (partenerul lui Batman în lupta contra răului), Dracula, Beethoven, Lee Harvey Oswald, Joe Orton, Sid Vicious, şi ca teroristul care îl ia ostatic pe preşedinte în „Air Force One”. El a apărut şi in filmele lui Luc Besson „Profesioniştii” şi „Al cincilea element”, ca şi în „Cartea lui Eli”.
Văzut ca unul dintre cei mai valoroşi actori ai generaţiei sale, o figură reprezentativă, Oldman a apărut în mai mai multe filme de succes decât oricare alt actor în ultimii 18 ani, jucând de asemenea în filme care sunt în top zece al filmelor cu cele mai mari încasări din istorie. Atât seria Harry Potter cât şi Batman sunt francizele care ocupă primele două locuri în topul încasărilor în istoria filmului.
Gary Oldman a jucat în „Harry Potter şi prizonierul din Azkaban”, „Harry Potter şi pocalul de foc”, „Harry Potter şi ordinul păsării Phoenix” şi Harry Potter şi medalioanele morţii: Partea II”.
El a apărut şi în „Batman începutul”, „Cavalerul negru” şi „Cavalerul negru: Legenda renaşte”, toate regizate de Christopher Nolan.
Personajul lui George Smiley este un alt rol pentru care Oldman a primit numeroase laude în ecranizarea romanului lui John Le Carre, „Un spion care ştia prea multe”. El a primit o nominalizare la Oscar şi la BAFTA la categoria Cel mai bun actor.
Oldman şi-a început cariera în 1979, pe scena de teatru, jucând la London’s Royal Court între 1985 şi 1989. Printre producţiile sale de televiziune de început se numără „Meantime” şi „Firma”. Printre producţiile de cinematograf mai vechi se numără filmul lui Alex Cox „Sid şi Nancy”, pelicula regizată de Stephen Frears, „Prick Up Your Ears”, „Rosencrantz şi Gildenstern sunt morţi” (Tom Stoppard), „Stare de graţie”, „JFK”, regizat de Oliver Stone, filmul lui Francis Ford Coppola, „Dracula”, „Joc dublu”, „Iubire adevărată”, regizat de Tony Scott, „Moarte în Alcatraz”, „O iubire nemuritoare”, „Litera stacojie”…
În 1995 Oldman şi Douglas Urbanski au înfiinţat o companie de producţie care a produs şi primul film regizat de Oldman, „Nil By Mouth”. Filmul a câştigat nouă dintre cele 17 premii la care a fost nominalizat, fiind un adevarat succes. A fost ales să deschidă cea de-a 50-a ediţie a festivalului de la Cannes, în 1997 unde Kathy Burke a câştigat premiul pentru Cea mai bună actriţă. În acelaşi ani Oldman a câştigat mai multe premii pentru regie şi scenariu pentru acest film, printre care şi un premiu BAFTA.
În 2000 Oldman şi Urbanski au produs „Persona Non Grata”. Oldman a apărut alături de Joan Allen, Jeff Bridges, Christian Slater şi Sam Elliott, iar filmul a primit mai multe nominalizări la Oscar. În ultimii 18 ani Oldman a apărut în zece filme care au fost pe primul loc conform încasărilor din week-endul de premieră, iar încasările filmelor în care a apărut totalizează milarde de dolari.
Dane DeHaan (care îl interpretează pe Cricket) a reuşit să impresioneze, în doar trei ani, atât criticii cât şi publicul. DeHaan a apărut recent în pelicula distriuită de 20th Century Fox, „Cronici”, despre trei adolsecenţi care capătă puteri supranaturale şi care ţin un jurnal video despre experienţele lor.
DeHaan a încheiat recent filmările la pelicula independetă „Kill Your Darlings”, regizat de John Krokidas şi inspirat de viaţa poetului american Allen Ginsberg. DeHaan joacă rolul prietenului lui Ginsberg, Lucien Carr, care a scris despre anii lor din şcoală. Filmul spune povestea crimei din 1944 care i-a adus împreună pe Ginsberg, Jack Kerouac şi William S. Burroughs, jucaţi de Daniel Radcliffe, Ben Foster şi Jack Huston.
În 2011, DeHaan a jucat în filmul regizat de Derek Cianfrance „The Place Behind The Pines”, alături de Ryan Gosling, Bradley Cooper şi Eva Mendes.
DeHaan este probabil cunoscut în primul rând pentru rolul Jesse din producţia HBO, “In Treatment,” unde a apărut alături de Gabriel Byrne.
In 2010, DeHaan a primit un Obie Award pentru rolul din piesa de teatru Off-Broadway “The Aliens,” regizată de Annie Baker. O producţie Rattlestick Theatre “The Aliens” a fost numită Piesa Anului de către New York Times. DeHaan şi-a făcut debutul pe Broadway în 2008 cu “American Buffalo.”
DeHaan şi-a început cariera de actor sub îndrumarea lui John Sayles, de două ori nominalizat la Oscar şi de Chris Cooper in AMIGO, în 2011. DeHaan a absolvit Facultatea de Arte la Univesritatea din North Carolina şi în prezent locuieşte în Los Angeles.
Echipa de producţie
John Hillcoat (regizor) a crescut în America, Canada şi Marea Britanie. Şi-a încheiat studiile la Swinburne Film School in Australia, unde a făcut filme de scurt-metraj. A devenit un regizor de succes şi a realizat şi videoclipuri muzicale pentru cântăreţi şi trupe celebre precum Nick Cave, INXS, Crowded House, Depeche Mode, Robert Plant, şi Muse, câştigând premii internaţionale. Prima reclamă regizată de John a fost prentru brandul de blugi Levi’s “şi a câştigat două premii AICP şi patru premii Cannes Lions
După trei ani de documentare despre închisorile de maximă securitate din America şi Australia, Hillcoat a scris şi regizat primul lui film de lung metraj „Ghosts Of The Civil Dead”. Filmul a fost nominalizat la noua premii în Australia. Acţiunea următorului său film, realizat în 1998, „A avea sau a nu avea”, se petrece în jungla din Papua New Guinea şi îi are în distribuţie pe Tcheky Karyo şi Rachel Griffiths.
Hillcoat a regizat apoi „Propunerea”, în care au apărut Guy Pearce, Ray Winstone, Danny Huston, John Hurt şi Emily Watson. Filmul este un western australian din 2006. A fost nominalizat la 12 categorii la premiile Institutului Australian de Film, câştigând patru dintre acestea. A fost nominalizat şi pentru nouă categorii la Premiile IF, câştigând patru, inclusiv pentru Cel mai Bun Film. Pelicula a câştigat şi numeroase premii internaţionale.
Pelicula „Drumul”, bazată pe romanul lui Cormac McCarthy, câstigător al premiului Pulitzer, îi are în distribuţie pe Viggo Mortensen, Charlize Theron, Robert Duvall, Guy Pearce şi Kodi Smit McPhee. Filmul este o poveste apocaliptică în care oamenii sunt împinşi la extrem, o poveste despre dragostea dintre un tată şi fiul său. Hillcoat a primit o nominalizare la Leul de Aur pentru Cel mai Bun regizor la festivalul de la Veneţia pentru acest film.
Nick Cave (scenarist şi compozitor) este un muzician, rockstar şi scenarist de primă clasă. Prieten de-o viaţă cu şi colaborator al lui Hillcoat, Cave a scris scenariul şi pentru „Propunerea” (2005), regizat de Hillcoat. Cântecele lui Nick Cave au fost incluse pe coloana sonoră a unor filme precum „Scream”, „Shrek 2”, „Harry Potter şi talismanele morţii” şi multe altele.
Warren Ellis (compozitor) cântă împreună cu Nick Cave de mai bine de 17 ani, cu trupa The Bad Seeds, Grinderman and Dirty Three. Au colaborat pentru coloana sonoră la filme precum „Propunerea” (2005), „Asasinarea lui Jessie James de către laşul Robert Ford” (2007), „The English Surgeon” (2007), „The Girls Of Phnom Penh” (2009), „Drumul” (2009), „Dias de gracia” (2011) şi „West Of Memphis” (2012).
„Lawless” (2012) marchează cea de-a treia colaborare a celor doi cu John Hillcoat.
Lucy Fisher (producător), fostul preşsedinte al Columbia Tri-Star Motion Picture Group, este un producător multi-premiat şi director al Red Wagon Entertainment. Fisher şi partenerul ei de la Red Wagon partner Douglas Wick sunt renumiţi pentru stilul clasic şi pentru colaborările cu unii dintre cei mai importanţi regizori şi actori din lume. Următorul film produs de Fisher şi Wick este mult-aşteptatul „Marele Gatsby”, cu Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire, Carey Mulligan. Joel Edgerton Jason Clarke, şi Isla Fisher.
În timpul mandatului de vice-preşedinte de la Sony al lui Fisher studioul a avut record de încasări la filmele supervizate în acea perioadă. Printre tituri se numără: „Bărbaţi în negru”, „Iubitul meu se însoară”, „Air Force One”, „Jerry Maguire”, „Mai bine nu se poate” şi „Şoricelul familiei”. După ce a părăsit scaunul de preşedinte Fisher a făcut echipă cu Douglas Wick („Gladiatorul”, „O femeie face carieră”) şi împreună au produs filme din toate genurile, de la „Memoriile unei gheişe” la „Şoricelul familiei 2”.
Înainte de a lucra pentru Sony Fisher a lucrat 14 ca vice-preşedinte executiv pentru Warner Bros, unde a dezvoltat şi supervizat o serie de filme de succes printre care: „Evadatul”, „Culoarea purpurie”, „Gremlins”, „Tâlharii”, „Malcolm X”, „Podurile din Madison County”, „Meciul secolului”, „Imperiul soarelui”, „Proscrişii” şi „Vrăjitoarele din Eastwick”.
Pe lângă realizările ei creative, Fisher este considerată ca fiind un model pentru femeile care doresc să facă carieră în industria cinematografică, reuşind să îmbine cu succes viaţa profesională cu cea de familie. Ea a fost forţa creatoare din spatele Warner Bros unde a fondat Studio Children’s Center, în 1992, o grădiniţă care a servit ca model şi pentru alte studiouri de film.
Lista premiilor obţinute de Fisher este foarte lungă şi distinsă, ea fiind inclusă în TOP 50 Forbes al celor mai influente femei din America.
Fisher a absolvit cursurile prestigioasei universităţi Harvard şi face parte din Consiliul de Supravhegere al Universităţii, fiind şi membru consilier în Departamentul de Artă. În plus, Fisher a fondat programul Peter Ivers’ Artist-in-Residency care ajută artiştii cu potenţial.
După ce fiica lor cea mică a fost diagnosticată cu diabet infantil, Fisher şi Wick au înfiinţat “CuresNow,” o organizaţie care promovează medicina regenerativă şi tratamentul cu celule stem. Datorită ei şi propunerilor ei Iniţiativa pentru Cercetarea cu Celule Stem a primit voturi pozitive ceea ce a dus la acordarea de fonduri de peste 3 milarde de dolari pentru astfel de cercetări în California.
Douglas Wick (producător) este preşedintele Red Wagon Entertainment, care a produs filme cu câştiguri de peste 2 milarde de dolari la box-office şi peste 20 de nominalizări la Oscar. Wick a produs „Gladiatorul”, regizat de Ridley Scott, care a câştigat 5 premii Oscar, inclusiv pentru Cel Mai Bun Film, câştigând la acceaşi categorie şi la BAFTA şi alte premii de renume internaţional.
In 2001, Wick a făcut echipă cu Lucy Fisher, fost vice-preşedinte la Sony’s Columbia Tri-Star Motion Picture Group şi au înfiinţat Red Wagon. Următorul film produs de cei doi este mult aşteptata ecranizare regizată de Baz Luhrman, „Marele Gatsby”, cu Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire, Carey Mulligan, Joel Edgerton şi Isla Fisher.
Wick a câştigat un premiu Golden Globe pentru Cel mai bun film şi o nominalizare la Oscar pentru primul lui film „O femeie face carieră”, regizat de Mike Nichols. Pe lista filmelor produse de Wick se numără: „Şoricelul familiei”, „Tinereţe furată” (care i-a adus Oscarul Angelinei Jolie), thrillerul „Spionă de elită”, cu Robert Redford şi Brad Pitt, „Clubul vrăjitoarelor”, pelicula regizată de Paul Verhoeven, „Omul invizibil” şi „Lupul”, regizat de Mike Nichols, cu Jack Nicholson şi Michelle Pfeiffer. Împreună, Wick şi Fisher au produs filme precum: „Şoricelul familiei 2”, „Puşcaşi marini”, „Peter Pan” şi „Memoriile unei gheişe”.
După ce a absolvit magna cum laude Universitatea Yale, Wick şi-a început cariera ca asistent de producţie pentru Alan Pakula cu care mai târziu a produs „Starting Over”.
Impreună cu Fisher, Wick a înfiinţat “CuresNow,” o organizaţie care promovează medicina regenerativă şi tratamentul cu celule stem. Datorită lor şi propunerilor lor iniţiativa pentru Cercetarea cu Celule Stem a primit voturi pozitive ceea ce a dus la acordarea de fonduri de peste 3 milarde de dolari pentru astfel de cercetări în California.
Cassian Elwes (producător) este unul dintre cei mai importanţi oameni din zona cinemaului independent. El şi-a început cariera în 1983 cu „Oxford Blues”, cu Rob Lowe şi Ally Sheedy, şi a mai lucrat la alte 29 de filme printre care şi „Gunoierii”, cu Emilio Estevez şi Charlie Sheen şi „Vânătoarea”, cu Sheen.
In 1995, Elwes s-a alăturat echipei de la William Morris Independent unde a fost director timp de 14 ani. Printre primele filme de aici se numără „Pacientul englez”, cel mai bun film al anului. Acesta a fost urmat la scurt timp de alte filme de succes precum „Tăişul” şi „Apostolul”, ambele câştigând mai multe nominalizări la Oscar, sau „Puterea dragostei”I, care i-a adus Oscarul lui Halle Berry.
Hollywood Reporter a scris recent că Elwes este cel care face legea în lumea filmului independent din ultimii 10 ani cu filme ca „Vă mulţumim că fumaţi”, „Singurătate în doi” şi „Râul îngheţat”, ultimele două aducându-le nominalizări la Oscar lui Ryan Gosling şi Melissa Leo.
Elwes este considerat un expert în domeniul obţinerii de finanţare şi distribuţie pentru filmele independente, reuşind acest lucru pentru mai mult de 283 de filme cât timp a lucrat la William Morris Independent. După ce a părăsit William Morris acum doi ani, Elwes a fost implicat în distribuţia unor filme precum „Blule Valentine”, regizat de Derek Cianfrance, cu Ryan Gosling şi Michelle Williams, „Panică pe Wall Street” şi „The Words”, cu Bradley Cooper care urmează să fie lansat în curând şi „The Paperboy”, regizat de Lee Daniels, cu Matthew McConaughey, Nicole Kidman şi Zac Efron.
Megan Ellison (producător) conduce Annapurna Pictures, care menţine cu succes misiunea de a produce filme de calitate, apreciate atât de public cât şi de critici. Ceea ce face diferenţa între Ellison şi compania ei şi ceilalţi este numărul mare de proiecte independente precum „The Master”, regizat de Paul Thomas Anderson, filmul lui Wong Kar Wai „The Grandmasters”, „Zero Dark Thirty”, regizat de Kathryn Bigelow, sau pelicula lui Spike Jonze „Her”.
Recent Ellison a obţinut drepturile pentru cel mai recent film din seria „Terminator”, cu scopul de a relansa franciza şi de a-i readuce succesul iniţial. Pe lângă acest proiect îndrăzneţ, ea mai lucrează şi la alte proiecte alături de nume importante precum Paul Thomas Anderson, Spike Jonze şi Charlie Kaufman , Bennett Miller, David O. Russell, şi Chris Milk.
Benoit Delhomme (director de imagine) se află la cea de-a doua colaborare cu John Hillcoat; prima a fost „Propunerea”, pentru care Benoit a câştigat un premiu din partea Institutului Australian de Film pentru cea mai bună imagine. Pe lista de filme la care a lucrat se numără: „Neguţătorul din Veneţia”, cu Al Pacino, Ralph Fiennes şi Jeremy Irons; filmul de groază „1408” şi „Băiatul în pijama vărgată”. Pe lângă „Neguţătorul din Veneţia”, Delhomme a mai colaborat cu Al Pacino la „Wild Salome”, piesa lui Oscar Wilde regizată de Pacino, care joacă rolul principal alături de Jessica Chastain; în viitor Delhomme pregăteşte versiunea pentru cinema a piesei „Regele Lear, regizat de Michael Radford, cu Pacino.
Margot Wilson (designer de costume) a mai lucrat cu John Hillcoat la „Drumul” şi „Propunerea”. Ea a lucrat la crearea costumelor la peste 20 de filme şi mini-serii de televiziune pintre care „Japanese Story”, „Vasul fantomă” şi la filmul lui Terrence Malick „La hotarul dintre viaţă şi moarte”. A primit un premiu din partea Institutului Australian de film pentru costumele din filmul regizat de Ray Lawrence „Lantana” şi în 2005 a câştigat un preium pentru „Propunerea”.
Şi-a început cariera în 1996 când a făcut costumele pentru o producţie Sydney Theatre Company “A Fabulous Night at the Trocadero.”
Chris Kennedy (designer de producţie) se află la cea de-a patra colaborare cu regizorul John Hillcoat. Cei doi au colaborat prima dată la „Ghosts Of The Civil Dead” în 1989. De atunci Kennedy a lucrat cu numeroşi producători şi regizori la filme precum „Cosi” şi „Angel Baby”, „Spotswood”, „Probe murdare”, „Propunerea”. A fost nominalizat la diferite premii pentru munca sa: „Destinatar necunoscut”, „A avea sau a nu avea”, „That Eye The Sky”, „Gino” şi „Say A Little Prayer”.
Pasiunea pentru film şi televiziune a lui Kennedy a luat naştere la Swinburne College, Melbourne, unde a absolvit un curs în domeniu în 1982. De atunci a lucrat la filme de lung şi scurt metraj, videoclipuri muzicare şi reclame.
Dylan Tichenor (montaj) a primit o nominalizare la Oscar şi la Premiile Eddie din Partea Asociaţiei Editorilor Americani pentru munca sa din filmul regizat de Paul Thomas Anderson „Va curge sânge”. Pentru munca de editare la pelicula semnată Wes Anderson, „O familie genială”, Tichenor a primit o nominalizare la A.C.E. şi în 2008, a împărţit o nominalizare cu Geraldine Peroni pentru „Brokeback Mountain – O iubire secretă” regizată de Ang Lee. Recent a editat filmul lui Ben Affleck, „Oraşul”, „Dă-i bătaie”, regizat de Drew Barymore, „Doubt”, regizat de John Patrick Shanley şi „Asasinarea lui Jesse James de către laşul Robert Ford”, regizat de Andrew Dominik. În prezent lucrează la cel mai recent film al lui Kathryn Bigelow, thrillerul „Zero Dark Thirty”, cu Jessica Chastain, Mark Strong, Joel Edgerton, Scott Adkins, Chris Pratt, Jennifer Ehle, Kyle Chandler şi Jason Clarke, despre urmărirea şi uciderea lui Osama Bin Laden de către trupele Navy Seal Team.
Geraldine Peroni şi Robert Altman l-au lansat pe Tichenor ca editor asistent la filmul „Joc de culise”. Continuând cu acest colaborări, Tichenor a lucrat la „Poveşti întretăiate”, „Pret-a-porter” şi „Cercul vicios al doamnei Parker”, regizat de Alan Rudolph.
A mai lucrat la alte patru filme alături de Paul Thomas Anderson, începând prin a superviza procesul de post-producţie la „Hard Eight” şi editând apoi filme precum „Jurnalul unei vedete de film porno”, „Magnolia” şi „Va curge sânge”.
Pe lista de lucru a lui Tichenor se numără: „Lemony Snicket: O serie de evenimente nefericite”, regizat de Brad Silberling, „Secretul de la Cold Creek Manor”, regizat de Mike Figgis, sau „Indestructibilul”, regizat de M. Night Shyamalan.