24 aprilie 2015

Domnişoara Julie

„Domnişoara Julie” („Miss Julie”), cu Colin Farrell, Jessica Chastain şi Samantha Morton, în regia norvegiencei Liv Ullmann, are premiera în România vineri, 24 aprilie 2015. Adaptare după piesa de teatru omonimă scrisă în 1888 de norvegianul August Strinberg, „Miss Julie” a făcut parte din selecţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Toronto, în 2014.



Povestea are loc într-un castel de ţară din Irlanda anului 1880. Într-o noapte de vară, Domnişoara Julie (actriţa Jessica Chastain) lasă puţin la o parte constrângerile sociale şi începe să flirteze cu valetul tatălui său (Colin Farrell). Cei doi dansează, beau, îşi fac confesiuni şi se manipulează unul pe celălalt. Ea, uşor tentată de sentimentul degradării; el, un tip citit, umblat şi instruit, dar cu toate astea, pe alocuri, aspru şi grosolan. Amândoi animaţi în egală măsură de atracţie, dar şi de dezgust reciproc.

„Miss Julie” descrie o luptă aprigă pentru putere şi dominare, mascată într-un joc crud al seducţiei şi al repulsiei.

Jessica Chastain a obţinut recent Globul de Aur pentru Cea mai bună actriţă în filmul „Zero Dark Thirty”, rol pentru care a şi fost nominalizată la Oscar 2013. În 2012 a avut acelaşi succes pentru rolul din „The Help”.

Irlandezul Colin Farrell a devenit cunoscut pentru rolul din „Phone Booth”, în 2002. În acelaşi an a jucat alături de Bruce Willis şi Marcel Iureş în „Hart’s War” şi în „Minority Report”, în regia lui Steven Spielberg, cu Tom Cruise. În 2009 a obţinut Globul de Aur pentru Cel mai bun actor în comedia de excepţie „In Bruges”. Recent l-aţi putut vedea jucând în comedia „Seven Psychopats” (2012), cu Woody Harrelson şi Christopher Walken, precum şi în „Saving Mr. Banks”, cu Emma Thompson şi Tom Hanks.

“Simt că piesa asta a făcut tot timpul parte din mine,” spune regizoarea Liv Ullmann, care în tinereţe a avut o frumoasă carieră ca actriţă de teatru şi film. “Când eram mai tânără, am tot sperat să am şansa de a juca chiar eu acest rol, pe o scenă, dar n-a fost să fie. Când producătorii m-au sunat să mă întrebe dacă aş fi interesată să fac un film pe tema femme fatale, m-am gândit imediat la Miss Julie.”

Lucrând la adaptarea piesei pentru film, regizoarea norvegiană s-a îndrăgostit pe loc de proiect. Şi nu numai pentru că autorul piesei era conaţionalul ei, Strindberg, ci şi pentru că tema este foarte importantă pentru ea la nivel personal. “Să fii văzută sau să rămâi invizibilă? Să prezinţi o imagine care nu corespunde realităţii. Să fii iubită pentru ceea ce eşti, şi nu pentru ceea ce ceilalţi văd în tine. Relaţiile dintre sexe şi criza generată de acestea”, acestea sunt temele de care Liv Ullmann se declară foarte ataşată.

Ca actriţă, Liv Ullmann a jucat în 11 dintre filmele lui Ingmar Bergman. A fost preşedinte al juriului la festivaluri importante precum Cannes 2001 şi la Berlin 1984. A fost de două ori nominalizată la Oscarul pentru Cea mai bună actriţă („Face to Face”, în 1976, şi „The Emigrants”, în 1971). Din anii ‘90, Liv Ullmann a început să regizeze, atât filme cât şi piese de teatru. În 2000, filmul ei, „Faithless”, a avut un succes deosebit participând în Competiţia Oficială a Festivalului de Film de la Cannes în acelaşi an.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 2 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook