13 mai 2010

„Idei în dialog” cu Monica Fekete

Accademia di Romania din Roma organizează vineri, 14 mai 2010, o dublă prezentare de carte care are ca invitat de onoare pe doamna conf. univ. dr. Monica Fekete de la Univ. Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Cu această ocazie va fi prezentat volumul „Il topos del locus amoenus nella letteratura italiana del Medioevo e del Rinascimento” semnat de Monica Fekete şi publicat în anul 2008 la Presa Universitară Clujeană cu sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică. De asemenea, va fi prezentat publicului italian volumul „Vita Nuova / Viaţa Nouă” (Humanitas, Bucureşti, 2009) de Dante Alighieri într-o traducere revăzută şi adnotată de Monica Fekete.

Primul volum reprezintă rezultatul cercetărilor doctorale ale Monicăi Fekete, cercetări complexe şi interdisciplinare în care se îmbină literatură şi ideologia, arta grădinii cu politica, filosofia cu pictura şi sculptura vremii respective. Toate aceste aspecte au conlucrat la definirea toposului de locus amoenus începând de la încercările timide de la sfârşitul Evului Mediu până la devenirea acestuia un modus vivendi în plină Renaştere italiană. Al doilea volum a fost publicat în cadrul colecţiei “Biblioteca italiană” a editurii Humanitas, colecţie de excelenţă a italienisticii româneşti şi care a fost distinsă în anul 2009 cu Premiul Naţional pentru Traducere al Republicii italiene.

Evenimentul are loc în cadrul ciclului de conferinţe “Idee al confronto”/”Idei în dialog”, ciclu dedicat foştilor bursieri „Vasile Pârvan” ai Accademia di Romania şi de altfel urmaşi ai primei “şcoli române la Roma” datând din anii ’20 ai secolului trecut. Această “şcoală” se află la originile actualei Accademia di Romania şi a fost “redeschisă” pentru tinerii specialişti români prin eforturile profesorului Marian Papahagi, director al Accademia între anii 1997 şi 1999. Aceşti bursieri revin la Roma pentru un dialog-conferinţă cu personalităţi din lumea academică italiană, personalităţi care le-au influenţat formarea intelectuală în cadrul stagiului de cercetare la Roma. Monica Fekete a fost bursier “Vasile Pârvan” la Accademia di Romania în 2002-2004, perioadă importantă pentru cristalizarea tezei sale de doctorat.

Vor susţine intervenţii: Corrado Bologna (Università degli Studi Roma Tre), Mira Mocan (Università degli Studi Roma Tre), Carlo Pulsoni (Università degli Studi di Perugia) şi Monica Fekete (Univ. Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Evenimentul va avea loc începând cu ora 17:00 în sugestiva Bibliotecă a Accademia di Romania.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook