9 iunie 2011

Hooverphonic cântă la Fratelli

Vineri, pe 10 iunie 2011, trioul belgian Hooverphonic revine în România, pentru un concert la Fratelli Lounge&Club. Alex Callier, Raymond Geerts şi Noémie Wolfs revin la Bucureşti în cadrul turneului de promovare pentru ultimul lor album, „The Night Before”. Concertul începe de la 23:00, iar accesul este permis începând cu ora 21:00.



De peste 15 ani, Hooverphonic sfidează clasificările – de la trip-hop la electro-pop, trupa a reuşit să-şi surprindă fanii cu fiecare lansare. Albumul „The Night Before”, al şaptelea album de studio, nu face excepţie. Are o direcţie simplă: înapoi la rădăcinile Hooverphonic. Lansat la sfârşitul anului 2010, discul a câştigat platină în Belgia la scurt timp după apariţie. Material a existat întotdeauna din plin, spun membrii trupei, plus că aveau încă în buzunar câteva melodii mai vechi, care nu fuseseră niciodată finalizate. Nu le lipsea decât vocea. Single-ul „The Night Before”, lansat în octombrie 2010, a constituit primul pas al Hooverphonic alături de solista actuală, Noémie Wolfs. Sursele de inspiraţie pentru album sunt la fel de ambiţioase ca întotdeauna; în orchestratie se simt amprente precum Burt Bacharach, Ennio Morricone sau John Barry, dar cu toate acestea, sound-ul albumului este, inconfundabil, 100% Hooverphonic.

În cea mai mare parte, discul a fost înregistrat la reşedinţa lui Alex Callier din Belgia şi finisat în studiourile ICP din Bruxelles. Raymond Geerts a insistat pe lângă colegul său de trupă, Callier, nu doar să producă, ci să şi mixeze integral albumul. Rezultatul: 12 piese fascinante. Hitul „Anger Never Dies” a stat pe locul 1 în topurile italiene întreaga lună mai, iar cu 2 săptămâni în urmă, belgienii au cântat în Italia, la Arena di Verona, în faţa a peste 20 000 de spectatori.

Trupa a luat naştere în 1995 sub titulatura de Hoover, schimbată ulterior în Hooverphonic, după ce au descoperit că existau trupe ce foloseau aceeaşi denumire. Membrii originali erau Liesje Sadonius (voce), Frank Duchene (clape), Alex Callier (bas) şi Raymond Geerts (chitară). Trip-hopul lor ambiental a câştigat recunoaşterea internaţională după ce piesa „2 Wicky” a apărut pe coloană sonoră a peliculei „Stealing Beauty”, de Bernardo Bertolluci, cu Liv Tyler şi Jeremy Irons în rolurile principale. Liesje Sadonius părăseşte trupa la scurt timp după lansarea primului disc, „A New Stereophonic Sound Spectacular”. O înlocuieşte pentru puţin timp Kyoko Baertsoen, care însoţeşte trupa în turneul european din 1997 (în care Hooverphonic cânta alături de Massive Attack, Morcheeba sau Apollo 440). La începutul lui 1998, Geike Arnaert se alătură trupei şi devine noua voce Hooverphonic. Alunecând cu subtilitate de la peisajul glaciar de pe „Blue Wonder Power Milk” (1998) către o atmosferă mai sumbră pe “Magnificent Tree” (2000), vocea ei nepământeană începe să reprezinte semnătura distinctivă a trupei, alături de fluiditatea sonoră imaginată de compozitorul şi programatorul Alex Callier.

În 2000, Hooverphonic compun cântecul oficial al Campionatului European de Fotbal. Rezultatul – o piesă de 12 minute intitulată „Visions” – e un hit instant, iar recitalul lor din cadrul galei de deschidere a campionatului este ascultat de peşte 1 miliard de oameni. În 2001, devin prima trupa belgiană „cap de afiş” pentru unul dintre celei mai faimoase festivaluri de muzică din Europa, „Rock Werchter”. În 2006, Hooverphonic părăsesc casa de discuri Sony/BMG, motivând lipsa de suport din partea acestora pentru discul lor lansat în decembrie 2005 – „No More Sweet Music”.

În 2006, trupa îşi sărbătoreşte cea de-a zecea aniversare cu un album „best of”, intitulat „Singles 96-06”. Vânzările discului depăşesc un milion de unităţi. La un an după lansarea celui de-al saptelea album, „The President of the LSD Golf Club” (2007), cel mai experimental disc al trupei până în prezent, solista Geike Arnaert decide să plece şi să se concentreze pe o carieră solo. Ultimul concert alături de Geike are loc la finalul anului 2008, în Rusia. Alex Callier şi Raymond Geerts, motoarele trupei, pornesc în căutarea unei noi voci. Peste 1000 de candidaţi din toate părţile lumii (America, Belgia, Marea Britanie, Israel, Kenya, Polonia, Rusia) îşi încearcă norocul. După o pauză de doi ani, în octombrie 2010, Hooverphonic îşi postează noul single, „The night before” pe site-ul oficial al trupei. Videoclipul prezintă 14 posibile soliste, dintre care Noémie Wolfs se dovedeşte, în final, a fi succesoarea reală a lui Geike. Raymond Geerts spune: „Sunt puţine formaţiile care şi-au schimbat cu succes solistul…. de fapt, există doar una, AC/DC”. Noémie Wolfs vine să demonstreze că este excepţia de la regulă.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook