26 iunie 2015

Herghelia albastră – piesa lui Valeriu Butulescu, pe scene greceşti

Piesa “Herghelia albastră” de Valeriu Butulescu a fost prezentată recent pe scene din Atena şi Salonic, în patria teatrului mondial – Grecia. Actorii au jucat în limba română, în faţa unui public mixt (români din diaspora, dar şi greci), asigurându-se subtitrarea în limba greacă. A fost un experiment dramaturgic interesant susţinut de Teatrul Dramatic “I.D. Sîrbu” din Petroşani. Ecourile stârnite de aceste spectacole ne arată că experimentul a fost o reuşită.

Final aplaudat frenetic de publicul atenian

Finalul spectacolului, aplaudat frenetic de publicul atenian


Ana Țuțuianu a scris pentru Romedia – ziarul online românesc din Grecia:

Duminică, 14.06.2015, la teatrul ALEXANDRIA POLYCHOROS ART din Atena (str. Sparti  14, Piața Americii) a fost prezentată comedia „Herghelia albastră (Forța imaginaţiei)” de Valeriu Butulescu.

Piesa este pusă în scenă de echipa de Actori ai Teatrului Dramatic „ION D. SIRBU”- PETROȘANI-ROMÂNIA, care prezintă piesa lui Valeriu Butulescu „Herghelia Albastră (Forța Imaginaţiei)”, în regia Nicoletei Dănilă, scenografia Măriuca Ignat, mișcare scenică Raul Hotcaş și cu actorii Oana Liciu-Gogu, Sergiu Firte, Mihai Sima și Daniel Cergă.

„Spectacolul este realizat în cadrul programului „Teatrul nostru dincolo de granițe”, la invitația organizațiilor de români Asociația Femeilor Românce din Grecia și a Asociației Prieteniei Greco-Române «Sfinții Constantin și Elena» Αspropyrgos și se desfășoară cu prețiosul ajutor al Consulatului General al României din Salonic, Municipalității Salonicului-Centrul Cultural Vafopouleio, Asociației Românilor din Salonic «Carpatia» și Teatrului «ALEXANDRIA POLYCHOROS ART» din Atena”, se menționează în comunicatul de presă remis de organizatorii din Atena. Prezentarea rezumat a piesei și traducerea în limba neoelenă aparține traducătoarei Carmen C. Irimia.

Aflat la premiera de la Atena, scriitorul Valeriu Butulescu a ținut să mulțumească oamenilor care au contribuit la realizarea acestui spectacol pe scenă elenă: „Acest turneu nu ar fi fost posibil fără sprijinul generos al Asociației Femeilor Românce din Grecia, al Asociației Sfinții Constantin și Elena din Agropirgos și al Consulatului General al României în Salonic. Țin să mulțumesc pe această cale doamnelor Ana Maria Cuciureanu, Mariana Conduraru, Angela Bratsou și Carmen Irimia, domnului consul Martin Laslo Salamon pentru contribuția adusă la buna desfășurare a acestui eveniment.”

Valeriu Butulescu este scriitor român foarte cunoscut pentru aforismele, poeziile și piesele sale de teatru. Aclamat în străinătate și în țară, revine în Grecia, nu cu o nouă carte, ci cu o piesă de teatru.

Comedia „Herghelia Albastră” a încântat publicul atenian care a avut numai cuvinte de laudă la finele reprezentației. Membri ai comunității românești din Atena au umplut sala de spectacole a micului teatru din Plateia Amerikis și au „savurat” comedia românească. Aprecierile publicului au fost dintre cele mai frumoase, piesa fiind pe placul și înțelesul tuturor.

„Asociația Femeilor Românce din Grecia a marcat un moment cultural deosebit duminica prin spectacolul de teatru ”Herghelia albastră” a scriitorului Valeriu Butulescu. În calitate de organizatori, alături de Asociatia ”Sf. Constantin și Elena din Aspropyrgos” precum și cu sprijinul deosebit al doamnei Angela Bratsou, i-am adus în fața publicului elen și român din Atena pe actorii teatrului ”I. Sîrbu” din Petroșani. Spectacolul a fost realizat în cadrul programului ”Teatrul nostru dincolo de granițe”, urmând ca aceștia să ajungă cu aceeași piesă și la Salonic. Traducerea în limba greacă a fost realizată de către doamna Carmen Irimia. Membrii asociației au fost prezenți în număr destul de mare, semn că arta este apreciată și încurajându-ne astfel să organizăm și pe viitor astfel de evenimente.”, ne-a spus Ana Maria Cuciureanu, președintele Asociației Femeilor Românce din Grecia.

Pe scena din Salonic, Nicoleta Bolcă şi Valeriu Bulescu premiaţi de Consulul General al României

Pe scena din Salonic, Nicoleta Bolcă şi Valeriu Bulescu, premiaţi de Consulul General al României, Daniel Cernat

Apostolos Patelakis a relatat:

Pe 19 iunie, a avut loc, în cocheta sală de teatru a Centrului de Cultură Vafopouleio din Salonic, spectacolul de teatru „Herghelia albastră (Forța imaginaţiei)” de Valeriu Butulescu, în interpretarea actorilor de la Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani. Evenimentul face parte din turneul pe care l-a întreprins în Grecia trupa petroșeneană, în cadrul proiectului ”Teatrul nostru în afara graniţelor”. Această acțiune culturală s-a bucurat de sprijinul Primăriei Salonicului, al Consulatului General al României și al Asociației Românilor ”Carpatia”.

Scriitorul Valeriu Butulescu a devenit cunoscut în Grecia anul trecut, când cartea sa de „Aforisme” a fost tradusă minunat în limba greacă de Angela Bratsou de la Atena. Cu această ocazie am aflat că autorul a fost tradus în peste 50 de limbi și că se bucură de mare prestigiu datorită valorii lucrărilor sale. Într-adevăr lucrarea tradusă a plăcut cititorilor greci, așa că acum am așteptat cu nerăbdare să-l vedem pe autor și în calitate de dramaturg.

Piesa „Herghelia albastră” în regia Nicoletei Dănilă a fost prezentată în premieră în actuala stagiune a teatrului de la Petroşani, iar Grecia (Atena și Salonic) constituie prima țară străină în care a fost pusă în scenă. Piesa a fost tradusă în limba greacă de Carmen Irimia, așa că și spectatorii greci au putut savura dialogurile remarcabile ale gânditorului contemporan, Valeriu Butulescu.

Piesa e de fapt o comedie, dar mesajele sunt adânci și cu multe sensuri și simboluri. Cu patru personaje, interpretate excelent de actorii Oana Liciu-Gogu, Sergiu Firte, Mihai Sima și Daniel Cergă, piesa este alcătuită din 14 scene, iar acţiunea se petrece într-un birou al unui ofiţer superior de poliţie. Acțiuni, când imaginare, când reale, ne aduc aminte de jocul modern al absurdului societăţii. Legi, orientări religioase, politică, morală, familie, principii, se subjugă intrând toate în aceeaşi oală. Este un spectacol tare, greu, dinamic, care cere participare din partea spectatorilor pentru o mai bună înțelegere a acțiunii.

Piesa reprezintă, conform criticilor români, un moment de vârf al teatrului de idei, fiind, pe drept, selectată în triada celor mai bune piese ale anului 2009, nominalizată de Ion Caramitru pe scena Teatrului Naţional din Iaşi la Gala Premiilor UNITER.

Piesa “Herghelia albastră” a fost un spectacol reuşit, care a plăcut publicului, atât prin dialogul captivant, cât şi prin momentele comice de situaţie originale.

La finalul spectacolului, Consulul României, domnul Daniel Cernat și doamna Silvia Dima, președinta Asociației românilor ”Carpatia”, în aplauzele spectatorilor, au mulțumit actorilor, regizorului și autorului și i-au felicitat pentru spectacolul de înaltă ținută, precum și pentru eforturile pe care le-au depus pentru promovarea culturii române în Grecia.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 4 voturi
Încarc...

One thought on "Herghelia albastră – piesa lui Valeriu Butulescu, pe scene greceşti"

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook