8 aprilie 2019

Herghelia albastră – în Bulgaria

În anul 2019, străvechiul oraş Plovdiv este Capitală europeană a culturii. În perioada 8 – 14 aprile 2019 se desfășoară manifestarea „Bulgaria şi România împreună în teatru”. În cadrul acestui eveniment – pe 13 aprilie 2019 – are loc premiera spectacolului „Herghelia albastră” de Valeriu Butulescu, pe scena teatrului A’PART, unde autorul este invitat. Regia artistică a spectacolului este semnată de Sasho Petkov, care joacă şi rolul principal. Iar regia tehnică este asigurată de Katia Minkova. În distribuție evoluează actorii Konstandina Aleksandru, Aleksandra Slavceva, Vanghel Apostolov şi Andy Raicev.Oamenii de teatru de la Plovdiv au luat un prim contact cu piesa (tradusă în bulgară de Nikola Popov şi Krasimira Tuchnio) în toamna anului 2018, prin strădania unui fin cunoscător al teatrului, prof. dr. Sasho Petkov.

Valeriu Butulescu declară:

Piesa e scrisă în registrul teatrului absurd. Două personaje (creaţii ale fanteziei Autorului) evadează de pe masa de lucru a acestuia şi cer sprijinul autorităţilor de stat, pentru a-şi obţine identitatea şi dreptul la existenţă independentă de Autor. Revolta personajelor împotriva Autorului nu reuşeşte. Chiar dacă Autorul este ucis conceptual de personajele răzvrătite, existenţa acestora se volatilizează în final. Absurdul acţiunii se pliază pe absurdul structurilor de stat, conturând fresca unui absurd existenţial generalizat.

Comedia amară „Herghelia albastră” a fost scrisă în 2009. Piesa a plăcut de la început. Un an mai târziu, în 2010, pe scena Teatrului Naţional din Iaşi, în cadrul Galei Premiilor UNITER, Ion Caramitru a nominalizat-o la Cea mai bună piesă românească a anului 2009. Scris pentru doar patru personaje, textul e dificil de montat, însă a trezit aplauze la Petroşani, Oradea, Bucureşti, Galaţi, Atena, Salonic.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 2 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook