10 februarie 2011

Gnomeo şi Julieta în 3D

„Gnomeo şi Julieta” este o producţie în 3D, care transformă celebra tragedie shakespeariană după reţeta comediilor romantice din zilele noastre, în desen animat şi într-o lume surprinzătoare: cea a piticilor de grădină. Dincolo de previzibilul acţiunii (că doar e poveste desenată pentru copii), filmul are idei interesante şi distractive, umor de bună calitate şi suficientă acţiune cât să nu simţi trecerea timpului. Cred că cel mai mult mi-au plăcut aluziile la lumea modernă – să vedeţi ce comenzi online făceau piticii albaştri, şi ce marcă avea laptopul stăpânei! Muzica poartă amprenta distinctă a lui Elton John, care a contribuit serios la proiect. Iar scena mea favorită rămâne conversaţia lui Gnomeo cu Marele Will, în care se vădeşte orgoliul demiurgului, convins că lumea nu poate fi deloc altfel decât a creat-o el. Dar lumea poate, pentru că iubirea merită să trăiască.

Din 11 februarie 2011, războiul clanurilor Montague şi Capulet poate fi vizionat în cinematografele: Hollywood Multiplex (Bucuresti şi Oradea), Movieplex, Odeon Cineplex (Cluj), Cityplex (Brasov şi Constanta), The Light Cinema şi în reteaua Cinema City (Sun Plaza, Cotroceni, Cluj, Bacau, Arad, Pitesti, Baia Mare, Timisoara, Iasi).



O coproductie Touchstone Pictures – Starz Animation – Rocket Pictures, „Gnomeo şi Julieta în 3D” are o distribuţie de excepţie, piticii fiind acompaniaţi în aventura lor de renumiţi actori şi cântăreţi: James McAvoy, Emily Blunt, Michael Caine, Patrick Stewart, Jason Statham, Dolly Parton, Ozzy Osbourne, Maggie Smith, Ashley Jensen, Stephen Merchant, Matt Lucas şi Hulk Hogan.

Referitor la aceasta experienţă, Sir Elton John a declarat: „În afară de realizarea coloanei sonore, pentru Gnomeo şi Julieta în 3D am fost şi producător executiv. Mi-este greu să descriu bucuria pe care am simţit-o în momentul în care am finalizat acest proiect. Am reuşit să aduc împreună o distribuţie incredibilă şi o echipă de producţie pe măsura. Umorul filmului m-a atras din prima şi sunt sigur că va fi o experienţă distractivă pentru spectatorii de toate vârstele.”

Într-o aventură contemporană foarte comică, variantele moderne ale celebrilor Capulet şi Montague sunt doi vecini care nu se suportă. Din cauza competiţiei dintre ei, grădinile lor au ajuns să arate ridicol, pline cu pitici din teracotă. Dar ceea ce nu ştiu oamenii, este că atunci când nimeni nu se uită, piticii prind viaţă şi se comportă exact ca ei. De fapt, au împrumutat atât de bine trăsăturile oamenilor, încât şi conflictul dintre pitici s-a transformat într-un adevărat război. La fel ca pentru Montague şi Capulet, apartenenţa la clanurile Roşiilor din Grădina Roşie sau Albaştrilor din Grădina Albastră e ceva extrem de important şi implică şi foarte multe responsabilităţi.

Printre cursele cu maşina de tuns iarbă şi incursiunile în piscinele oamenilor, se înfiripă idila dintre Gnomeo şi Julieta, care, îndrăgostiţi peste măsură, sfidează îndelungată rivalitate a clanurilor lor.

Povestea

Regizat de Kelly Asbury (care a regizat şi „Shrek 2”), cu o coloana sonoră care conţine atât melodii clasice, cât şi noi, compuse de Elton John, filmul îi prezintă pe Gnomeo (voce James McAvoy) şi pe Julieta (voce Emily Blunt), care au de înfruntat la fel de multe obstacole ca şi celebrii eroi shakespearieni, atunci când sunt prinşi la mijloc între cele două tabere.

În film mai pot fi auziţi: Michael Caine, în rolul tatălui Julietei – lordul Redbrick, Jason Statham în rolul lui Tybalt, Maggie Smith ca lady Bluebury, Patrick Stewart este Bill Shakespeare, Ashley Jensen în rolul prietenei şi confidentei Julietei – Nanette, Stephen Merchant este Paris – curtezanul ales de părinţi pentru Julieta, Matt Lucas în rolul amicului lui Gnomeo – Benny, iar Jim Cummings ii da glas păsării flamingo de plastic, Featherstone. Julie Walters şi Richard Wilson sunt vocile vecinilor certăreţi, domnişoara Montague şi domnul Capulet, Ozzy Osbourne este acolitul lui Tybalt, Fawn, Dolly Parton joacă rolul piticei de la ţară care iniţiază cursa de maşini de tuns iarba, iar Hulk Hogan îşi împrumută vocea unei adevărate bestii de maşini de tuns iarba: Terrafirmenator.

„Gnomeo si Julieta în 3D” este produs de Baker Bloodworth, Steve Hamilton Shaw şi David Furnish. Producătorul executiv al filmului este Elton John, ale cărui melodii clasice sunt incluse pe coloana sonoră, alături de melodii noi, compuse împreună cu vechiul său colaborator, Bernie Taupin, şi interpretate de invitaţii săi speciali, Lady Gaga şi Nelly Furtado.

Premiza comică a filmului i-a atras imediat pe realizatori. Pentru producătorul David Furnish proiectul a fost mai mult decât interesant: „Conceptul filmului ne-a oferit ocazia să luăm o poveste clasică, arhicunoscută şi să o reinventăm pentru publicul modern, într-o manieră nostimă. Simpla combinaţie dintre opera lui Shakespeare, cel mai admirat dramaturg al lumii, şi piticii de grădină ne-a oferit o doză mare de amuzament”.

Acţiunea filmului se desfăşoară, în mod inspirat, în locul de naştere al lui William Shakespeare, Stratford-Upon-Avon. „Gnomeo şi Julieta in 3D” descrie apriga rivalitate dintre doi vecini: domnul Capulet şi domnişoara Montague, a căror pasiune pentru grădinărit a atins culmi nebănuite. Grădinile lor sunt pline cu pitici de un kitsch absolut, pitici care preiau reaua-voinţă a respectivilor lor proprietari. Discordia capătă o notă şi mai personală în cazul piticilor. Pentru ei, a fi Roşu din Grădina Roşie sau Albastru din Grădina Albastră dă naştere la conotaţii şi prejudecăţi pe care mulţi nu le înţeleg, dar pe care toţi le acceptă fără discuţie.

Muzica

Sir Elton John a creat coloana sonoră a filmului, împreună cu vechiul său colaborator, Bernie Taupin.

„Gnomeo si Julieta în 3D” prezintă trei melodii noi: „Hello Hello”, „Love Builds a Garden” şi „Crocodile Rock”, interpretate de Elton John împreună cu invitaţii săi speciali, Lady Gaga si Nelly Furtado. În film sunt folosite şi piesele sale clasice, precum „Saturday Night’s Alright for Fighting”, „Don’t Go Breaking My Heart” cu Kiki Dee şi „Your Song”.

James Newton Howard a compus coloana sonoră a filmului, incluzând melodii faimoase ale cuplului artistic Elton John – Bernie Taupin, precum „Tiny Dancer”, „Rocket Man” şi „I’m Still Standing”.

Regia

„Provocarea”, spune producătorul Steve Hamilton Shaw, „a fost să transformăm o premisă nostimă într-un film interesant. Este important ca filmul să fie amuzant, dar să prezinte un univers în care publicul să poată pătrunde. Avem nevoie ca oamenii să simtă emoţiile personajelor şi să se angajeze emoţional. În felul acesta, secvenţele comice au un efect mult mai mare.”

Aici intră în scenă Kelly Asbury, regizor a cărui experienţă şi rădăcini artistice l-au recomandat pentru acest proiect. Printre filmele regizate de Asbury se numără „Shrek 2” (2004), film nominalizat la Oscar, şi „Spirit — Stallion of the Cimarron” (2002). A mai colaborat la realizarea proiectelor „Shrek” (2001), „Toy Story” (1995), „Nightmare Before Christmas” (1993), în regia lui Tim Burton, şi la „Beauty and the Beast”. Producătorii au considerat că Asbury şi-a dovedit abilitatea de a evidenţia latura sensibilă a unui personaj comic. Asbury însuşi spune: „Dacă vrei să faci un film de desene animate care să fie gustat de un public larg, trebuie să aibă puţin umor, câteva lacrimi, dar, cred eu, trebuie să fie mai ales foarte sincer.”

Distribuţia

Emily Blunt a fost aleasă să dea glas rebelei Julieta. „Este o fată foarte înfocată,” spune Blunt despre personajul ei. „Seamănă foarte mult cu tatăl ei, am fost încântată să descopăr că au făcut-o destul de băieţoasă.”

Julieta visează la o viaţă diferită, în care să nu fie urcată, literalmente, pe un piedestal, ca să nu se ciobească vreun pic. Tatăl ei, un pitic Roşu excesiv de protector şi plin de pasiune, este interpretat de incomparabilul Michael Caine.

„Sir Michael Caine este o legendă,” spune Asbury. „Lordul Redbrick este comic, dar îşi ia grădina în serios, la fel cum ia în serios siguranţa fiicei sale. Este un om deştept, dar are câteva defecte de un comic involuntar.”

Pentru partenerul ideal al Julietei, starul piticilor din Grădina Albastră, realizatorii au apelat la James McAvoy. „Este un Gnomeo perfect”, spune Asbury. „Vocea lui are un timbru aparte şi îi dă personajului o notă de realism.” O sarcină dificilă, având in vedere că personajul este un pitic de grădină.

„Piticii sunt simpatici”, spune McAvoy despre personajul său. „Gnomeo nu este un pitic de grădină tipic. Si oricum este drăguţ să-ţi închipui că piticii sunt diferiţi. Toţi au o latură pe care o ţin ascunsă şi care iese la iveală atunci cand oamenii nu se uită.”

Gnomeo este mereu provocat de bătăuşul Roşiilor, Tybalt, căruia îi dă glas actorul Jason Statham. Asbury spune că: „Jason are o imagine de tip dur pe care o ador şi aşa m-am gândit că ar trebui să fie Tybalt. El este bădăranul din povestea noastră şi ajunge să plătească pentru asta.”

Când Gnomeo îl provoacă pe Tybalt la o cursă cu maşinile de tuns iarba, se stârneşte o reacţie în lanţ care ajunge să adâncească vrajba, iar destinul le joaca o mare festă atunci când Gnomeo şi Julieta se întâlnesc întâmplător şi se îndrăgostesc la prima vedere.

În lupta lor pentru dragostea adevărată sunt ajutaţi de prietena cea mai bună a Julietei, Nanette, o broască obsedată de poveşti de iubire, căreia îi dă glas incomparabila Ashley Jensen. „Ashley i-a dat personajului accentul său scoţian,” spune Asbury. „A făcut din Nanette o romantică incurabilă, îndrăgostită de… dragoste.”

Gnomeo şi Julieta trebuie să găsească o cale de a fi împreună, în ciuda ameninţării crescânde a distrugerii complete a grădinilor de către Benny – e cel mai bun prieten al lui Gnomeo, interpretat de Matt Lucas. Întrebarea care îi nelinişteşte pe toţi este dacă aceste două grădini vor reuşi să-şi rezolve neînţelegerile meschine la timp pentru a evita finalul clasic.

Aici intervine Shakespeare… Mai exact, Bill Shakespeare, interpretat de Patrick Stewart. „În povestea noastră, Gnomeo este exilat din grădină,” spune Asbury. „Am decis că trebuie să-l întâlnească pe William Shakespeare într-o ipostază oarecare şi să-i spună povestea suferinţei sale, astfel încât Shakespeare să poată răspunde: Păi, vezi tu, ştiu o poveste asemănătoare, dar care nu se termina prea bine pentru tine şi Julieta. De fapt, acesta e elementul decisiv al celui de-al treilea act: Gnomeo şi Julieta încearcă să schimbe finalul care le-a fost menit. Vor să aibă o poveste mai fericită.”

Producătorul Bloodworth adaugă: „Tema filmului este că iubirea poate învinge ura. Este o temă universală, care are succes la oricine. Scopul nostru e să-i distrăm pe oameni, dar şi să vadă la cinema ceva care să le dea de gândit.”

Dar cum rămâne cu Shakespeare, originalul? „Bănuiesc că s-ar distra de minune la filmul ăsta”, afirmă Bloodworth.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook