29 septembrie 2016

Julieta

„Julieta”, lungmetrajul lui Pedro Almodóvar, este propunerea Spaniei pentru nominalizările la categoria Cel mai bun film într-o limbă străină, alta decât engleza a premiilor Oscar 2017. Filmul este lansat în cinematografele românești pe 30 septembrie 2016. În rolurile principale joacă actorii Adriana Ugarte, Emma Suárez, Daniel Grao, Rossy de Palma și Michelle Jenner.


„Julieta” a fost inspirat de trilogia „Runaway”, scrisă în 2004 de câștigătoarea Premiului Nobel pentru literatură, Alice Munro, ale cărei drepturi regizorul spaniol le-a cumpărat încă din 2009. Filmul spune povestea Julietei, care trăiește în Madrid cu fiica sa. Amândouă îndură în tăcere lipsa soțului, respectiv a tatălui fetei. Dar se pare că nu întotdeauna durerea reușește să apropie oamenii. Uneori, ea îi desparte și mai mult. Când fiica împlinește 18 ani, și ea își abandonează mama fără nicio explicație. Julieta face tot posibilul să o găsească. Însă, cu cât caută mai mult, cu atât descoperă cât de puțin își cunoștea propriul copil.

Filmul a fost lansat în Spania în luna aprilie. Regizorul a decis să renunțe la evenimentele de promovare a peliculei, după ce numele său a fost menționat în cazul Panama Papers. O vizionare specială a avut loc și la Calzada de Calatrava, orașul de naștere al lui Almodóvar. Cel de-al 20-lea lungmetraj al regizorului spaniol, Julieta a avut premiera mondială anul acesta la Cannes, unde a fost bine primit atât de critica de film, cât și de marele public.

Propunerea de anul acesta a Academiei Spaniole de Film, „Julieta marchează întoarcerea mea la universul feminin”, a declarat Almodóvar. „Aproape toate actrițele din acest film sunt complet noi pentru mine. Dar acum pot spune că Adriana Ugarte și Emma Suárez fac și ele parte din forul meu olimpian, umăr la umăr cu muzele mele: Penélope Cruz, Carmen Maura, Victoria Abril, Marisa Paredes și Cecilia Roth”.

Cea mai recentă nominalizare la Oscar a unui film regizat de Almodóvar, până la „Julieta”, este „Volver”, în 2016. Spania a fost prezentă în categoria Cel mai bun film într-o limbă străină a premiilor Academiei Americane de Film, de-a lungul timpului, cu cinci pelicule ale lui Pedro Almodóvar.

În 2000, filmul „Totul despre mama mea” („Todo sobre mi madre”) al lui Almodóvar a câştigat Oscarul la această categorie. Pelicula „Femei în pragul unei crize de nervi” („Mujeres al borde de un ataque de nervios”) a primit o nominalizare la aceeaşi categorie, în 1989.

Pedro Almodóvar a câştigat, în 2003, un premiu Oscar la categoria „Cel mai bun scenariu” pentru „Vorbeşte cu ea” („Hable con ella”), film pentru care a fost nominalizat şi la categoria „Cel mai bun regizor”.

De patru ori o peliculă spaniolă a fost distinsă cu Premiul Oscar. Cel mai recent premiu al Academiei primit de Spania a fost decernat filmului „Mar Adentro” al lui Alejandro Amenabar.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook