30 ianuarie 2013

Gabriel Andreescu în dialog cu Ion Bogdan Lefter la Cafeneaua critică

Joi, 31 ianuarie 2013, de la ora 19:00, în Club A din Bucureşti (Str. Blănari nr. 14), Gabriel Andreescu, unul dintre cei mai importanţi dizidenţi ai perioadei comuniste, este invitatul criticului literar Ion Bogdan Lefter la o nouă ediţie „Cafeneau critică”. Evenimentul este prilejuit de lansarea celui mai recent volum semnat de Gabriel Andreescu, „Cărturari, opozanţi şi documente. Manipularea Arhivei Securităţii”, apărut recent în colecţia „Plural. M” a Editurii Polirom, şi în ediţie digitală.

Volumul oferă cititorului asaltat de informaţii contradictorii, care discreditează procesul deconspirării, o cheie de interpretare a unor personaje şi situaţii controversate. În urma studiului a sute de dosare din Arhivele Securităţii, Gabriel Andreescu încearcă să arate cât adevăr şi câtă manipulare sunt în acuzaţiile aduse unor bine-cunoscuţi oameni de cultură români, ale căror cazuri au constituit de multe ori subiect de polemică aprinsă.

O categorie până la urmă marginală în sistemul de control al statului totalitar, informatorii Securităţii au ajuns să poarte în ochii multora principala vină pentru abuzurile comise în cei 45 de ani de comunism românesc. Mai mult, autorii unor acţiuni condamnabile par să trezească un interes minor, în timp ce acuzaţiile se îndreaptă, paradoxal, spre unele dintre victimele aparatului represiv.

Din cuprins:
• Adrian Marino. Campania de distrugere a unui model
• Constantin Noica în arhive. Ataşamentul victimei faţă de torţionari
• Nicolae Balotă faţă în faţă cu Alexandru Paleologu. Puterea subiectivităţii
• Eşecul instituţional al deconspirării. Explicare şi semnificare
• Mihnea Berindei. Scenariul denigrării
• Execuţia lui Mihai Botez. Disidentul transformat în agent al Securităţii
• Nicolae Breban. Adevărul din arhivă
• Lumea informatorilor

Gabriel Andreescu este conferenţiar la Facultatea de Ştiinţe Politice a Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative. A militat pentru respectarea drepturilor omului încă sub regimul comunist, fiind unul dintre disidenţii care s-au opus deschis lui Ceauşescu şi regimului său autoritar. Începând cu anul 1990 a iniţiat înfiinţarea unor organizaţii nonguvernamentale, printre care Comitetul Helsinki Român, Centrul de Studii Internaţionale, Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă. Este director al Noii Reviste de Drepturile Omului.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook