23 februarie 2016

Filmele româneşti premiate la cea de-a 66-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin

Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, desfăşurat în perioada 11-21 februarie 2016, a anunţat sâmbată seară câştigătorii celei de-a 66-a ediţii a festivalului. Printre aceştia se numară şi două producţii româneşti: lungmetrajul independent „Ilegitim”, în regia lui Adrian Sitaru, şi scurtmetrajul „O noapte în Tokoriki”, regizat de Roxana Stroe.

Prezent în secțiunea Forum, lungmetrajul independent “Ilegitim” a fost distins cu Premiul C.I.C.A.E – „Confédération Internationale des Cinémas d’Art et d’Essai” (Confederația Internațională a Cinematografelor de Artă). Trofeul, care reprezintă o importantă „carte de vizită” a peliculei pentru distribuitorii din întreaga lume, a fost ridicat de producătoarea Anamaria Antoci. Juriul format din Michal Matuszewski, Aistė Račaitytė, Lysann Windisch a avut de ales dintr-o listă de 44 de producții participante, din care 34 au fost proiectate în premieră mondială.

Filmul spune povestea a doi frați (Alina Grigore și Robi Urs) și iubirea lor ilegitimă. Un tată medic (Adrian Titieni) și mai multe denunțuri. O familie în care limita dintre moral și legal nu a existat niciodată. Nici măcar în cazul unui avort.

Din distribuție fac parte Adrian Titieni, Bogdan Albulescu, Alina Grigore, dar și actori neprofesioniști din cadrul școlii de actorie InLight – Robi Urs, Cristina Olteanu, Miruna Dumitrescu, Liviu Vizitiu, Mihaela Perianu. Scenariul a fost scris de Adrian Sitaru și Alina Grigore, imaginea poartă semnătura lui Adrian Silișteanu și Alexandru Lorian Timoșca, montajul a fost realizat de Mircea Olteanu și Theo Lichtenberger, în timp ce de sunet s-au ocupat Ioan Filip și Dan-Ștefan Rucăreanu.

Totodată, scurtmetrajul regizoarei Roxana Stroe „O noapte în Tokoriki”, prezent în secţiunea Generation 14plus, a primit Premiul special pentru scurtmetraj, în valoare de 2.500 de euro.

Acţiunea filmului se petrece într-o discotecă improvizată numită „Tokoriki”, unde întregul sat sărbătoreşte majoratul Gianinei. Iubitul acesteia împreună cu Alin urmează să îi facă un cadou neaşteptat, pe care nimeni nu îl va uita. Protagonişti sunt Cristian Priboi şi Iulia Ciochină, participantă în acest an la festival şi în cadrul Berlinale Talents.

Juriul secțiunii pentru tineret, din care au făcut parte 61 de filme de lungmetraj şi scurtmetraj dedicate copiilor şi tinerilor, a fost alcătuit din Vincent Edusei, Emilia Forck, Mira Leskien, Carlotta Saumweber, Tim Schiffer și Esther Siebelitz.

Ca şi în anii precedenţi, Institutul Cultural Român din Berlin a susţinut participarea românească la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. La cea de-a 66-a ediţie au mai participat din partea României, pe lângă actriţa Iulia Ciochină şi cele două pelicule câştigătoare, scenarista Ruxandra Ghiţescu în cadrul Berlinale Talents, actriţa Cosmina Stratan, protagonistă a peliculei „Shelley”, în regia lui Ali Abbasi, Răzvan Rădulescu, co-scenarist al producţiei germano-franco-mexicane „Soy Nero”, în regia lui Rafi Pitts, precum şi actriţa Cristina Flutur, invitată ca speaker în cadrul Berlinale Talent Lab.

De asemenea, Centrul Naţional al Cinematografiei a organizat standul românesc din cadrul European Film Market, unde au fost prezentate o serie de producţii româneşti recente.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook